Помощ от разбирачи на електроника
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- leavon
- Автомобил:
- Двигател:
Помощ от разбирачи на електроника
Искам да попитам някой, който разбира от електроника, нещо за захранване чрез USB. Ако някой откликне, може би по-добре на лични! Благодаря!
- leavon
- Автомобил:
- Двигател:
Става дума за писалката на една таблета. Захранва се с батерия 1.5 V, но е размер по-малък от ААА и не мога да намеря. Сега сме закрепили някак една ААА батерия, но ми се искаше да опитам да я захраня през USB-то. Знам, че там са 5V и си представях да се върже още някакъв консуматор последователно с писалката - диодче или нещо друго!
- Miki
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
За получаване на по-малко напрежение от някакво съществуващо /както е в твоя случай/ има проста схема с ценеров диод, резистор и транзистор, но в случая не става, понеже по спомени ценери има за от над 3 волта нагоре. Мога да те посъветвам да вземеш 5 или 6 маломощни изправителни диода и да ги вържеш последователно /тоест един след друг/, като гледаш да не им объркаш посоката на включване /всичките трябва да са в посока на пропускане/. Пада на напрежение на един силициев диод е от порядъка на 0,6 или 0,7 волта. Та идеята е като ги навържеш след тях да получиш приблизително нужното ти напрежение от 1,5 волта. Можеш да използваш широко разпространените диоди от серията 1N400* /* е цифра от 1 до 7, като в твоя случай няма значение каква ще бъде, каквито има в магазина/. Диодите имат бяло пръстенче в единия си край. Връзваш ги на плюсовия кабел последователно, като гледаш всеки диод да е ориентиран с пръстенчето си към към писалката. Сложи 6 и премери с мултицет изходното напрежение, ако се окаже много ниско махни един и пак премери. Самите диоди са евтини, предполагам по 15-20 стотинки парчето.
Не те знам дали разбираш нещо от електроника, та затова обяснението беше в такъв стил.
Не те знам дали разбираш нещо от електроника, та затова обяснението беше в такъв стил.

- mafiota
- Автомобил: Audi A6 C5
- Двигател: APU
Mисля че с LM317 трябва да стане. Има доста спорове до колко може да намали напрежението, някои казват че под 3волта не можело, но ти казвам че може да се намали до 1,2V.
PS. Само не съм сигурен на входно 5 волта дали ще заработи!
Виж и тук:
http://www.electronics-lab.com/articles/LM317/
PS. Само не съм сигурен на входно 5 волта дали ще заработи!
Виж и тук:
http://www.electronics-lab.com/articles/LM317/
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Miki написа:За получаване на по-малко напрежение от някакво съществуващо /както е в твоя случай/ има проста схема с ценеров диод, резистор и транзистор, но в случая не става, понеже по спомени ценери има за от над 3 волта нагоре.
Има и за по-малко, но рядко се ползват.
Спокойно вместо ценер можеш да ползваш от по-старичките модели червени светодиоди. Онези, дето не светеха чак толкова ярко: VQA 11 са такива.
Пада на напрежение в/ тях е 1.6V. Но без транзистор, директно върху светодиода сваляш напрежението.
Ако се слага и транзистор, то трябва да се вземат предвид 0.6V пад на прехода база-емитер и тогава след светодиода, за да е в ред всичко, трябва да вържеш и нормален диод, за да компенсира споменатия пад на транз-а
Нещо такова ще е:

- jivkojj
- Автомобил:
- Двигател:
Това е писалка която консумира от порядъка на µA. USB при десктопите осигурява 500mA, а при някои лаптопи е снижено до 100mA. Сметни колко ше се отрази това на напрежението. А тая писалка със сигурност би работила от от 1.3 до 1.7V.
Така че според мен 2 резистора, от най-дребните възможни му решават проблема.
Така че според мен 2 резистора, от най-дребните възможни му решават проблема.
- leavon
- Автомобил:
- Двигател:
Тази първата схемичка на radotom най ми допада като постижима за мен? Благодаря ви много! Това преди диода съпротивление ли е? Някакви характеристики, които трябва да се имат предвид? А светодиодите всички еднакви ли са за захранване и консумация? И още нещо - така нарисувана схемата светодиода и писалката не се ли явяват успоредно свързани? Sorry за тъпия въпрос!!
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
leavon написа:Тази първата схемичка на radotom най ми допада като постижима за мен? Благодаря ви много! Това преди диода съпротивление ли е? Някакви характеристики, които трябва да се имат предвид? А светодиодите всички еднакви ли са за захранване и консумация? И още нещо - така нарисувана схемата светодиода и писалката не се ли явяват успоредно свързани? Sorry за тъпия въпрос!!
Да, съпротивление е. Тъй като консумацията гарантирано ще е под 20мА, то мощноста му може да е 0.125W (т.е. най-малките)
Стойноста му е 170 Ома.
Спокойно можеш да сложиш и двойно по-висока, ако искаш. Трябва са имаш предвид каква е консумацията на писалката. Тук можеш да консумираш до осочените 20mA, но малко ще нагрява.
За светодиода... по-новите такива, с повишен интензитет имат по-висок пад на напрежение в/у тях.
Сините, от запалките, например имат пад на напрежение от порядъка на 2.7V.
Това значи, че ако сложиш такъв, напрежението на изхода ще е 2.7.
За това съм ти дал модел на светодиода VQA 11, защото ...защото съм диване, по дяволите!

Искал съм да напиша VQA12
всъщност, цялата серия на VQA: 12, 13, 15 стават. Те са с червен цвят на светене и пад под 1.7V.
Зелените (VQA 2x) и жълтите (VQA 3x) са с пад на напрежение съответно под 3V и под 2.5V.
Колеги, 'що не ме поправяте за модела?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”