В Австрия вече не е задължително да се кара на фарове

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Пет 31 окт 2008 21:01

ostavime написа:Може би си прав. Но си прав за градски условия. Карането на фарове в градски условия не е от толкова голямо значение. Поне за мен.
Ще ти кажа обаче къде е разликата. Поне такава, каквато аз я виждам от моята гледна точка.
Важно е да се кара на фарове, за да може аз да не те ударя. Да може аз да те видя. Пък ти ако ще ме удряш, ако ще и като коледна елха да светиш, пак ще си ме нацелиш челно. И да съм спрял и да се движа, бързо или бавно, пак ще ме делнеш. За това казвам, че е важно аз да не те ударя.
На дълъг път за мен е важно аз да видя фаровете на колата срещу мен възможно най-рано, за да мога да направя някаква (дори и не точна преценка) преценка за това къде се намира. За мен е важно аз да видя фаровете, за да преценя ситуацията. Особено при изпреварване. Дава много по ясна представа, а и видимостта не е за пренебрегване. Колкото по-рано те видя, толкова по рано ще мога да реагирам.
Лятото в маранята, която е 50 см. над асфалта знаеш какво е. Ужас.
Пример просто давам.
Надявам се да ме разбереш.

Да аз те разбирам.А ти разбра ли това,което ти казвам аз? Кадето и да си дали в града или на магистралата все си е тая, и там има малоумници дето имат книжки от вчера, ама карат абф-а си с 210км/ч и се хвалят с това, тук имаше един такъв.И на магистралата има малоумници дето карат с незнам си колко промила.И на магистралата има сливи дето се гримират,докато карат.Та затова ти казвам,че дали ще караш на фарове или не все си е тая.А ти ако караш с разумна скорост не ти трябват фарове,за да видиш колата срещу теб.

Потребителски аватар
amikus
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот amikus » Пет 31 окт 2008 21:05

ostavime написа:Може би си прав. Но си прав за градски условия. Карането на фарове в градски условия не е от толкова голямо значение. Поне за мен.
Ще ти кажа обаче къде е разликата. Поне такава, каквато аз я виждам от моята гледна точка.
Важно е да се кара на фарове, за да може аз да не те ударя. Да може аз да те видя. Пък ти ако ще ме удряш, ако ще и като коледна елха да светиш, пак ще си ме нацелиш челно. И да съм спрял и да се движа, бързо или бавно, пак ще ме делнеш. За това казвам, че е важно аз да не те ударя.
На дълъг път за мен е важно аз да видя фаровете на колата срещу мен възможно най-рано, за да мога да направя някаква (дори и не точна преценка) преценка за това къде се намира. За мен е важно аз да видя фаровете, за да преценя ситуацията. Особено при изпреварване. Дава много по ясна представа, а и видимостта не е за пренебрегване. Колкото по-рано те видя, толкова по рано ще мога да реагирам.
Пример просто давам.

Пълни глупости.Ще видиш дедовия като те заслепи оня отсреща с китайския ксенон без лупи турен за газария и светещ на всички посоки,в ясен слънчев летен ден по обяд.Фаровете на колите не са пригодени за дневно каране и светят с голям интензитет който изморява околните водачи.Дневните светлини са вредни и за очите и водят до по-голям брой катастрофи поради заслепяване особенно с мотористи и колоездачи.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Пет 31 окт 2008 21:06

amikus написа:
Пример просто давам.

Пълни глупости.Ще видиш дедовия като те заслепи оня отсреща с китайския ксенон без лупи турен за газария и светещ на всички посоки,в ясен слънчев летен ден по обяд.Фаровете на колите не са пригодени за дневно каране и светят с голям интензитет който изморява околните водачи.Дневните светлини са вредни и за очите и водят до по-голям брой катастрофи поради заслепяване особенно с мотористи и колоездачи.

:да:

Потребителски аватар
ostavime
Автомобил: Мазда
Двигател:

Мнениеот ostavime » Пет 31 окт 2008 21:08

Въпрос на гледна точка.
Карайте си без фарове.
Живи и здрави.

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Re: В Австрия вече не е задължително да се кара на фарове

Мнениеот kossel » Пет 31 окт 2008 21:20

Dr.Watson написа:
kossel написа:В Австрия вече не е задължително да се кара на фарове, т.е. водачът преценява кога да ги пусне и кога не . Най-важното в случая е причината -
оказало се че когато са включени фаровете изгаря повече гориво (логично) и от там се отделят повече парникови газове.

Не е това причината, а са установили, че има повече пострадали деца и велосипедисти заради фаровете - защото шофьорите започват да обръщат внимание само на светещи обекти и игнорират останалите.

Това исках и аз да кажа .. ама знам че ще бъда изяден :lol:

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Пет 31 окт 2008 21:23

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Пет 31 окт 2008 21:29

kossel написа:http://dadrl.hit.bg/02.html

Намерил се е някой да им го каже, ама кой ли да чуе.

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Пет 31 окт 2008 21:32

приуса е на мода в англия понеже е хибрид и му отпадат таксите за центъра на лондон, застраховката м е ниска, има преференции и някой други.... иначе харчи два пъти повече от дизелово лупо 3л

Потребителски аватар
amikus
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

re

Мнениеот amikus » Съб 01 ное 2008 0:52

Аз тръгвам и спирам по 100 пъти на ден 1 път като забравя да пусна умрелите фарове и отекох с 10 лева за почерпка на просяците в сини униформи що те само за това гледат фарове,телефон,колан що са много прости и друго незнаят.Та започва голямото хранене за тези юнаци сега заради умрелите фарове е кажете как да не го мразя тоя скапан закон?

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Съб 01 ное 2008 8:58

Tyan написа:приуса е на мода в англия понеже е хибрид и му отпадат таксите за центъра на лондон, застраховката м е ниска, има преференции и някой други.... иначе харчи два пъти повече от дизелово лупо 3л
гледам и че по София доста взеха да се търкалят :roll: и чувам че много народ им се точи :lol:
тънкалайка братче :lol:

restless
Автомобил:
Двигател:

Re: re

Мнениеот restless » Съб 01 ное 2008 9:39

amikus написа:Аз тръгвам и спирам по 100 пъти на ден 1 път като забравя да пусна умрелите фарове и отекох с 10 лева за почерпка на просяците в сини униформи що те само за това гледат фарове,телефон,колан що са много прости и друго незнаят.Та започва голямото хранене за тези юнаци сега заради умрелите фарове е кажете как да не го мразя тоя скапан закон?
Според мен за говорене по gsm в движение трябва да се взима книжката.
Като не искаш да храниш полицаите поне се опитай да не убиваш хора - едно хендс фри е 10лв

А в Лондон май таксата за влизане в центъра щяла да бъде 8 евро ли лири ли... тънкана само ако си с нещо от рода на Приус (предполагам според емисиите на колата) Смятайте ако всеки ден по 2-3 пъти цакаш такава сума какво ще си купиш

restless
Автомобил:
Двигател:

Re: re

Мнениеот restless » Съб 01 ное 2008 9:41

restless написа:
amikus написа:Аз тръгвам и спирам по 100 пъти на ден 1 път като забравя да пусна умрелите фарове и отекох с 10 лева за почерпка на просяците в сини униформи що те само за това гледат фарове,телефон,колан що са много прости и друго незнаят.Та започва голямото хранене за тези юнаци сега заради умрелите фарове е кажете как да не го мразя тоя скапан закон?
Според мен за говорене по gsm в движение трябва да се взима книжката.
Като не искаш да храниш полицаите поне се опитай да не убиваш хора - едно хендс фри е 10лв
Колко е едно за автоматични DRL при колегата L&R ?

А в Лондон май таксата за влизане в центъра щяла да бъде 8 евро ли лири ли... тънкана само ако си с нещо от рода на Приус (предполагам според емисиите на колата) Смятайте ако всеки ден по 2-3 пъти цакаш такава сума какво ще си купиш

iceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iceto » Съб 01 ное 2008 10:01

до сега не видях статистика миналата зима да са намалели жертвите по пътищата заради пуснатите фарове, а беше сметнато, че ни е струвало около 33 млн. лева.
Да бяха изхарчени за маркировка по пътищата щеще да има някакъв ефект

Потребителски аватар
T.Spark
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот T.Spark » Съб 01 ное 2008 13:59

Може аз да съм нещо "повреден", но като пешеходец като се оглеждам при пресичане и видя светнатите фарове не мога точно да преценя разстоянието и скоростта на приближаващата колата. С колата като изпреварвам и насреща има светнати фарове пак не мога да преценя размера на колата, разстоянието и от мен и скоростта и.

Факт е, че виждам обекта, но светлината пречи на преценката ми. Седя и нищо не прява, защото отсрешния може да лети в града със сто или да се влачи с 30км/ч и да ускори в последния момент. За себе си си знам - като нямам достатъно информация за положението, не правя нищо, докато не я получа или докато не се разкара "светулката". Факт е, че има много, които се мислят за безсмъртни и рискуват излишно.

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Съб 01 ное 2008 17:07

Днес има малко работа извън града, на 5 км. буквално. Колко коли видях без фарове, не е истина. И още по-лошо. Разминавам се с полицейска засада и насреща ми един без фарове. Полицаят само го изгледа и оня си мина и замина. На никой не му пука ни от закон, ни от нищо. Чета тука едни расъждения и се чудя. Колеги, стига сте разсъждавали, а вземете да изпълнявате. Нашата работа е да спазваме законите, такива кавито са, не да казваме кое е правилно или не. Ако се чувствате ощетени и компетентни да пишете закони, моля, догодина има избори, действайте. Ама това, ама онова и още една тема, дето е просто чешене на езици. А колко карат с нерегулирани фарове, колко с халогени, колко и на дълги даже.... За това кой е виновен? Държавата, депутатите, данъчните? Да, виновна е държавата, че не слага такива хора там, където им е мястото. Актове, книжка на трупчета, проверовъчни изпити и такива работи. И събираемост. А вместо това, един заспал полицай да ми гледа как си минават край него разни и нехае. И какво от това? Ако полицаят е мухльо и аз ли да съм? Ако той не гледа за закона и аз ли? Ми ако тръгне да се дави и аз ли?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”