Б4 ADZ ниски обороти при включен климатик

Техническа и сервизна информация за Passat
DVDW
Автомобил:
Двигател:

Б4 ADZ ниски обороти при включен климатик

Мнениеот DVDW » Вто 30 юни 2009 22:11

Автомобилчето ми е Пасат 95' 1.8 mi ADZ мотор и миналата година му поставих климатик защото инак е голяма жега.Всичко си е ОК. освен падането на оборотите на около 500 когато го включа което е много гадно особено ако се кара в града и на всяко кръстовище започва да трепери мотора поради ниските обороти в резултат на натоварването от страна на компресора.Та въпросът ми е как да увелича оборотите? Изчетох доста неща из форума като се посочва на места че трябвало да се подаде на 33 или 35 краче на компа 12 волта при включване на климатика та той да вдигне оборотите ,а също и че имало букса до бушоните (но коя е тя точно,някой колеги пишат че е зелена със сън кабел ама аз нямам такава)нещо не ми е много ясно.Ако някой е наясно моля да помага.

jordanik
Автомобил:
Двигател:

Re: Б4 ADZ ниски обороти при включен климатик

Мнениеот jordanik » Сря 01 юли 2009 21:50

Колега,както и сам си си отговорил,проблема с ниските обороти е в липсата на сигнал към ЕКУ-то за компенсирането им.Следователно ще трябва да пуснеш този сигнал към компа.Само че,не чакай да намериш свободна букса,на която да направиш това.Просто във VAG групата не оставят свободни кабелни снопове,за евентуално монтиране на екстри,които не са поръчвани и ще трябва да си пускаш нужните кабели сам.Сваляш си AUTODATA,преглеждаш си разпиновката на ЕКУ-то и виждаш на кои пинове трябва да подадеш +12V/даже сега проверих и наистина ,че пиновете ти са 33 и 35/.После теглиш кабел от бутона за пускане на климатика до съответните пинове и си готов.Има и малка подробност,обаче.Тъй като колата ти не е предвидена заводски да е с климатик и буксата на компа ти няма необходимите контакти на нужните ти пинове за повишаване на оборотите.За да подкараш всичко ще се наложи да запоиш тези кабелчета директно на съответните пинове на компа-не е кой знае каква сложнотия и всичко си тръгва/лично изпробвано/ :wink:

DVDW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DVDW » Чет 02 юли 2009 19:33

Благодаря за информацията.След като прегледах схемата от Аутодата 33 и 35 от Еку-то са за климатика, само че на кое от двете трябва да подам +12v или и на двете и дали трябва да се подаде такова напрежение или по-малко(например +5v).В схемата никаде не е посочено просто е отразено че е за климатика.
В самата схема на климатика
AC_image002.jpg
доколкото разбирам трябва за моят двигател (ADZ) да подам напрежение (+12V ?)на краче 1 на А 35(A35 го дават че е engine control modul ECM,като това мисля че е самото ЕКУ,ако греша моля да ме поправите но ако съм прав то всичко е ясно подава се +12V взето от копчето за включване на климатика на пин 33 на компа.Остава въпросът 35 пин за какво е и дали ако се подаде само на 33 +12V всичко ще е ОК

jordanik
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanik » Пет 03 юли 2009 15:38

Както сам виждаш на схемата трябва да се подадат +12V и на двата пина,като на 33 е директно от бутона,а на 35 през S341.Даже,като гледам на пин 35 вече имаш вързана инсталация заводски и само ще трябва да се вържеш към готовия кабел.Щом такава е схемата за твоето ЕКУ,ще трябва да я изпълниш.За моята кола си беше дадено само един пин и само там подадох и оборотите се стабилизираха при включен климатик. :wink:

DVDW
Автомобил:
Двигател:

Re: Б4 ADZ ниски обороти при включен климатик-РЕШЕНО

Мнениеот DVDW » Пет 10 юли 2009 21:07

След обстоен преглед на схемите на ЕКУ-то и климатика започнах с търсенето на кабели по колата.Извадих буксата на ЕКУ-то и намерих 33 и 35 пин там влизаха съответно син(33) и зелен (35) кабел.След като ги проследих се указа че те влизат в купето до бушоните и са на една жълта букса която виси свободно, след което взех +12 V от копчето за климатика и го вързах за синия кабел, а за зеления взех напрежение от датчика за налягане на системата (преостат така мисля че се наричаше).Така е дадено по схема и аз така го направих искам да подчертая че ако се подаде само на единия пин нищо нестава.Сега вече всичко е ОК.Благодаря на jordanik за помоща.

vaillant_bg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaillant_bg » Съб 11 юли 2009 17:54

Здравейте... и аз имзм абсолютно същия проблем....Имам жълтата букса със син кабел (+12В. от копчето за климатика) и зелен кабел (+12В. от пресостат)... но от нея излиза само 1 зелен кабел и отива на 37 пин на ЕКУ ... а синият кабел не отива никъде... искам да помоля за малко съдействие... този син кабел на кой пин на ЕКУ-то трябва да отиде... Колата е пасат 92 г. с двигател 2Е... 115 конски сили.

jordanik
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanik » Нед 12 юли 2009 1:18

Ти,колега си още по-лесен.При твоето ЕКУ е нужно да се подаде +12V само на 37 пин и си готов. :wink:

DVDW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DVDW » Пон 13 юли 2009 19:50

Колегата е прав че трябва само на 37-ми пин на ЕКУ-то да подадеш напрежение ,само че като разгледах в Аутодата схемата на ЕКУ-то за твоя мотор 92' никаде не видях в нея да има пин за климатик.37-ми пин се посочва че е за климатик едва от 94 година(за мотер 2Е),така че имай предвит това (освен ако схемата в аутодатата е грешна)

Потребителски аватар
Pav3l
Автомобил: bmw
Двигател: 1998
Контакти:

Мнениеот Pav3l » Пон 13 юли 2009 23:00

Не е грешна, просто не е отбелязана за по-ранните години...
37-ми пин си е от 03.1990 нататък...
Прикачени файлове
2009-07-13_235459.png
2009-07-13_235806.png
2009-07-14_000028.png

vaillant_bg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaillant_bg » Чет 16 юли 2009 21:34

то си е така... на 37- ми пин отиват +12V, но нищо не повдига оборотите... и на бензин дори гасне... Ще се радвам за някаква идея как да го оправя...

orak
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orak » Чет 26 юли 2012 6:44

колеги имам същия проблем,но съм бос на тема коли,упътете ме за майстор на такъв проблем,колата ми е пасат B3-1989г.производство,първа регистрация 1991г.,ако това има някакво значение.Благодаря предварително!

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Чет 26 юли 2012 19:27

:talk: и язе да се включа, катъра е Б4 АБС с "унаден" диавия пак ли пин 33 и 35 трябва да го нахраним с 12 В?

Потребителски аватар
vladtod®
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Сря 21 юни 2017 13:21

vladtod® написа::talk: и язе да се включа, катъра е Б4 АБС с "унаден" диавия пак ли пин 33 и 35 трябва да го нахраним с 12 В?

Аз си карам със срив в оборотите и ме подразни пак а гледам, че съм питал веднъж, но няма отговор та рекох да повдигна белким някой сподели:)
След проба грешка се оказа ,че работи метода. Жълтата букса я намерих при бушоните и следва връзка .

Последна промяна от vladtod® на Сря 21 юни 2017 19:28, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 21 юни 2017 16:33

Владо, вземаш си едно резервно ЕКУ, като твоето ако може и с голямата букса с кабелите и го включваш вместо твоето, като подаваш на съответните пинове напрежение. Ако нямаш имобилайзер де, ако имаш ще трябва да рискуваш. Аз така направих - взех резервно ЕКУ и си тествах - само че при мен не се получи (подадох на два пина по 12В, на единия сработи и успях да ги докарам до 1000, ама не ми вършеха работа) и го излъгах през сигнала за ТПС (карам с електронен карбуратор 2ЕЕ). Ако не намериш решение и това ти е вариант, по-добре, отколкото да ти къркори с 500 оборота на място и а-ха да угасне...

Потребителски аватар
vladtod®
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Сря 21 юни 2017 19:31

Точно така направих сякаш си знаел, имах резервен компот и пробвах с него ,дори беше забелен единия кабел явно някой е пробяал само с единия и се е отказал, а то трябвало на двата. Благодаря все пак :th_up

Върни се в “Passat”