Кредитните карти-скрития коз на банките

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Stefanoz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stefanoz » Нед 12 ное 2006 20:19

Не е Отворен кредит,а Мастеркард за ползване в чужбина..Доколкото знам от колеги ОК-я е около 2000лв..чети внимателно какви са условията в договора,на каква лихва си! И на мен ми звъняха цяла седмица да ме молят за ОК,но като им знам номерата им отказах :wink:

Потребителски аватар
Li4o
Аватар:
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Li4o » Нед 12 ное 2006 21:55

До преди 2 месеца бях доволен от ТРАНСКАРТ - но откакто се смени собственика настана хаос....
Иначе на златната карта таксата е 36 лв на година, но аз си ги избивам тройно и четворно от натрупани отстъпки при покупките;)
Лихвата е 1.22 на месец.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Нед 12 ное 2006 22:30

wrcv написа:Картата е за хора с финансова култура.! :wink:

това е най-точно казано!
Определено е хубаво да имаш винаги с какво да посрещнеш непредвиден разход. Аз също ползвах моята е щатите и беше много удобно. Дори тук ми помага много и с риск да направя реклама - условията в ПИБ са много изгодни.

Потребителски аватар
dimoboy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dimoboy » Пон 13 ное 2006 13:43

Vlad777 написа:Аз имам кредитна карта и в щатите плащах почти само с нея! Мойта е в долари. Освен това и тук по бензиностанциите плащам с нея.

Абе и аз имам такава кредитна карта(на Банк оф Америка) и ми е интересно как плащаш тука по бензиностанциите. В смисъл интересува ме как точно си плащаш сметката после по кредитната карта?

Последна промяна от dimoboy на Пон 13 ное 2006 15:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пон 13 ное 2006 14:34

ДА абсолютно съгласен.
По въпроса дали държавата може или не може да види какво и как си пазарувал..
Разбира се че може.. просто трябва да го поиска от банката издател.

Въпроса е не чак толкова да се следят хората, колкото да се намали сивият сектор.
Защото всяка стотинка по тази сметка се отчита..
сложно е за обяснение, но банките дават ееееййййй такива отчети на БНБ.

Неприятен момент на картата, е че ако имаш лимит 5 хиляди, банката праща в кредитният регистер че имаш отпуснат кредит от 5 к ....
а ти дали си го използвал е друга бира.

В културните държави, ако платиш нещо по-скъпо от 50 евро кеш... почват да те гледат съмнително.
А това, че требе да връщаш и че после има глоби...е въпрос на култура... и то голяма..
С две думи картите са хубаво нещо, но трябва малко да се подсили конкуренцията, за да понамалеят всички такси.. скрити и явни.

И определено са по-удобни отколкото чист кредит.

Mar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Mar » Пон 13 ное 2006 14:42

Stefanoz написа:На теглене взема 3лв... :cry:

Кредитните карти са основно за плащане, тогава обикновено няма и такса. Но ако теглиш от банкомат или от гише в банка ... :evil:

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 13 ное 2006 15:14

dimoboy написа:
Vlad777 написа:Аз имам кредитна карта и в щатите плащах почти само с нея! Мойта е в долари. Освен това и тук по бензиностанциите плащам с нея.

Абе и аз имам такава кредитна карта(на Банк оф Америка) и ми е интересно как плащаш тука по безиностанциите. В смисъл интересува ме как точно си плащаш сметката после по кредитната карта?

Моята е на Първа Iнвестиционна Банка - VISA.

Така че няма проблем да си я зареждам. Даже е много удобно, защото там като ми свършиха парите, просто се обадих в БГ по телефона и ми вкараха още в картата.

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Пон 13 ное 2006 15:29

gogul написа:Колега Stefanoz картата ти каква точно е,че мисля да си взема "Отворен кредит" ,за такава ли става въпрос ,някой друг ,ако има впечатления от ОК на ОББ ?

От ОББ като цяло много мои познати се оплакват, та имай едно на ум. ;)

Потребителски аватар
dimoboy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dimoboy » Пон 13 ное 2006 15:53

Ясно! А аз си мислех че ползваш Американска карта в БГ и се чудех как точно става разплащането. Иска ми се да си ползвам моята карта оттук(главно за пазаруване по интернет), но не съм много наясно как да си платя сметката после. :?:

Shadow_GL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Shadow_GL » Пон 13 ное 2006 17:06

group написа:

това е най-точно казано!
Определено е хубаво да имаш винаги с какво да посрещнеш непредвиден разход. Аз също ползвах моята е щатите и беше много удобно. Дори тук ми помага много и с риск да направя реклама - условията в ПИБ са много изгодни.

Напълно съм съгласен с колегите. По стечение на обстоятелствата в момента точно с това се занимавам, но не искам да правя реклама на банката. Наблюденията ми са, че у нас все още няма изградена картова култура, повечето хора бързат да вземат съответната карта от първия предложил им изгодни (поне на пръв поглед) условия, а в същото време изобщо не обръщат внимание на подводните камъни, заложени в договорите и общите условия.
По отношение на това дали картата да е дебитна или кредитна - въпрос на личен избор, е и на финансов разбира се, но при сегашното насичане с банкомати и пос терминали си е направо удобство да не носиш пари кеш.

prasky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот prasky » Вто 14 ное 2006 13:15

а каде според вас е най оzгодно в Бг да се иzдаде кредитна ? Масеркард или Виzа.А виждам 4е има дебитни пак виzа и мастеркард.Може ли с дебитна да се пла6та в Ебау примерно ?

Shadow_GL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Shadow_GL » Вто 14 ное 2006 15:13

Да колега, може да се плаща с дебитна карта стига тя да е Visa или MasterCard. Всъщност никой освен теб и банката издател на картата не се интересува какъв вариант (дебитен/кредитен) е картата. Единствено с Visa Electron има известни "проблеми" - повечето български банки, поне големите издават международен вариант на тази карта, отворена за плащания в интернет, проблема обаче идва от там, че не всички търговци (обикновенни или електронни), приемащи плащания с Visa приемат и Visa Electron.
Ако сте решили да си издадете банкова карта, за да плащате по интернет, първо проверете съответния търговец какви точно катри приема.

Shadow_GL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Shadow_GL » Вто 14 ное 2006 15:25

Освен това изгодните условия са нещо относително.... Зависи най-вече от това, за какво основно ще се ползва картата - като потребителски кредит, за плащане в интернет, за пазаруване....Важно е и какво получаваш допълнително - например безплатна здравна и др. застраховки при пътуване в чужбина. Когато изберете своята банка, проверете дали има денонощен операторски център, където можете да се обадите ако възникне проблем с катрата, от опит ви казвам, че това е особено важно за хора, пътуващи в чужбина.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”