aleksbelov написа:аз се прикрепям към идеята за солидарна отговорност на колектива като най-удачна. възниква въпроса по какъв начин ще се реализира отговорността дали с парични глоби, поредност при заявяване на щетите при застрахователя /трудно за реализация ако има голямо текучество на персонал/ или по друг начин. а каква всъщност допълнителна тежест, освен загубеното време, представлява за заявителя на щетата това, че подава уведомлението за щетите пред застрахователя.
Това последното е на път да се реализира. Поредност при представяне на щети пред застрахователя. Мен например не ме устройва тази схема и няма сила, която да ме накара да сложа петно върху книжката си заради 2-3-5 човека скатавки, които нямат топки м/у краката да станат и да си признаят една драскотина. Да не говорим, че подобна схема решава много повърхностно възникналия проблем и не бори фундаментално нещата. Подобна практика няма да възпита по-коректно отношение към автопарка, а дори е предпоставка за допълнително безхаберие и немукает от още повече хора...
За момента до колкото съм информиран освен загубата на два-три часа, други тежести няма, но знам ли дали "утре" резко няма да ми стане гражданската 2000 лв защото в някакъв регистър се оказало, че фигурирам като някакъв рисков водач?
Горното обаче не е от значение. В тази тема ми се щеше колеги опериращи по един или друг начин с автопаркове да споделят полезни и възпитателни практики, които биха ми решиле проблема фундаментално :)