Вадене на нерв и упойка

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Вадене на нерв и упойка

Мнениеот stefan4o » Пон 17 дек 2012 18:13

Да разкажа и аз накратко своята одисея. От малък съм по зъболекари и МНОГО ама МНОГО ме е страх. И до ден-днешен.
Арсенът, както са описали, умъртвява живия нерв. Болката обикновено значи, че не е умъртвен изцяло. Моят стоматолог предпочита да не ми слага упойка, понеже така се усещат по-добре как вървят нещата. Според него. В началото на предните няколко зъба исках с упойка, ама на последния стисках - по-скоро е психична нагласата, отколкото да е кой знае каква болка. Не е най-приятното нещо на света да ти бъркат с оная дългата игла с форма на пружина и като закачи встрани от канала на нерва малко подскачам, ама като е внимателен стоматологът няма дерт.
Към автора - колега, не се притеснявай. Дори по-добрият вариант е без упойка. Упойката не е много здравословна като цяло, като всяко друго лекарство де. :beer И аз имам зъб за правене, ама ще видя кога ще се наканя. На последните два зъба, които правих в рамките на два месеца при мен най-гадният фактор се оказа финансовият mhihi Взех да мисля все повече за парите, които давам, отколкото за болката :Mr Green Fun лечението на двата зъба - умъртвяване, вадене и пломба от тези белите ми костваше около 250 лева :wink:
Моят зъболекар много обича да зяпа телевизия докато работи mhihi Последния път си спомням даваха по Еуроспорт някакви велосипедисти, купа някаква си там. И пили, пили с машината и вика "Еййй гледай го бе, изпревари го, тц,тц,тц " пък на мене стомаха ми свит от притеснение. Веселяк mhihi

pepstroi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pepstroi » Пон 17 дек 2012 18:37

vaskoto1 бате ти да не мислиш че аз някога съм обичал инжекциите само като се сетя като видех 1 време за имунизациите ревв бегаи надалече крастим се а па си представи кво ставаше като трееше инжекция в венеца..
Значи сметни колко ме боли при зъболекара щом заобичах инжекциите направо им викам давай бий тоя вика малко ще те щипне викам ам авъобще не ме щипва боцкай ме боцни ме тук и тук навсякъде ме боцкай и не питай защо знам какво е без боццц и те така вече страх от инжекции нямам зъболекарите изкорениха този страх от мене :) просто на фона на вадене на нерв боцкането е нещо като пощипване по бузката:)
ваското1 ти бате уби всичко вмене току що изпаднах в още по голяма депресия с това че на долната челюст не лови...
nurv-бате ти си герой аз имам изваден зъб заради гранолом и то преден просто след разясненито че се цепи венеца и се пробива костта само се допитах до оше 2ма колко ще боли и след отговора на 2та че ще боли много го извадих без никаква болка само дето са съм грозен и беззъб без 1 преден зъб забравих какво е да се усмихваш защото съм с дълбока захапка и мост не става трее имплант 2 бимби...
знам че там някъде има създаден разтвор за поникване на нови зъби но техната кожа пазят го все пак ще останат без работа...
а иначе stefan4o незнам къде ходиш но аз без здравни осигуровки целата процедура с фотополимер с моя цвят на зъбите се връзва 75-80 лв на брой

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 17 дек 2012 18:39

pepstroi написа:а иначе stefan4o незнам къде ходиш но аз без здравни осигуровки целата процедура с фотополимер с моя цвят на зъбите се връзва 75-80 лв на брой

Може, ама моят зъболекар кара джип БМВ X3. Важното е, че съм доволен. Знам, че не е евтин, ама затова е учил човекът (има над 20 години стаж, не е някой който да се учи на зъбите ми).

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Пон 17 дек 2012 18:41

nurv - бате ти си герой аз имам изваден зъб заради гранолом и то преден просто след разясненито че се цепи венеца и се пробива костта само се допитах до оше 2ма колко ще боли и след отговора на 2та че ще боли много го извадих без никаква болка само дето са съм грозен и беззъб без 1

Да ти кажа на мен не ми бяха обяснили какво точно представлява операцията, само , че ще продължи около час и половина :) Обаче преди това ми казаха, че импланта ще струва минимум 1500 лева и има риск да го отхвърля. Това последното ми беше силен стимул да се старая да си запазя макар и мъртвия зъб.

П.С. Мисли за нещо друго и времето си минава.

pepstroi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pepstroi » Пон 17 дек 2012 19:19

лошото е че от сега ми се плаче,като се сетя че на погребения не се разплаквам... незнам това не е реално...
за 2 неща съм ревал в тоя живот от яд и от зъболекар (то пак от яд примерно след като са ми извадили нерва вече си излизам от кабиента и се разревавам това не е реално казвам ви ,не искам да си представям през средновековието мъзченията чрез зъби...) ...

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пон 17 дек 2012 19:41

pepstroi написа:лошото е че от сега ми се плаче,като се сетя че на погребения не се разплаквам... незнам това не е реално...
за 2 неща съм ревал в тоя живот от яд и от зъболекар (то пак от яд примерно след като са ми извадили нерва вече си излизам от кабиента и се разревавам това не е реално казвам ви ,не искам да си представям през средновековието мъзченията чрез зъби...) ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Dental_fear
Какво ненормално видя? Има хора, които ги е страх от толкова по-безумни неща, ти си мислиш, че страх от зъболекар е голямата работа.
И аз се гъна като застана на стола, ама няма начин - търпя...

Потребителски аватар
kosara333
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kosara333 » Пон 17 дек 2012 19:44

Болката от нерва на зъба е жестока защото тези нерви са свързани директно с мозъка!
Позната ми е болката и съм я изпитвал преди години, и истината е че дори и арсена не умъртвявав напълно нерва и има усещане на болка на моменти! Помня като бях ученик преди 25 години училишната зъболекарка..... колко мъки съм изтърпял тогава заради един нерв :cry:
Важното е зъболекаря да е кадърен другото не го мисли, ако си от софия и питаш за кадърен зъболекар веднага ще те насоча на ЛС, мъж е аз на жени зъболекари нямам доверие!

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 17 дек 2012 19:53

При вадене не боли нервът, той така и така е умъртвен от арсена, а боли фактът, че откъсваш мъртво от все още живо. Гадно е, но е търпимо.
Един път ми вадиха нерв без арсен, само с упойка. По-добре е първо с арсена, поне откъм болка (болеше след като премина действието на упойката), но бързах да заминавам в чужбина и нямаше как.

Най-добре е да не се налага вадене на нерв, но какво да се прави?
Някои хора са благословени с уникално здрави зъби, други не.

Потребителски аватар
Jovany
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Jovany » Пон 17 дек 2012 20:06

pepstroi написа:лошото е че от сега ми се плаче,като се сетя че на погребения не се разплаквам... незнам това не е реално...

Мога да ти препоръчам зъбар които ми е личен приятел и ти давам гаранция че ще излезеш усмихнат от кабинета. Особено и като се запознаеш със мед. сестрата:) (Не се майтапя). Пича работи в може би най-престижната клиника в София и е с много голям опит. Има и частен кабинет кабинет където ходя и аз. Упойките са само немски и си ловят яката (мен също много упойки не ме ловят и знам какво е) Ако си навит ми пиши ЛС ще ти дам координати

Потребителски аватар
everlastt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот everlastt » Пон 17 дек 2012 20:13

От моя зъбар знам че арсена са го ползвали в средновековието :) и ако видя някой зъбар да го ползва да бягам далеч.Има къде къде по модерни препарати, плюс това е вреден.Аз без упойка не сядам, просто няма шанс.
Препоръчвам на колегата да смени зъболекаря.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 17 дек 2012 20:46

everlastt написа:препарати, плюс това е вреден.Аз без упойка не сядам, просто няма шанс.

Тя упойката щото е много полезна mhihi

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Пон 17 дек 2012 21:14

Много поучителна тема, къде е oganisjan да даде акъл :mrgreen:

Потребителски аватар
oganisjan
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oganisjan » Чет 20 дек 2012 2:42

Хората са го казали - 'трай бабо за хубост' едва ли някой обича да ходи на зъболекар, но е необходимо. Препоръчвам мъжки да издържите процедурите за да имате здрави зъби mhihi

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 20 дек 2012 8:56

Едва ли болката е точно от ваденето на нерва, по - скоро е от почистването на канала от него, особено като стигне края на иглата дъното. Може да се елиминира тая болка с упойка, но не е желателно, по нея разчитат да разберат до къде са стигнали в изчистването на канала. Иначе става от раз, както каза василии пръви, лидокаинче на спрей по венеца за да не усетиш иглата и после яката упойка, отваряне на зъб, вадене на нерв и почистване на канал, пълнене и затваряне на зъба с едно ходене за около час и половина да два време, но избягват хората да го практикуват това, че ако ти затвори зъба с остатъци става зле работата.
На един приятел сина му учи за стоматолог и ходих да му бъда на един изпит учебното помагало именно с такава процедура. Подготвихме здрав зъб за основа на мост с металокерамика. Цялото нещо отне 3,5 часа, но за да го проверяват трябваше в различните стадии 4 или 5 пъти да ходиме до рентгена да снимаме зъба. Не съм усетил обаче грам болка.

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Чет 20 дек 2012 12:50

Последните ми ходения по зъбари бяха с упойки. Никога преди не са ми слагали никакви анестезии в устата.
След като ми набиха проводна упойка на долната челюст, два часа, можеха с чук да ме лекуват и нямаше да разбера нищо :)
Не съм усетил грам болка, лекарят работи по-спокойно и всичко приключва доста по-бързо.

Не знам колко е вредна тази анестезия, но вече няма сила която да ме вкара при зъбаря без упойка :idea:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”