Как се прави вино?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Мнения: 13544
Регистриран на: Нед 06 фев 2005 23:04
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: Как се прави вино?

Мнениеот kris11 » Съб 26 юни 2010 20:25


на бяло грозде чепките задължително се махат заради танина. След смилане и престой 8-10 часа се източва от джибрите в съд / бидон се слага сернистаа киселина и след престой се източва и налива в бъчви. не се точи до края - на дъното остава утайката.От виното се заделя част -3-4л преди поставянето на сернистата киселина. Отделеното се използва , ако спре ферментацията - слага му се малко мая и се загрява до 30-40 градуса. Има случаи когато времето е студено, гроздето е бранов студен ден да не започне ферментация или от серн. киселина да спре.
Докато трае бурната ферментация се наблюдава, на отворя е поставен решетеста капачка .
2 пъти в ясен слънчев и студен ден се източва с маркуч стигащ до 5-6 см от дъното в подходящ отворен съд. Добре е с голям черпак да се разбърка като с черпака се полива от 20-3-см височина за да вземе кислород виното. Остатъка в бъчите се източва и се налива в пр. 5-10 л туби от мин вода за да се утаи. Буретата се измиват добре и окисленото вино се налива обратно. Долива се .В началото на лятото се бутилира.
Ако се използва за пряка консумация 2те претаквания се икономисват.
За червено вино - ферментира в бъчвата с джибрите и след 14-15 дни се налива в бъчвите. За захарността колегите са писали по-горе как се процедира. Стопява се на котлон.




Потребителски аватар
stoyanov6431
Мнения: 58
Регистриран на: Пет 09 яну 2009 7:49
Автомобил: PASSAT B6
Двигател: CBA C 2010
Местоположение: София
Контакти:

Re: Как се прави вино?

Мнениеот stoyanov6431 » Нед 27 юни 2010 14:30


Re5Pec7 написа: Както казаха в различните краища на България различно го правят :) А и всеки си има индивидуална техника :)


Е това е истината :drinking: :drinking: :drinking:


Потребителски аватар
mitakathvp
Мнения: 866
Регистриран на: Пет 12 окт 2007 1:18
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Пловдив

Re: Как се прави вино?

Мнениеот mitakathvp » Сря 30 юни 2010 20:16


Re5Pec7 написа:Ок ;) за ферментация съм се объркал :) Обаче чепките придават един специфичен вкус на виното. Досега никога не сме ги махали ;) А виното си става добре :drinking: :drinking: Както казаха в различните краища на България различно го правят :) А и всеки си има индивидуална техника :)


В чепките има дебилни вещества които придават леко горчив и трапчив вкус!Въпрос на вкус е с тях или без тях!

ПП някой май е завършил технология на пивото :drunk mhihi


Karera
Мнения: 2
Регистриран на: Сря 18 авг 2010 14:39
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Асеновград

Re: Как се прави вино?

Мнениеот Karera » Сря 18 авг 2010 14:42


Като че ли тук има най-подробна информация http://www.bulgariandrinks.com/vidove-napitki/vino


Петър Петров
Мнения: 1139
Регистриран на: Вто 03 юли 2007 23:03
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Нови Искър

Re: Как се прави вино?

Мнениеот Петър Петров » Сря 18 авг 2010 22:07


Чепките трябва да се махат ако са зелени, а махането - сито от рабица и става работата, за ден и нещо половин тон двама човека го оправят :beer
За какво е по-добре да се слага серниста киселина и колко?


Karera
Мнения: 2
Регистриран на: Сря 18 авг 2010 14:39
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Асеновград

Re: Как се прави вино?

Мнениеот Karera » Чет 19 авг 2010 6:01


Доколкото знам, чепките винаги се махат! Те остават зелени дори когато гроздето е узряло. Ако вече става на стафиди - тогава чепките са горе долу узрели. Прочети добре технологиите в линка който намерих - пише си всичко за сернистата киселина.



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 60 госта