Монтиране на слънчев колектор

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Монтиране на слънчев колектор

Мнениеот rado_mit » Сря 20 окт 2010 15:35

и аз О.ки колега .. продължавай да се интересуваш от соларни инсталации и да предполагаш кое как може да стане и колко евентуално ще струва .. аз го минах това 2008г. .. който иска да види реално работеща и се интересува сериозно от детайлите по нея .. да каже на Л.С.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Сря 20 окт 2010 15:41

Аз от доста време се интересувам и проучвам въпроса, и събирам инфо. Когато го четох това за самоделката (преди 7-8 години) цените бяха други. Вярно,че продължават да падат, но и качеството невинаги е ясно какво е. Живот и здраве като почна да го правя, ще си направя предварителни разчети и сметки. Поживем и увидим.

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Сря 20 окт 2010 20:05

аз лично се информирам за цени на елементите и засега съм разбрал следното: 2,7м панел около 1000 лв или 15 тръби ??? електроника 150 , помпа 100, тръби, разширител ups и определено ще има файда

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Сря 20 окт 2010 20:27

Чета и се чудя,повечето негативни коментари май нямат нищо общо с действителноста :screwy Нямало ефект,щяло да грее само два,три месеца,ама глупости на търкалета.Вземете и пораснете бе хора,за цената не мога да коментирам,но и да питам това се отнася за преди 4ри-5 години.Та при родителите ми има такива панели,2броя и са вързани към парното,съответно времето когато вече не се използва парното системата с две врътки се отделя от системата на парното.Та въпросното време бойлера с серпентината,датчика за температурата беше все в критиките,на максимум.Съответно бойлер не се включваше,това при 5 човека в къщи.Бойлера усети прилив mhihi на ток едва преди 2-3 седмици.Изводите си ги правете вия mhihi

Потребителски аватар
amigoto777
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот amigoto777 » Сря 20 окт 2010 20:39

hooligans написа:10лв

Колега, поясни за какво е (къща, блок)
Какво очакваш от него и тн

Искам да знам колко пари да взема горе-долу на едни хора на които съм монтирал колектора към бойлера та ните на тях да им е много нито на мен малко.

Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jijibs » Сря 20 окт 2010 20:57

На нашите географски ширини е икономически целесъобразно изграждането на слънчева инсталация за топла вода. За съжаление сградите не се проектират/ни за такива инсталации, което утежнява монтажа и натоварват цената.
Имам някакъв опит, така че ако някой има нужда мога да дам мнение по темата

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Чет 21 окт 2010 14:17

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Съб 03 дек 2011 12:48

Аз вече стигнах и до тоя етап. Това за климатиците на -20 не е точно така. Греят си. За бойлерите също. Греят си добре и зиме и лете. И при облачно време. И цените вече са доста по-приемливи. Другото което е че съм си предвидил и пералнята, и миялната да ми работят с топла вода от бойлера. Голям ще е. Миялната ще я вържа директо на 70-80 градуса, пише го в упътването, че става, а пералнята през термостат на 30-40 градуса. Нека да си плави с топла вода. Икономията от ток никак няма да е малка, а даже напротив, особено зимата. Като имаме предвид уредите дето ще се навържат към него е почти 60-70 процента по-малки сметки. Другото електричество е за готвене и за отопление. 8)
Не че е мода или е еко. Просто е по-гот да не наливаш грешни пари на енергото. Щото тока може и да е много по-евтин ама нейсе. Искат много да лапат. Нали сега имат нови джипове и много персонал, дето само си чопли в носовете и чат пат чопли семки. facepalm scare
Ако слънчевите панели за ток бяха по-евтини с удоволствие щях да ги отрежем тия чехи напълно от мрежата и да си заминават обратно в Чехия. :kissy:
Щото тока от наще ВЕЦ дето са ги строили дядовците ни и бабите навремето, го изнасят в Гърция. А там наистина тока е много дефицитна стока. И въпреки това е по-евтин отколкото тука. Ай ся ми обяснете какво става. Мода ли било или необходимост в това време. :banghead:

Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Мнениеот dontaskdontsay » Сря 07 дек 2011 11:37

http://www.youtube.com/watch?v=QLNViUsR ... ure=fvwrel

Същото устройство може да се ползва и с вода.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 07 дек 2011 12:25

Когато надстроявахме къщата /в Поморие/ се консултирахме с шефа на фирмата която ни направи локалното парно с котел дали има смисъл да слагаме колектори на покрива и отговора му беше, че ако няма да ползваме същата тази къща за настаняване на туристи и респективно да пестим от сметките за ток който през лятото навъртат бойлерите с постоянното си ползване е по-скоро набутване от финансова гледна точка,а той имаше интерес да ги монтира понеже извършва тази дейност.Ако вече говорим за екологичната гледна точка да ме прощават колегите с екологично мислене ама в тая криза...майната и на екологията mhihi

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Чет 08 дек 2011 14:28

Аз вече монтирам. Има си смисъл и още как. Не е само екология. Като вържеш пералнята и миялната ти стига да си избие парите за нула време. Да не говорим че само за къпане и то умерено плащам по 30 лева минимум всеки месец ток. А си е друго всеки ден да си се къпе човек, както на гореща вода подавана от ТЕЦ-София. :lol:
И да си миеш чиниики и чашки с топла вода. И ръценте след работа по колата и т.н. Примери дето на ток не става просто или ще плащам по 100 лева ток... :lol:

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 08 дек 2011 15:28

Парите са си твой,за каквото искаш за това си ги даваш :beer

Потребителски аватар
panjeto71
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот panjeto71 » Чет 08 дек 2011 18:01

От 3г. ползвам самоделка.....и съм си доволен.
Ползвам.
1.Стражески(ламаринени)радиатари 3бр.х2.50х60 с един гридер,боядисани в черно и постамено в рамка стъкло отгоре.
2.Тръби за парно Ф-20мм.
3.Помпа за парно.
4.Ел.бойлер със семпертина.
Системата е напълнена с антифриз(вместимос 30л.)контролира се с термодатчик настроен на 30 градуса да включва помпата.
Бойлера е свързан към системата(топла,студена вода)може да се ползвам и ел.и с колектарите.
Аз го ползвам само на колектори.Ако някой има интерес да свирка.

pri6aleca
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pri6aleca » Пон 16 фев 2015 17:27

здравейте,
наскоро си направи слънчев колектор Ш 1700/В 700 но се усетих че площа е малка и затова планирам да направя отражател с площ около 2200/700 изработен от винкелова рамка с подцинкована ламарина
колектора ще ползвам от април до октомври....
проблема е че не съм много сигорен с какви градуси да позиционорам колектора и отражателя,засега си мисля за 30* за колектора и 160* но не съм сигорен дали това е оптималния вариант
очаквам вашите идеи и предложения..

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Вто 17 фев 2015 23:12

Тоа е при мен:
И бойлера отзад и солара са над мен на покрива.
Прикачени файлове
IMG-1414840450178-V - Copy - Copy.jpg

Върни се в “ОФФ-Топик - други”