на бяло грозде чепките задължително се махат заради танина. След смилане и престой 8-10 часа се източва от джибрите в съд / бидон се слага сернистаа киселина и след престой се източва и налива в бъчви. не се точи до края - на дъното остава утайката.От виното се заделя част -3-4л преди поставянето на сернистата киселина. Отделеното се използва , ако спре ферментацията - слага му се малко мая и се загрява до 30-40 градуса. Има случаи когато времето е студено, гроздето е бранов студен ден да не започне ферментация или от серн. киселина да спре.
Докато трае бурната ферментация се наблюдава, на отворя е поставен решетеста капачка .
2 пъти в ясен слънчев и студен ден се източва с маркуч стигащ до 5-6 см от дъното в подходящ отворен съд. Добре е с голям черпак да се разбърка като с черпака се полива от 20-3-см височина за да вземе кислород виното. Остатъка в бъчите се източва и се налива в пр. 5-10 л туби от мин вода за да се утаи. Буретата се измиват добре и окисленото вино се налива обратно. Долива се .В началото на лятото се бутилира.
Ако се използва за пряка консумация 2те претаквания се икономисват.
За червено вино - ферментира в бъчвата с джибрите и след 14-15 дни се налива в бъчвите. За захарността колегите са писали по-горе как се процедира. Стопява се на котлон.



Как се прави вино?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- stoyanov6431
- Мнения: 58
- Регистриран на: Пет 09 яну 2009 7:49
- Автомобил: PASSAT B6
- Двигател: CBA C 2010
- Местоположение: София
- Контакти:
Re: Как се прави вино?
Re5Pec7 написа: Както казаха в различните краища на България различно го правятА и всеки си има индивидуална техника
Е това е истината



- mitakathvp
- Мнения: 866
- Регистриран на: Пет 12 окт 2007 1:18
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Пловдив
Re: Как се прави вино?
Re5Pec7 написа:Окза ферментация съм се объркал
Обаче чепките придават един специфичен вкус на виното. Досега никога не сме ги махали
А виното си става добре
![]()
Както казаха в различните краища на България различно го правят
А и всеки си има индивидуална техника
В чепките има дебилни вещества които придават леко горчив и трапчив вкус!Въпрос на вкус е с тях или без тях!
ПП някой май е завършил технология на пивото


-
- Мнения: 2
- Регистриран на: Сря 18 авг 2010 14:39
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Асеновград
Re: Как се прави вино?
Като че ли тук има най-подробна информация http://www.bulgariandrinks.com/vidove-napitki/vino
-
- Мнения: 1139
- Регистриран на: Вто 03 юли 2007 23:03
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Нови Искър
Re: Как се прави вино?
Чепките трябва да се махат ако са зелени, а махането - сито от рабица и става работата, за ден и нещо половин тон двама човека го оправят 
За какво е по-добре да се слага серниста киселина и колко?

За какво е по-добре да се слага серниста киселина и колко?
-
- Мнения: 2
- Регистриран на: Сря 18 авг 2010 14:39
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Асеновград
Re: Как се прави вино?
Доколкото знам, чепките винаги се махат! Те остават зелени дори когато гроздето е узряло. Ако вече става на стафиди - тогава чепките са горе долу узрели. Прочети добре технологиите в линка който намерих - пише си всичко за сернистата киселина.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 60 госта