Здравейте!
Пасат Б5,5 2001 г. комби. Днес бутнах назад предната седалка и от тогава вече спря да се застопорява. Движи се свободно по релсите напред назад и не може да се кара нормално. Подам газ да ускоря, седалката тръгне назад, крака ми се вдигне от газта и забие муцуната. Та въпроса ми е някой имал ли е подобен проблем и къде е бил той? Как се сваля предната седалка за да видя къде е проблема, защото така само се зверя отдолу и нищо не виждам? По средата отпред се вижда някаква шина и някакъв патрон отстрани вързан с нещо като жило. Предполагам че това е заключващото устройство за преместването, но как да го сваля за да видя дали действа от жилото? Виждам че на задните релси има назъбен гребен отгоре, което пък от друга страна това може да е застопоряващото устройство. Достатъчно ми е само отпред да я вдигна за да легне назад и да бръкна под нея, но не знам как? Прилагам снимки поглед отпред и отзад.
Passat B5.5 - Блокирало надлъжно регулиране на предната седалка - решено
- vlado1
- Автомобил: bmw
- Двигател: AWT 2001
- Контакти:
Passat B5.5 - Блокирало надлъжно регулиране на предната седалка - решено
Последна промяна от vlado1 на Пон 22 яну 2018 19:35, променено общо 2 пъти.
- passatfan2780
- Автомобил:
- Двигател: aaz 1992
Re: Дефект устройството за надлъжно регулиране на предната седалка
vlado1 написа:Здравейте!
Пасат Б5,5 2001 г. комби. Днес бутнах назад предната седалка и от тогава вече спря да се застопорява. Движи се свободно по релсите напред назад и не може да се кара нормално. Подам газ да ускоря, седалката тръгне назад, крака ми се вдигне от газта и забие муцуната. Та въпроса ми е някой имал ли е подобен проблем и къде е бил той? Как се сваля предната седалка за да видя къде е проблема, защото така само се зверя отдолу и нищо не виждам? По средата отпред се вижда някаква шина и някакъв патрон отстрани вързан с нещо като жило. Предполагам че това е заключващото устройство за преместването, но как да го сваля за да видя дали действа от жилото? Виждам че на задните релси има назъбен гребен отгоре, което пък от друга страна това може да е застопоряващото устройство. Достатъчно ми е само отпред да я вдигна за да легне назад и да бръкна под нея, но не знам как? Прилагам снимки поглед отпред и отзад.
Това,което се вижда на снимката след жилото то по принцип зааключва да не се мести седалката.При моя Б3 има и на шината на седалката едно болтче 6мм,което не позволява на шината да излиза на зад
- nikolay_ss
- Автомобил: Touareg 7P6
- Двигател:
Re: Дефект устройството за надлъжно регулиране на предната седалка
За да смъкнеш седалката отвиваш 2-те 13ки гайки които се виждат на снимката ти. И дърпаш седалката назад, тя ще излезе от релсите, но преди това им смъкни декоративни капаци, да не ги счупиш.
- vlado1
- Контакти:
Re: Повредено устройството за надлъжно преместване на предната седалка Passat B5.5 -решено
Решението е следното. Германеца е смазал щифта блокиращ придвижването с някаква грес, която с годините се е спекла и след като съм дръпнал жилото е блокирало в патрона в отключено положение. Вижда се на първата снимка черния патрон отляво на гредичката. Без да свалям седалката махнах фиксиращата пластина на накрайника на жилото и целия патрон излезе назад. Но преди това трябва да се стиснат двете ушички на корпуса му за да мине през отвора в планката. Така блокиращия щифт излезе напред и след почистване и смазване го монтирах обратно на мястото му. Сега вече си работи перфектно и дори пак да се спече щифта в патрона вече знам къде да търся проблема. Не успях да сваля седалката и се измъчих в неудобна поза, но поне проблема е отстранен. Благодаря на всички отзовали се!
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
- Автомобил: Passat Variant 2001
- Двигател: AWT
Re: Блокирало устройството за надлъжно регулиране на предната седалка Passat B5.5 -решено
Иман същият пасатор, при мен под седалката на шофьора намерих доста голяма пружина. И както колегата е обяснил няма никакъв достъп да се види от къде е паднала.
Ако на някой му се е случвало и може да светне лампата моля!

Ако на някой му се е случвало и може да светне лампата моля!

-
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: ASV
Re: Passat B5.5 - Блокирало надлъжно регулиране на предната седалка - решено
Аз също намерих доста голяма пружина изпаднала под седалката и не намирам никаква разлика в регулирането й. Става дума за Golf 4. Все още не мога да разбера от къде е. 

- vlado1
- Контакти:
Цилиндрична пружина има в устройството за фиксиране на преместването в патрона, която връща щифта но за да изпадне тя трябва да се скъса жилото и да се разпадне целия патрон. Явно е нещо друго.
- Skruji
- Автомобил: Golf 6 Variant
- Двигател:
vasil4o97 написа:Аз също намерих доста голяма пружина изпаднала под седалката и не намирам никаква разлика в регулирането й. Става дума за Golf 4. Все още не мога да разбера от къде е.
Голямата и яка подчертавам пружина е там, за да ти е по лесно да вдигнеш седалката нагоре от ръчката в ляво, когато си седнал на нея. Не е проблем да я няма, моята изпадна преди години, малко си надигаш гъза и става

- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
- Автомобил: Passat Variant 2001
- Двигател: AWT
Като имам време ще демонтирам седалката и ще я върна на мястото и! 

- Skruji
- Автомобил: Golf 6 Variant
- Двигател:
Най вероятно няма да можеш. Пропуснах да напиша, че се чупи едното ухо, където е закачена и затова пада. Ако завариш ново, може и да стане.