малко тъп въпрос
- zdravko_dimitrov1986
- Автомобил:
- Двигател:
малко тъп въпрос
Колеги имам един може би малко тъп въпрос, ама срам не срам интересува ме и искам да питам. Има ли някаква разлика между моторче за празен ход и стъпковомоторче. Ще помола някои да ми обясни как работат двете и какви функции имат/ако изобщо са две/ Ще помоля по подробно ако може 

- zdravko_dimitrov1986
- Автомобил:
- Двигател:
-
- Автомобил: PASSAT B6 2.0 TDI
- Двигател: CBDC 2010
Понятията "стъпково моторче" и "моторче за празен ход" се отнасят за едно и също нещо. Състои се от електродвигателче с червяк и зъбно колело. Електродвигателчето получава импулси от компютъра на колата, като чрез червяка и зъбното колело се задвижва едно буталце, което от своя страна натиска повече или по-малко дроселовата клапа. Най-общо то поддържа определени обороти на двигателя при различни условия. Когато двигателят е студен, буталцето натиска повече дроселовата клапа и оборотите на двигателя са по-високи - нещо като автоматичен смукач. Когато двигателят загрее, натиска върху дроселовата клапа е по-малък и тогава това нещо поддържа оборотите на двигателя в определени граници при празен ход.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Само дето моторчето за празен ход изобщо не е "стъпково", а е най-обикновено четково ел.двигателче подобно на това в детските играчки. Просто се върти в 2 посоки в зависимост от подаденото напречение.
Друга тема е че компютъра му подава напрежение на кратки импулси, и така се получава движение на стъпки. Оттам идва заблудата че моторчето е "стъпково".
Стъпковия двигател е нещо съвсем друго, и се управлява по друг начин.
Ако се ползва такъв не би бил нужен червяк.
Друга тема е че компютъра му подава напрежение на кратки импулси, и така се получава движение на стъпки. Оттам идва заблудата че моторчето е "стъпково".
Стъпковия двигател е нещо съвсем друго, и се управлява по друг начин.
Ако се ползва такъв не би бил нужен червяк.
- zdravko_dimitrov1986
- Автомобил:
- Двигател:
благодаря ви много за подробните отговори, като запаля колата и у ктудена нещо много ми тресе . Та възможно ли е да е от това моторче. Като загрее колата се управя. Утре съм на диагностика и ще видим какво ще стане. Колата е пасат 91 г 1.8 ми 90 кс. Според мен проблема е в свещи , кабели, горивен филтъри въпросната моторче , но ако е от него защо ми прави проблема само като е студена като загрее тозе проблем изчезва. Бихте ли ми дали ориентировъчна цена на въпросното моторче, както и предположения от какво може да е проблрема 

- megalodon
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
zdravko_dimitrov1986 написа: ...Бихте ли ми дали ориентировъчна цена на въпросното моторче...
Ново е към 130лв. (което не си заслужава), а 2-ра употреба е от 30 до 50лв. , но задължително го пробвай преди да купуваш.
п.п. мисля че проблема ти не е в него. То просто регулира оборотите на празен ход, т.е. би трябвало да ти гасне от него, а не да ти тресе.
успех
- zdravko_dimitrov1986
- Автомобил:
- Двигател:
-
- Автомобил: PASSAT B6 2.0 TDI
- Двигател: CBDC 2010
Колега, можеш да пробваш следното. Нужни са двама души. Когато двигателят е студен, единият дава контакт, а другият гледа поведението на моторчето. Ако при подаването на контакт моторчето избута буталцето напред и натисне дроселовата клапа, значи все пак работи. В противен случай причините може да са много - повредено моторче, лош контакт на клемите му, прекъснати кабели до него, температурен датчик и др.
- zdravko_dimitrov1986
- Автомобил:
- Двигател:
- zdravko_1986
- Автомобил:
- Двигател:
- zdravko_1986
- Автомобил:
- Двигател: