ori написа:Интересува ме как се държи на половин гигабайт РАМ и 1.5 гигахерца процесор... Ще тръгне ли на такава конфигурация?

За тръгване - ще тръгне. За вървене - ако ползваш стандартните офис приложения, с малко промяна на настроиките сигурно ще върви що-годе. Ако се надяваш да видиш новите графични ефекти - за това ти трябва видео карта, която да не е от времето на процесора, за които пишеш, ако ме разбираш кво искам да кажа.
Всичко си зависи от профила ти - какво ползваш... Ако си типа дето си инсталира сите Фотошоп, Макромедиа Дреамуиивър и прочие (без реално да му трябва наистина) то тогава остани на ХР.
А по повод на "Виста не ми трябва, ХР си върви": Когато види човек преимуществата на Виста, няма и да помисли да се върне на ХР. Ако сравняваме функционалността, която я има и при двете ОС, то тогава ХР е по доброто решение (може би, но не съм убеден в това). Но Виста има доста новости "под капака", които нормалния потребител (с Фотошопа и Дреамуиивъра) не може да оцени и може би никога няма да ползва.
Обаче за хората, които се грижат за администрацията на ПЦ парка, Виста ще донесе полезни новости (както и главоболия, които неизменно идват с един нов major release).
Рано или късно всички ХР потребители ще минат на Виста, и това ще стане според мен по бързо, отколкото от 2000 към ХР