импулсно захранване

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Пон 02 апр 2007 14:21

Засега в България не е известен подобен уред което го прави уникален и затова през 2004 година е подадена документация за патентоване като изобретение.

А, дали са успели да го патентоват ?:roll:

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 02 апр 2007 15:20

K22 написа:Засега в България не е известен подобен уред което го прави уникален и...

Да, да! Надявай се!
Знаеш ли от кога се използва ШИМ модулацията за захранващи системи?
За незапознатите: ШИМ (Широчинно-Импулсна Модулация)при токозахранващите системи използва ефекта на 'отрязването' на част от синосуидата на 220V-овото захранване, дето си го имате в контакта.
Например ри ШИМ=50% едната полувъна на синосуидата липсва напълно . По този начин ефективното напрежение става на полвина, т.е. 110V А тъй като P[W}=U*U/R, тоест, мощността е пропорционална на квадрата на напрежението, това занчи, че ако подавате 110V напрежение на 220V-ов уред, то мощността му ще е 1/4. Толкова ще консумира, но и толкова работа ще извършва.
Е не знам без чертежи и графики как да го обясня по-простичко...

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Пон 02 апр 2007 16:20

K22 написа:Засега в България не е известен подобен уред което го прави уникален и затова през 2004 година е подадена документация за патентоване като изобретение.

А, дали са успели да го патентоват ?:roll:

такъв уред всеки си го има у тях ... прост регулатор за осветление - димер ... само че е с по малка мощност до 200 вата ... но принципа е същия - теристор и регулиране ...
истината е че няма икономия ... има регулиране ... малко свети ..малко плащаш и обратно .. не е вечен двигтаел :idea:

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пон 02 апр 2007 20:05

колеги, аз притежавам 2 броя импулсни нагреватели за монтаж в съществуващи радиатори (с откачен ТЕЦ). ползвал съм ги 2 зими и гарантирам, че спестяват енергия. целия трик е в това, че старите (аналогови) електромери не могат да отчитат прецизно тези импулси и съм гледал с очите си как шайбата на електромера се колебае напред-назад при включен отоплител. започва да се върти едва след като се включи по-голям от мощността на ототплителя консуматор. произведени са от пловдивска фирма,но не знам дали е същата, за която се говори в темата.

Потребителски аватар
levonik
Автомобил: T3 Caravele D
Двигател: CS 1985

Мнениеот levonik » Пон 02 апр 2007 20:41

Със старите електромери е разбираемо. А с новите? Те засичали и стембай лампичката на телевизора / мой така се казваше/.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Пон 02 апр 2007 20:47

levonik написа:Със старите електромери е разбираемо. А с новите? Те засичали и стембай лампичката на телевизора / мой така се казваше/.

Новите засичат всичко. Засичат не консумацията на лампичката (която е светодиод и консумацията й е нищожна), ами консумацията на уреда в stand-by (стенд-бай) режим.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”