Куче, куче и пак куче - доказано най-добрия домашен люимец. Взимаш нещо малко, което да радва децата и да не обикаля като пони около тях. Козината му е по-тежка от котешката и не хвърчи из стаите. Живеят относително дълго, верни са и уважават стопаните си. Малко ядове първите месеци, докато се обучите... но то си е гадинка - иска си.
При наличие на малки деца, не удобрявам рибките. Не, че нещо ще им стане на хлапетата, но как да си играят с тях?! Да гушкат аквариума или... Разните там шарени скумрии са за декорация и/или терапия (да не се обиди някой - последния ми аквариум беше голям с много твари

)
От заек имам неприятен спомен за натрапчива, пропила се в апартамента, миризма. Не знам дали е от конкретната порода (балимумайката каква беше) или от друго, но при полагане на всички необходими грижи, пак си смърди.
Хамстери, морски свине, други гризачи - кратък живот

, после много рев от децата и мрънкане за нова твар

.
Таралеж съм гледал известно време, ама и той много мирише. Също така, не се чувства комфортно на затворено

.
Костенурки - сухоземните не са за апартамент, иначе е голяма емоция с тях. Водните също са забавни. Моята червенобуза редовно я пусках да се разхожда из апартамента. Направих я "гризли"

- след малко "дресировка" не искаше да яде друго освен суров дроб и други подобни. Гледах я почти година, дадох и веднъж храна за костенурки от магазина и тя умря

.
От няколко години гледам папагали (корели). Приятни гадове са, правят шоу като се пуснат да летят вкъщи. Не изискват особени грижи. От тях също остава специфична миризма в къщата, но доста по слаба от на заека или таралежа (тези които аз имах). Понякога развиват неприятни болести свързани с перата им, които могат да причинят тежки белодробни разтройства при децата. По тази причина останах без вълнистите си папагали.
Котките ми бяха различни породи, различни характери, различни мизерии правеха. Стигнах до извода, че една котка или прави мизерии, или е ядящ парцал, който избира топли места за дрямка.
Ако смяташ, че няма да се изврати психиката на чаветата

... много харесвам влечуги - игуани, хамелеони, змийчета разни... но те ми се виждат повече за декорация.
Последно време са на мода прасета, порове, белки, маймуни и ся'къв див добитък. Намирам тези животни за извратени заместители на кучето, въпреки, че пороподобните са много забавни, сладки и готини животинки. За тях знам само че трудно се обучавали и били много своенравни, но само съм чувал - не знам дали е вярно.
Кучето, за мен, остава най-добрия домашен любимец, особено когато има и деца. За кратко време животинката се превръща в много повече от "оная гад" и става член на семейството (поне при тези които обичат животните)
Гледал съм доста животинки. 16 години с нас живя карелофинска лайка (или нещо такова). Никое от животните които съм имал не може да се сравни с това, с отношението му към нас, с присъствието си в дома и живота ни.
Ако скоро имам възможност отново да си взема животно - това ще е малогабаритен пес, задължително НЕпородист - не знам защо, но ги намирам за по-симпатични.
Успех в търсенето на животинка и много весели моменти с нея!