Как да си купя жилище в USA

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
landwarrior
Автомобил:
Двигател:

Re: Как да си купя жилище в USA

Мнениеот landwarrior » Съб 07 ное 2009 2:35

[quote="guard
Щатски гражданин викаш лесно се става:-) :-) :-) :-) първо лотарията ти дава зелена карта после трябва 5години да си живял в us .да си плащал такси и да нямаш никви провинения и тогава кандидатсваш за интервю на което може и да ти дадът паспорт.после визи за инвестицИ се дават ма тва не е зелена карта .некой път кат чета колко лесно става заминаването за сащ е като да идеш на село при баба .
П.п.иначе по темата.пич тия сметки дето ги правиш ще ти излязат криви.щом питаш във vw forun да купиш собственост в сащ значи че въобще
не знаеш за кво става въпрос.тия твой приятели да вземат да ти обяснят дето са от чикаго.моя съвет е да си ''инвестираш'' парите някаде по наблизо

lolo_popo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lolo_popo » Нед 08 ное 2009 17:28

Така - да споделя какво разбрах вече

първо - жилищата в америка в момента са поскъпнали - дава им се помощ на американците за покупка
второ - не е толкоз трудно да се купи жилище в америка от българин който не е там - има си брокери и то българи - който могат да ти движат нещата - подобно като в българия -
цена на жилище мах- 50000 долара - тук са включени всички такси и комисионни,
от 1000 до 2000 долара данък при покупката, самолетни билети 1200 долара, освежване на жилището 3000 долара, престой в америка 1500 долара , и най-интересното има си агенции които могат да ти отдават жилището под наем както и да се грижат за всички неща свързани по него - срещу скромната сума от 7 до 10 процента от стойността на наема
трето - проблем остава да се извади виза за туристичесто посещение в америка- може би най важни проблем - все пак трябва да си избера подходящо жилище

общо разходи приблизително - 58000 долара - или 77000 лева

а вие ми кажете къде в БГ ще си купиш апартамент с две спални, две бани, хол и кухня за тези пари и ще можеш да го отдаваш под наем за сума около 800 долара на месец

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Нед 08 ное 2009 19:20

Без въобще да се размислям надълбоко по твоя бизнес план, ти казвам, че сметката ти ми мирише:

58000 $ инвестиция
/
800 долара на месец наем
= 72 месеца
или / 12 = 6 години
за които ти си връщащ инвестицията (ясно че сметката не е толкова проста, но грубо пресметнато)

Според мен това е много кратък период, и не е възможно да е толкова лесно и на далавера. Не мисли, че ше откриеш далаверата и ще те гледат като господ бог. С твоите "кирливи" 50К най много да умрат от смях (образно казано). Ако беше далавера, местните с пара щяха да са намазали вече.

Според мен ти в горната калкулация от 800 долара първо взимаш една оптимистична сума за наем, а не смяташ месечни разходи по жилището. Не знам как е в УСА, ама в немски от 800 евра наем горе-долу 300 до 350 са ти текущи разходи, после 100ина са ти директен разход по имота (градинар, общи и прочие), така че чист наем за джоба на собственика остава горе-долу половината, от това, което излиза от джоба на наемателя.

vento5
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vento5 » Пон 09 ное 2009 0:02

Чудя се кой ще е тоя дето ще дава $800 за наем на месец като даунпеймънта ще му е по-нисък при $50 000 за апартамент. Има нещо куцо и трябва добре да се огледа. Може и да става за инвестиция, но задължително да се огледа добре. На тоя континент нещата са наистина различни. Може да е лош квартал(Столипиново),шумен(да ти кацат самолети нонстоп на балкона), да няма работа в района и много други причини.
За разходите имам няколко допълнения, не знам дали са миродавни за щатите, но допускам че са:
1.Тука има едно нещо дето му казват(в Канада) "кондо фии". Това са разходите за управление и поддръжка на имота-за заплата на лендлорда, косене на тревичката, чистене на листата, почистването на самия билдинг вътре, ремонти, сняг, ток и т.н. Разхода само за това нещо може спокойно да е над $150 на месец. Да не споменавам, че има сгради с басейни, фитнеси и т.н. и тогава говорим за съвсем други цифри. Не може да се сравнява с 10-15 лв. събирани от домсъвета за чистачка и ток на входа.
2.Ако нещо в апартамента се развали, наемателя просто се обажда на лендлорда. Трудът е доста скъп и един водопроводчик бая здраво дере ако дойде да отпуши канал или смени батерия. Не знам дали тоя разход е за сметка на собственика или за сметка на "агенцията" която се грижи за жилището ти.
3.Застраховка- пожарче, наводнение и т.н. Както един от колегите спомена, тук има бая дървени неща :lol: .
4.Данъци. В Америка обичат данъците и необичат хората които не ги плащат :D . Ще има годишен данък на самия апартамент, а отделно от това самият наем ще ти е приход и ще се облага-не познавам законодателството на УСА и не знам дали ще трябва да подаваш годишна декларация за доходите.

Това се сещам за сега като подводни камъни, но съм сигурен, че имам бая пропуски. И последно, но много важно. Каквито и контракти да подписваш, обезателно чети ситният шрифт най-отдолу :!:

Успех

Потребителски аватар
landwarrior
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот landwarrior » Пон 09 ное 2009 1:56

Тва кондо фий,тук се казва асесмънт .инак е същото

valeri_m
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valeri_m » Пон 09 ное 2009 2:59

Не е толкова лесно 55к-60к да си вземеш или ако си вземеш ще е на центъра на някоя изоставена МИНА или ПУСТИНЯ.2спални 2бани хол и кухня си е средна хубост апартамент. Помисли,че трябва да палащаш годишни такси по 2-3к.А за кондо(апартамент в блок)фии- това означава че всеки месец се плаща допълнително екстри,като;да ти мият стълбите окосят тревата(защото е задължително)и др. :Mr Green Fun

Иначе правилно са го казали двата поста преди мен...

lolo_popo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lolo_popo » Пон 09 ное 2009 9:46

ок - съгласен съм с всички
Има ли човек, който да знае цените на жилищата как са били преди две или три години в америка - в смисъл ако се купи сега и се дава под наем без грам печалба за две години - и след това се продаде има ли смисъл, нали уж в америка положението е почнало да се оправя - излизат от кризата, все си мисля че тези цени ще скочат много

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Пон 09 ное 2009 10:24

А защо всички си мислите че ´´излизане от кризата´´ означава отново повишаване на цени поголовно,на каквото и да е.
Едно от хубавите въздействия на кризите,е че всичко си идва на мястото и като цени и като качество.
Та,просто цените са се нормализирали,това е.
Много хора и в БГ си точат ноктите отново да стават за кратко време хипербогати,но който намаза,намаза.Едва ли някой ще очаква квадратния метър да става по 2000 евро или нещо от сорта.
ще се повишават цените на горива,храни,напитки /особено спиртни/,услуги,но всичко останало би трябвало да си е влязло в релси вече.

eddyman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eddyman » Пон 09 ное 2009 10:31

lolo_popo написа:ок - съгласен съм с всички
Има ли човек, който да знае цените на жилищата как са били преди две или три години в америка - в смисъл ако се купи сега и се дава под наем без грам печалба за две години - и след това се продаде има ли смисъл, нали уж в америка положението е почнало да се оправя - излизат от кризата, все си мисля че тези цени ще скочат много

Ако това са ти спестените за цял живот пари, не се набутвай с такава рискова инвестиция, след 2 години цените може да са по- високи, но може и да не са. Дори може да е по- изгодно да си държал парите на депозит за това време.
Обаче ако тези 55-60к. долара са да кажем 1/5 от спестените ти пари, имотна инвестиция в чужбина не е лоша идея, най- малкото за да диверсифицираш активите, в които си държиш богатството.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”