Монтиране на слънчев колектор
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- rado_mit
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Монтиране на слънчев колектор
и аз О.ки колега .. продължавай да се интересуваш от соларни инсталации и да предполагаш кое как може да стане и колко евентуално ще струва .. аз го минах това 2008г. .. който иска да види реално работеща и се интересува сериозно от детайлите по нея .. да каже на Л.С.
- KingoftheROAD
- Автомобил: VW Transporter T4 1995
- Двигател: ACU
- Контакти:
Аз от доста време се интересувам и проучвам въпроса, и събирам инфо. Когато го четох това за самоделката (преди 7-8 години) цените бяха други. Вярно,че продължават да падат, но и качеството невинаги е ясно какво е. Живот и здраве като почна да го правя, ще си направя предварителни разчети и сметки. Поживем и увидим.
- alexx
- Автомобил: SantaFe
- Двигател:
аз лично се информирам за цени на елементите и засега съм разбрал следното: 2,7м панел около 1000 лв или 15 тръби ??? електроника 150 , помпа 100, тръби, разширител ups и определено ще има файда
- enigma79
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Чета и се чудя,повечето негативни коментари май нямат нищо общо с действителноста
Нямало ефект,щяло да грее само два,три месеца,ама глупости на търкалета.Вземете и пораснете бе хора,за цената не мога да коментирам,но и да питам това се отнася за преди 4ри-5 години.Та при родителите ми има такива панели,2броя и са вързани към парното,съответно времето когато вече не се използва парното системата с две врътки се отделя от системата на парното.Та въпросното време бойлера с серпентината,датчика за температурата беше все в критиките,на максимум.Съответно бойлер не се включваше,това при 5 човека в къщи.Бойлера усети прилив
на ток едва преди 2-3 седмици.Изводите си ги правете вия 

- amigoto777
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
hooligans написа:10лв
Колега, поясни за какво е (къща, блок)
Какво очакваш от него и тн
Искам да знам колко пари да взема горе-долу на едни хора на които съм монтирал колектора към бойлера та ните на тях да им е много нито на мен малко.
- jijibs
- Автомобил:
- Двигател:
На нашите географски ширини е икономически целесъобразно изграждането на слънчева инсталация за топла вода. За съжаление сградите не се проектират/ни за такива инсталации, което утежнява монтажа и натоварват цената.
Имам някакъв опит, така че ако някой има нужда мога да дам мнение по темата
Имам някакъв опит, така че ако някой има нужда мога да дам мнение по темата
-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз вече стигнах и до тоя етап. Това за климатиците на -20 не е точно така. Греят си. За бойлерите също. Греят си добре и зиме и лете. И при облачно време. И цените вече са доста по-приемливи. Другото което е че съм си предвидил и пералнята, и миялната да ми работят с топла вода от бойлера. Голям ще е. Миялната ще я вържа директо на 70-80 градуса, пише го в упътването, че става, а пералнята през термостат на 30-40 градуса. Нека да си плави с топла вода. Икономията от ток никак няма да е малка, а даже напротив, особено зимата. Като имаме предвид уредите дето ще се навържат към него е почти 60-70 процента по-малки сметки. Другото електричество е за готвене и за отопление. 
Не че е мода или е еко. Просто е по-гот да не наливаш грешни пари на енергото. Щото тока може и да е много по-евтин ама нейсе. Искат много да лапат. Нали сега имат нови джипове и много персонал, дето само си чопли в носовете и чат пат чопли семки.

Ако слънчевите панели за ток бяха по-евтини с удоволствие щях да ги отрежем тия чехи напълно от мрежата и да си заминават обратно в Чехия.
Щото тока от наще ВЕЦ дето са ги строили дядовците ни и бабите навремето, го изнасят в Гърция. А там наистина тока е много дефицитна стока. И въпреки това е по-евтин отколкото тука. Ай ся ми обяснете какво става. Мода ли било или необходимост в това време.

Не че е мода или е еко. Просто е по-гот да не наливаш грешни пари на енергото. Щото тока може и да е много по-евтин ама нейсе. Искат много да лапат. Нали сега имат нови джипове и много персонал, дето само си чопли в носовете и чат пат чопли семки.

Ако слънчевите панели за ток бяха по-евтини с удоволствие щях да ги отрежем тия чехи напълно от мрежата и да си заминават обратно в Чехия.

Щото тока от наще ВЕЦ дето са ги строили дядовците ни и бабите навремето, го изнасят в Гърция. А там наистина тока е много дефицитна стока. И въпреки това е по-евтин отколкото тука. Ай ся ми обяснете какво става. Мода ли било или необходимост в това време.

- dontaskdontsay
- Автомобил: Golf III 1.6 1994
- Двигател: ABU
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Когато надстроявахме къщата /в Поморие/ се консултирахме с шефа на фирмата която ни направи локалното парно с котел дали има смисъл да слагаме колектори на покрива и отговора му беше, че ако няма да ползваме същата тази къща за настаняване на туристи и респективно да пестим от сметките за ток който през лятото навъртат бойлерите с постоянното си ползване е по-скоро набутване от финансова гледна точка,а той имаше интерес да ги монтира понеже извършва тази дейност.Ако вече говорим за екологичната гледна точка да ме прощават колегите с екологично мислене ама в тая криза...майната и на екологията 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз вече монтирам. Има си смисъл и още как. Не е само екология. Като вържеш пералнята и миялната ти стига да си избие парите за нула време. Да не говорим че само за къпане и то умерено плащам по 30 лева минимум всеки месец ток. А си е друго всеки ден да си се къпе човек, както на гореща вода подавана от ТЕЦ-София. 
И да си миеш чиниики и чашки с топла вода. И ръценте след работа по колата и т.н. Примери дето на ток не става просто или ще плащам по 100 лева ток...

И да си миеш чиниики и чашки с топла вода. И ръценте след работа по колата и т.н. Примери дето на ток не става просто или ще плащам по 100 лева ток...

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Парите са си твой,за каквото искаш за това си ги даваш 

- panjeto71
- Автомобил:
- Двигател:
От 3г. ползвам самоделка.....и съм си доволен.
Ползвам.
1.Стражески(ламаринени)радиатари 3бр.х2.50х60 с един гридер,боядисани в черно и постамено в рамка стъкло отгоре.
2.Тръби за парно Ф-20мм.
3.Помпа за парно.
4.Ел.бойлер със семпертина.
Системата е напълнена с антифриз(вместимос 30л.)контролира се с термодатчик настроен на 30 градуса да включва помпата.
Бойлера е свързан към системата(топла,студена вода)може да се ползвам и ел.и с колектарите.
Аз го ползвам само на колектори.Ако някой има интерес да свирка.
Ползвам.
1.Стражески(ламаринени)радиатари 3бр.х2.50х60 с един гридер,боядисани в черно и постамено в рамка стъкло отгоре.
2.Тръби за парно Ф-20мм.
3.Помпа за парно.
4.Ел.бойлер със семпертина.
Системата е напълнена с антифриз(вместимос 30л.)контролира се с термодатчик настроен на 30 градуса да включва помпата.
Бойлера е свързан към системата(топла,студена вода)може да се ползвам и ел.и с колектарите.
Аз го ползвам само на колектори.Ако някой има интерес да свирка.
-
- Автомобил:
- Двигател:
здравейте,
наскоро си направи слънчев колектор Ш 1700/В 700 но се усетих че площа е малка и затова планирам да направя отражател с площ около 2200/700 изработен от винкелова рамка с подцинкована ламарина
колектора ще ползвам от април до октомври....
проблема е че не съм много сигорен с какви градуси да позиционорам колектора и отражателя,засега си мисля за 30* за колектора и 160* но не съм сигорен дали това е оптималния вариант
очаквам вашите идеи и предложения..
наскоро си направи слънчев колектор Ш 1700/В 700 но се усетих че площа е малка и затова планирам да направя отражател с площ около 2200/700 изработен от винкелова рамка с подцинкована ламарина
колектора ще ползвам от април до октомври....
проблема е че не съм много сигорен с какви градуси да позиционорам колектора и отражателя,засега си мисля за 30* за колектора и 160* но не съм сигорен дали това е оптималния вариант
очаквам вашите идеи и предложения..
- Vasseto
- Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
- Двигател: CFFB AVF BXE
Тоа е при мен:
И бойлера отзад и солара са над мен на покрива.
И бойлера отзад и солара са над мен на покрива.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”