Трябва ли ми разрешение за строеж?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Re: Трябва ли ми разрешение за строеж?

Мнениеот drmilendd » Съб 14 яну 2012 8:36

Ако няква такава барачка литне при някоя буря и се стовари върху твой близък, друга песен ще пееш!
И мен ми е писнало да плащам подкупи на доктори, но какво да се прави

Да, трябва ти разрешение за строеж.

Цитат:

Разрешениетопза строеж няма да я спре да литне. По тая логика всеки голям чадър също трябва да е със разрешение за строеж, щото той ако литне що народ ще изтрепе (и се е случвало). А да не говорим за големите палатки за пикник с метална конструкция. Абе отклонихме се от темата, аз категорично съм за реда но против администрацията и бюрокрацията и най вече подкупите.
А при мен всичко е на ценоразпис, подкупи няма ;)

Потребителски аватар
2.4I
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 2.4I » Съб 14 яну 2012 9:02

ktamen написа:Искам да си правя работилница на село. Размерите са приблизително 8 х 8 метра, височината около 3м. Постройката няма да е масивна , а ще е изцяло метална от тръби и ламарина.
Трябва ли ми някакво разрешение от общината или мога направо да си действам?
Понеже е на границата с един съсед аз съм говорил с него и сме се разбрали.
Ако си купя фургон трябва ли ми разрешение да си го сложа в двора и каква е разликата между фургона и работилницата?

Колега гледам 2 стр. дъра- бъра ,та....
Зависи от това какви са основите (дали е трайно свързана със земята или е преместваема) ,ВАЖНО!!! - каквото и да правиш (освен строеж в-у стари основи по съществуващите планове) без общината няма да минеш ако държиш да е законно .
Другия фактор е 8х8 = 60м2 ,т.е. до 35м2 можеше да минеш само с разрешение за поставяне (пак от обшината) - нагоре проект.
В друг пост виждам ,че си коментирал ,че на обекта има стари сгради - ако е така и те са в контурите на това което искаш да строиш ,то може да използваш този факт ,тъй като предполагам старите сгради не са отразени в ПУП-а ,то може да искаш да бъдат нанесени (пак струва пари ,освен ако общината за която става въпрос не си прави сега плановете ,ако е така то ще има обявление)- за старите сгради - трябва да са строени преди 1996г. ,още по-добре преди 89г.След заснемането се прави „ремонт"
ВАЖНО!!! не се барат основите ,в общи лини ЗУТ-а казва ,че една сграда съществува докато съществуват нейните основи (горе-долу).
В коя община ще е начинанието?

Потребителски аватар
push
Автомобил: mk2
Двигател: 1.9 TD

Мнениеот push » Съб 14 яну 2012 20:55

ktamen написа:Интересува ме как е по закон. Как мога да разбера? В общината (общината е Стралджа) ли трябва да питам, и кой да търся там?
Знам, че живеем в абсурдна държава, и на мен не ми харесват всичките простотии, които измисля огромната армия от излишни чиновници, но не това е въпроса, който съм задал в темата.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 14 яну 2012 21:44

2.4I написа:

Благодаря за изчерпателния отговор - значи и фургон не мога да поставя без разрешение особено, ако е над 35м2.

ivobibivo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivobibivo » Съб 14 яну 2012 22:11

Фургона е в режима на поставяемите обекти, които са регламентирани в чл.56 от ЗУТ, т.е. като елементи от градското (разбирай и селското) обзавеждане, но най-вероятно в съответната община има и гласувана наредба за тези обекти, та ще трябва да провериш в общината какви видове поставяеми обекти са допустими и при какви условия.

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Нед 15 яну 2012 0:08

за фургон от общината копче не могат да ти кажат-едната ми каравана е над 24кв.метра и изрично се интересувах за чиновническите подробности
временна постройка можеш да го заведеш и ако е с ламаринен покрив :wink:

Потребителски аватар
2.4I
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 2.4I » Нед 15 яну 2012 21:47

niks76 написа:за фургон от общината копче не могат да ти кажат-едната ми каравана е над 24кв.метра и изрично се интересувах за чиновническите подробности
временна постройка можеш да го заведеш и ако е с ламаринен покрив :wink:

Грешно са те информирали ,миродавна информация по въпроса може да получи човек от :главния архитект на съответната община или директор ОДСУТ,УТ ........(в по-малките общини може да се именува и началник отдел.....).
Колега съфорумник в този сайт ако администратора ти каже ,че .......... е в разрез с правилата ,ще му повярваш ли?(въпроса е реторичен) :lol:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 07 май 2012 15:59

ktamen написа:Трябва ли ми някакво разрешение от общината или мога направо да си действам?

Темата е стара ,ама видях кви глупости са писани и пиша за да не се заблуди някои четящ :lol:
Трябва ти разрешение ,но само под формата на виза от главния архитект и конструктивно становище и няма нищо общо с цялата хамалогия по едно нормално строителство (предварителни договори,проект,актуване ,вкарване в експлоатация.........) - за справка чл.147 ал.1 т.1
"незаконно строителство" колкото и страшно да звучи понякога също е вариант :lol:
Тва за "временни строежи" и от "леки конструкции" го забравете защото според ЗУТ конструкциите са си конструкции ,а временните строежи са една правна категория свързана с устроиствени зони................

Върни се в “ОФФ-Топик - други”