Моля за бърз отговор за напускане на работа

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
m135
Автомобил: vw polo 1.4mpi
Двигател: AUD 2000

Re: Моля за бърз отговор за напускане на работа

Мнениеот m135 » Пет 14 юли 2017 10:46

Първо пробваш по взаимно съгласие по чл.325, ал.1, т.1, ако работодателя не иска по взаимно. пускаш по чл.326, ал.1, срока трябва да си го погледнеш в трудовия договор, също там може да пише дължиш ли неустойка при неспазване на предизвестието, обикновено е една заплата по ТД.
Като те кара да излизаш платен отпуск - откажи, също не се подписвай и ако те накара за неплатен, първо искай заповед от шефа ти за да те изкара в неплатен и се подпиши че не си съгласен и действаш по:
Чл. 327. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
.........
11. (нова - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) работодателят е предоставил неплатен отпуск на работника или служителя без негово съгласие;

Но каквото и да правиш от днес за утре става само по взаимно съгласие, всякакъв друг начин е опъване на нерви. Между другото ако не си ползвал платен отпуск, работодателят ти дължи обезщетение за него, при напускането.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пет 14 юли 2017 11:11

Неплатен отпуск не можеш да ползваш,докато имаш платен.
Платен отпуск може да не ти плати,естествено,понеже сме средата на годината и може да се ползва на следващата работа.
От днес за утре винаги можеш да напуснеш,въпроса е да вземеш заплата нали.Няма гаранция,че и с едно месечно предизвестие ще я вземеш де.За това,според фирмата и човека-взема големи аванси...заеми от шефа и т.н.
Щом договора е от 2008,явно не си на минимална заплата,в противен случай няма как да стане.Заплати винаги можеш да търсиш в последствие,трудова книжка и стаж също..и гледай всички претенции в оследствие да са в писмен вид...

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Пет 14 юли 2017 11:40

Iezekil написа:Платен отпуск може да не ти плати,естествено,понеже сме средата на годината и може да се ползва на следващата работа.

Грешиш, при напускане работодателя е длъжен да ти изплати обезщетение за неизползван платен отпуск за минали години, ако той е отложен по чл. 176, ал.1, както и за текущата, пропорционално на изминалите месеци. Например ако ти се полагат 20 дни годишно и напуснеш сега, ти се полагат 10, от тях ако си ползвал 5, значи трябва да ти изплатят 5. За следващия работодател се издава служебна бележка, че си ползвал примерно 5 и 5 са ти изплатени, за да може при него да ползваш още 10.

Обезщетение за неизползуван платен годишен отпуск

Чл. 224. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., обявена за противоконституционна в частта "за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176" с РКС № 12 от 2010 г. - ДВ, бр. 91 от 2010 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176, правото за който не е погасено по давност.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Обезщетението по предходната алинея се изчислява по реда на чл. 177 към деня на прекратяването на трудовото правоотношение.

Потребителски аватар
Xaxy
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: AFN 1.9 TDI 110

Мнениеот Xaxy » Пет 14 юли 2017 12:08

Боли го малкия... Нали после ше ореже,бившите колеги с по някой друг лев и няма е вътре....

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 14 юли 2017 12:59

Xaxy написа:groznika - грешиш малко. Всеки работодател си е вързал гащите,я подкуп,я почерпки и такива работи...

При свестен работодател изобщо няма да се стигне до такива приказки. При несвестен...най- елементарното е заявление за освобождаване от работа по взаимно съгласие с включено предизвестие, ако работодателят не е съгласен. После се разболяваш, докато изтече предизвестието и те така. Естествено, риск да те порежат с някой лев винаги съществува и при най- благоприятното развитие на нещата.

П.С. За протокола- напускал съм десет пъти по взаимно съгласие на момента и два пъти с предизвестие, което съм си отработвал най- съвестно :mhihi

Потребителски аватар
Xaxy
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: AFN 1.9 TDI 110

Мнениеот Xaxy » Пет 14 юли 2017 14:08

Аз съм сменил 2 работи,тази ми е 3 и засега шефа ми е голям пич,но ще се разбере. Предните двама за нищо неставаха,пълна 0 беше първия. Ако нещо объркаш ти налита на бой крещи,като побъркан и сега нямал никакъв персонал и това заслужава

Потребителски аватар
Ronin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: RE: Re: Моля за бърз отговор за напускане на работа

Мнениеот Ronin » Пет 14 юли 2017 19:16

botceto написа:Мисля че по никакъв начин не е оправдано да напуснеш от днес за утре.Точно за това е предизвестието.Ако си доволен от работата си и в петък вечерта ти кажат повече да не идваш,как ще се почувстваш?Коректността трябва да е взаимна.Няма такъв филм"намерих си по добра работа,тук повече няма да идвам".

Ако получаваш 3500 лв.заплата,а те осигуряват на 362.60 лв.
Отиваш при шефа и заявяваш че напускаш,той иска от теб да си изработиш предизвестието,познай последния месец дали няма да ти плати 362.60 лв.и да ти благодари.Веднага ще скочи някой че сам си си виновен че се съгласяваш на тая уговорка,но си е факт и много честа практика.

Потребителски аватар
kacarov_dupnitsa
Автомобил: Ауди А6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kacarov_dupnitsa » Пет 14 юли 2017 20:03

Четох съветвах се, и днес си пуснах предизвестие за 1 месец.( чисти сметки не добри приятели) Обаче, другата седмица има вариянт да ме накарат пак да пускам отпуска, и не знам, дали да не пусна болничен, въпроса ми е ако пусна болничен за 1 седмица, той удължава ли предизвестието ми за напускане с 1 седмица.

Потребителски аватар
hristodj
Автомобил: golf 3 kombi
Двигател: AHU 97
Контакти:

Мнениеот hristodj » Пет 14 юли 2017 20:23

Мисля че не. Масова практика е пускаш предизвестие и после на втория ден при чичо доктор. Искай входящ номер на предизвестието за напускане .
При мен се получи обратното .Размазах си пръста и отивам прималял (става ми лошо от кръв направо припадам ) при него казвам му да ме метне до болницата. Оня само ме погледна и продължи да си работи на струга. Измърмори да ме метнел Рамбо ( колега на 70 години при когото ще се кача само ако умирам, иначе много добър човек ). Запалих си голфа и газ в болницата. В този момент реших че това е края. След като ми приведаха пръста да прилича горе доло на нещо и болките понамаляйа си подадох предизвестието. Мале що приказки се избълваха а му бях като дясна ръка . Даже заплатата не ми даде .
Отнесох се . Айде лека.

Последна промяна от hristodj на Пет 14 юли 2017 20:42, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 14 юли 2017 20:26

kacarov_dupnitsa написа:...въпроса ми е ако пусна болничен за 1 седмица, той удължава ли предизвестието ми за напускане с 1 седмица.

Не. Ако си пуснал каквото те съветвахме(по взаимно съгласие с предизвестие при несъгласие) и работодателят ти не е пълен Гъ и Зъ, щеше веднага да вдене, че е по- добре за него да те освободи моментално вместо да ти плаща първите три дни от болничния, че и да му разлагаш колектива още един месец, на всичкото отгоре :mhihi

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пет 14 юли 2017 21:03

vanesto написа:
Iezekil написа:Платен отпуск може да не ти плати,естествено,понеже сме средата на годината и може да се ползва на следващата работа.

Грешиш, при напускане работодателя е длъжен да ти изплати обезщетение за неизползван платен отпуск за минали години, ако той е отложен по чл. 176, ал.1, както и за текущата, пропорционално на изминалите месеци. Например ако ти се полагат 20 дни годишно и напуснеш сега, ти се полагат 10, от тях ако си ползвал 5, значи трябва да ти изплатят 5. За следващия работодател се издава служебна бележка, че си ползвал примерно 5 и 5 са ти изплатени, за да може при него да ползваш още 10.

В общия случай някой от двама ни греши,наистина...
Не ми се рови,но преди доста време приеха закон,че няма натрупване на отпуск от минали години.Ако не си ползвал такъв примерно някоя година,до края на март следващата година,работодателя е длъжен да те изкара в отпуск.
Ако пък смениш 2 или повече работи в рамките на година,познай кой ще те пусне в отпуск и за колко.Най-рано излизаш при 8 месеца стаж,като ти се полага по ден и половина за месец.Няма как някой да ти плати обещетение,при условие,че имаш възможност да си ползваш отпуска по-нататък/почваш работа другаде/,или си трайно в отпуск/безработен/.
Аз доколкото имам наблюдения,плащането всъщност е по осигурителната ставка,не реалната и те карат да пуснеш молба за отпуск,което всъщност не е никакв вид обезщетение.Конкретно автора е спестил такива важни подробности,но ако взима повече,от колкото е осигурен,сс сигурност ще го изработят накрая.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Пет 14 юли 2017 21:13

Давностният срок от 2г отпадна от тази година, но трябва да се прехвърлят пак по уважителни причини. А обезщетението е задължително, имах случай с Инспекцията по труда, които накараха работодателя на майка ми да и начислят, защото леко го бяха пропуснали, както и последните 3 заплати и платиха 2 пъти, защото не бяха и дали ведомостта да се разпише, че ги е получила. Та тя остана доста доволна.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пет 14 юли 2017 21:19

Невероятно...те могат да платят 2 пъти,но само на хартия.Да се чудиш..

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Пет 14 юли 2017 21:30

Ако няма друго в трудовия договор се подразбира, че трябва 1 месец предизвестие. Което значи, че ако не си изработиш предизвестието, работодателят трябва да получи обезщетение от 1 заплата от теб. Обаче има някои особености:

1) Ако те осигурява на по-малка сума съответно му дължиш и ти "малка" заплата.

2) Ако не си подписвал ведомости поне за последния месец, спокойно може да твърдиш, че не си я получил - съответно няма какво да му плащаш. А ако във ведомостта няма подписи и за предни месеци, спокойно може да го съдиш да ти плати неподписаните заплати. Отделно, че ще имаш основание да напуснеш и няма да може да ти иска и 1 заплата.

3) Ако не си излизал отпуска 1-2 г са се натрупали дни, които също се приспадат в уравнението кой на кого какво дължи.

Ronin написа:Е...работодателя не ми плати три заплати на стойност между 12000 и 15000 лв.ама аз БЕХ пил една студена вода много отдавна

Със стабилни заплати са те завлекли. Все пак взел ли си предните 3-5-10 заплати или почти всичко ти дължат? Правя си асоциации с една позната, която работеше в агенция за недвижими имоти. Още първите дни ѝ взели акъла, че направила голяма сделка и има 10хил комисионна, но я задъжат за момента. Така си изкара 1-2г чакайки си голямата комисионна. Явно някакъв стандартен трик за мотивиране и работа за малко пари срещу велики обещания.

Потребителски аватар
opsi4
Автомобил: BMW E91 06
Двигател: Yamaha FZ6 S2 09

Re: RE: Моля за бърз отговор за напускане на работа

Мнениеот opsi4 » Пет 14 юли 2017 22:04

kacarov_dupnitsa написа:Здравейте, видях старите теми, но от тогава са се изменили малко законите май...
Интересува ме как да напусна работа без предизвестие? Четох, че това може да стане ако:
- Имам забавяне на заплатата дори и с 1 ден.
- Работодателят ми не си спазва устната уговорката за възнаграждението ми и реже от него.
- Изменение в работния процес.
- Намиране на по-добра работа

В момента работодателят ме принуждава да излизам платен отпуск, защото няма работа, преди погледнах трудовият договор, в него пише че се изплаща заплатата всеки месец НО не е посочена дата за изплащането на заплатата. Трудовият ми договор е от 2008 г., като до сега не помня да съм подписвал анекси или подобни споразумения. Намерил съм друга работа.

Ще загубя ли последата си заплата при това положение, може ли работодателят да предяви някакъв иск към мен. И по кои чл. и т. да впиша в Заявлението за напускане?

Благодаря ви много :bowdown :bowdown :bowdown

От това което разбирам трудовият ти договор е направен доста некадърно и бих те посъветвал да се обърнеш към инспекцията по труда.
На твоят работодател ще му стане доста "интересно" ;)

Изпратено от моят Redmi Note 3 с помощта на Tapatalk

Върни се в “ОФФ-Топик - други”