Чудя се кой ще е тоя дето ще дава $800 за наем на месец като даунпеймънта ще му е по-нисък при $50 000 за апартамент. Има нещо куцо и трябва добре да се огледа. Може и да става за инвестиция, но задължително да се огледа добре. На тоя континент нещата са наистина различни. Може да е лош квартал(Столипиново),шумен(да ти кацат самолети нонстоп на балкона), да няма работа в района и много други причини.
За разходите имам няколко допълнения, не знам дали са миродавни за щатите, но допускам че са:
1.Тука има едно нещо дето му казват(в Канада) "кондо фии". Това са разходите за управление и поддръжка на имота-за заплата на лендлорда, косене на тревичката, чистене на листата, почистването на самия билдинг вътре, ремонти, сняг, ток и т.н. Разхода само за това нещо може спокойно да е над $150 на месец. Да не споменавам, че има сгради с басейни, фитнеси и т.н. и тогава говорим за съвсем други цифри. Не може да се сравнява с 10-15 лв. събирани от домсъвета за чистачка и ток на входа.
2.Ако нещо в апартамента се развали, наемателя просто се обажда на лендлорда. Трудът е доста скъп и един водопроводчик бая здраво дере ако дойде да отпуши канал или смени батерия. Не знам дали тоя разход е за сметка на собственика или за сметка на "агенцията" която се грижи за жилището ти.
3.Застраховка- пожарче, наводнение и т.н. Както един от колегите спомена, тук има бая дървени неща

.
4.Данъци. В Америка обичат данъците и необичат хората които не ги плащат

. Ще има годишен данък на самия апартамент, а отделно от това самият наем ще ти е приход и ще се облага-не познавам законодателството на УСА и не знам дали ще трябва да подаваш годишна декларация за доходите.
Това се сещам за сега като подводни камъни, но съм сигурен, че имам бая пропуски. И последно, но много важно. Каквито и контракти да подписваш, обезателно чети ситният шрифт най-отдолу
Успех