Ще си продаваме колите без нотариус и такса !!!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Re: Ще си продаваме колите без нотариус и такса !!!

Мнениеот Gal » Пон 23 сеп 2013 15:00

MMX написа:Не знам как го измисли това - от опит или така ти се струва?...

Да речем, че от много опит, така добре ли е? :)

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пон 23 сеп 2013 15:15

Както казах - аз от по-малко опит не съм имал проблем с такава оценка. Освен ако не си се опитвал да оцениш на 700лв кола на 3-4г.

Потребителски аватар
radi_b4
Автомобил:
Двигател: ACK

Мнениеот radi_b4 » Пон 23 сеп 2013 16:27

Свободни съчинения тук не липсват. Проблем въобще няма да са таксите, а това, че хвърчащите договорчета в повечето случаи няма да ви направят собственици, най-малкото от липса на конституирани страни по договора. Чисто хипотетично казано.

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk 2

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Пон 23 сеп 2013 16:40

В Германия как става а в България не?

Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Мнениеот Gal » Пон 23 сеп 2013 16:44

MMX написа:Както казах - аз от по-малко опит не съм имал проблем с такава оценка. Освен ако не си се опитвал да оцениш на 700лв кола на 3-4г.

Последно правих застрахователна оценка за 3к, на кола, застрахована на 11к, с приятели и зор. Имай предвид, че не всички прехвърлят коли на по 2-3к реална стойност, за да минава със застр.оценка на 700 лева.

radi_b4 написа: Проблем въобще няма да са таксите, а това, че хвърчащите договорчета в повечето случаи няма да ви направят собственици, най-малкото от липса на конституирани страни по договора. Чисто хипотетично казано.

Не идеше реч, че проблем са таксите, а че ще спре лапачката от определени дейности.
Ще си купуваме коли само от фирми, като ни е страх толкова много да не изгорим. Или ще минаваме КАТ заедно с предишния собственик и на пункт X ще си получава парите :icon_lol . Или ще превеждаме пари за сделка с банкови гаранции...или... какво ли още може да се измисли?

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пон 23 сеп 2013 17:18

Общо взето без нотариус ще стане по-сложно и несигурно. Също както при леко ПТП отпадна викането на КАТ - без тях бавенето и простотиите са повече. Вместо да чакаме 1 час КАТ за една счупена броня (реално може би щяха да дойдат за половин час), после висях 2 часа и половина в КАТ да чакам началника за да бият един печат.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Пон 23 сеп 2013 17:23

Да Васил Иванов нали не беше прехвърлил колата на главния прокурор при нотариус :mhihi

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 23 сеп 2013 20:11

IRRITATING написа:Да Васил Иванов нали не беше прехвърлил колата на главния прокурор при нотариус :mhihi

За което въпросният нотариус беше наказан с цялата строгост на закона- мъмрене и 1000 лева глоба, доколкото си спомням :mhihi

$100 написа:...при участието на нотариус и с добре оформените им договори, в които изрично пише, че всичко по колата е огледано и е наред е доста трудно да се оспорва и разваля сделка. А ако хората започнат сами да си пишат хвърчащи договорчета, формулирани мъгляво и неопитно би могло да се развалят сделки в съда много по-лесно.

Може и да не повярваш, но има една машина, която срещу 4 стотинки на копие ти изкарва съвсем същия договор, какъвто ще ти напише и нотариус :wink

Потребителски аватар
radi_b4
Автомобил:

Мнениеот radi_b4 » Вто 24 сеп 2013 7:23

Ако е твой ксерокса, може и без пари да ти излезе дори. Друг въпрос е дали ще ни свърши работа.

А онзи го лишиха от права, но на хейтъра Ганьо най-му отърва всички да са маскари, а ако случайно не са или не достатъчно, да ги доомаскари.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Вто 24 сеп 2013 9:54

icoico написа:Може и да не повярваш, но има една машина, която срещу 4 стотинки на копие ти изкарва съвсем същия договор, какъвто ще ти напише и нотариус :wink

Може и да не повярваш, но много хора няма да потърсят "съвсем същия договор" като на нотариусите и ще пишат на ръка свободни съчинения. Ще кажеш, че това е техен проблем, но когато един и същи проблем се случва 1000 пъти би трябвало да се помисли къде е причината - дали в хората или в организацията. Разсъждаваш от гледна точка на опитния продавач/купувач, а става дума за средно статистическия.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 24 сеп 2013 11:48

radi_b4 написа:...А онзи го лишиха от права, но на хейтъра Ганьо най-му отърва всички да са маскари, а ако случайно не са или не достатъчно, да ги доомаскари...

Хейтъра Ганьо? Чакъров прехвърли колата на главния прокурор през 2005та година, за което беше "наказан" с въпросната глоба, а миналата година заради продължаващите му нарушения беше лишен от правото да изповядва сделки...за срок от 6 месеца :mhihi :mhihi :mhihi

MMX написа:...Разсъждаваш от гледна точка на опитния продавач/купувач, а става дума за средно статистическия...

Хайде на бас, че всеки средностатистически продавач/купувач с удоволствие ще спре да плаща измислената такса подготовка на договор, която при по- безскрупулните нотариуси е ХХ лева :smile

god666
Автомобил: PASSAT B5.5 1.8T CRAFTER 2.5
Двигател: AWT-2001 BJK-2007

Мнениеот god666 » Вто 24 сеп 2013 11:50

Аз съм потърпевш от неадекватната система с нотариусите. Преди година купих микробус от фирма / за пръв път ми се случва/. Както му е редът - при нотариус за да узакони сделката- всичко нормално, платих на нотариуса платих и на предишният собственик. До тук добре. Дойде ред за регистрация и изненада - буса е запориран!! "Ама как е запориран, аз съм минал през нотариус" започнах да се обеснявам на служителката. Ами ей така запориран е. Защо не го проверихте при нас преди да го купите - гледа ме като малоумен тя. И аз се почувствах точно като такъв. Как е възможно орган който представлява държавата да узаконява сделка между две лица нито едно от които не е собственик на това което се продава. Абсурдна държава !!!

Потребителски аватар
radi_b4
Автомобил:

Мнениеот radi_b4 » Вто 24 сеп 2013 11:59

Нова звезда на небосклона. Това не е негово задължение. А и формално няма как да го направи. Негово задържение е да следи за плащането на местния данък и конституирането на всички страни, които следва да са участници в производството. От там на сетне, всички други облигационни отношения са си ваши. За това са ти казали, защо не си го проверил там сам.

Поредния Ганьо, дето друг му е виновен. А сега нека хвърлим и бомбата - отидохте при нотариуса с фирмаджията и казахте - триста лева продажна цена (чисто хипотетично и примерно предложено). И в момента, в който се окаже, че трябва да се връщат пари, искам да видя как срещу връщането на буса взимаш чисто хипотетичните триста лева, вместо действителната цена, платена от теб.
Освен това, запорирането не означава, че не си собственик. Ти си собственик, но запорът подсигурява вземане на твои кредитори. Същото, като да ми дължиш пари, да не искаш да ми ги дадеш и аз да ти запорирам колата, апартамента или банковите сметки, за да съм сигурен, че ще си получа парите. Чрез съдия изпълнител и публична продан. Да не се разпоредиш с колата, в случая, докато не ми възстановиш парите. Това не означава, че не си собственик на същата, както и че няма да се вдигне запора, след като си платиш задължението.

От този пост по-горе става ясно защо не трябва да се минава на "минимална стойност" на автомобила при нотариус и какво става, ако се хитрува. Търсиш друг виновник за кафявото петно в своите гащи. А и също така как една слаба обща култура по определен казус, особено бил той в тази област, може да бъде тълкуван погрешно от въпросните неосведомени лица.

Когато случката се развие при описаните от мен условия, това е още един пример за наигран, който се е опитал да наиграе системата.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Вто 24 сеп 2013 12:24

radi_b4 написа:Нова звезда на небосклона. Това не е негово задължение. А и формално няма как да го направи. Негово задържение е да следи за плащането на местния данък и конституирането на всички страни, които следва да са участници в производството. От там на сетне, всички други облигационни отношения са си ваши. За това са ти казали, защо не си го проверил там сам. ...

Ти нотариус ли си, адвокат ли или нещо от сорта? Доста самонадеяно оправдаваш кой как сам си е крив. Точно по същия начин разни съдии оправдават решенията си със законодатели, еди какво си в закона и незнам какви правилници. А при желание могат точно по същия начин да обосноват противоположна присъда.

В случая със запора имам бегла представа и мисля, че би трябвало да приберат големия талон. Има и по-тежък запор - да задържат МПС-то на паркинг на полицията, но ако е на разположение на собственика е редно поне да вземат големия талон за да не може да направи това, което е направил. Би било добре и ако нотариусът иска подписване на декларация от продавача, че МПС-то не е запорирано - също както искат подпис, че не си женен, ако не водиш жена си на сделката.

god666
Автомобил: PASSAT B5.5 1.8T CRAFTER 2.5
Двигател: AWT-2001 BJK-2007

Мнениеот god666 » Вто 24 сеп 2013 12:34

radi_b4 написа:Нова звезда на небосклона. Това не е негово задължение. А и формално няма как да го направи. Негово задържение е да следи за плащането на местния данък и конституирането на всички страни, които следва да са участници в производството. От там на сетне, всички други облигационни отношения са си ваши. За това са ти казали, защо не си го проверил там сам.

Поредния Ганьо, дето друг му е виновен. А сега нека хвърлим и бомбата - отидохте при нотариуса с фирмаджията и казахте - триста лева продажна цена (чисто хипотетично и примерно предложено). И в момента, в който се окаже, че трябва да се връщат пари, искам да видя как срещу връщането на буса взимаш чисто хипотетичните триста лева, вместо действителната цена, платена от теб.
Освен това, запорирането не означава, че не си собственик. Ти си такъв, но запорът подсигурява вземане на твои кредитори. Същото, като да ми дължиш пари, да не искаш да ми ги дадеш и аз да ти запорирам колата, апартамента или банковите сметки, за да съм сигурен, че ще си получа парите. Чрез съдия изпълнител и публична продан. Да не се разпоредиш с колата, в случая, докато не ми възстановиш парите. Това не означава, че не си собственик на същата, както и че няма да се вдигне запора, след като си платиш задължението.

От този пост по-горе става ясно защо не трябва да се минава на "минимална стойност" на автомобила при нотариус и какво става, ако се хитрува. Търсиш друг виновник за кафявото петно в своите гащи. А и също така как една слаба обща култура по определен казус, особено бил той в тази област, може да бъде тълкуван погрешно от въпросните неосведомени лица.

Когато случката се развие при описаните от мен условия, това е още един пример за наигран, който се е опитал да наиграе системата.

Виж какво пич - не ме познаваш нито аз теб, че да ме обиждаш и да правиш оценка на общата ми култура. Това че тръгваш с обидите говори много за твоята култура - явно си в засегнатата сфера за да се впрягаш толкова. На теб като ти се развали колата какво правиш - ремонтираш я сам ли ?!... Да възможно е - ако трябва да смениш крушката на фара може би... Но ако трябва да отваряш скоростна кутия ще ти трябва доста обща култура за да го направиш! Така че идеята ми е - не може всички да разбираме от всичко. Аз искам като купувам автомобил и мина през институция която узаконява сделката тя да проверява за подобни нередности а не аз - капиш ? Ти купувал ли си кола втора ръка?! Ако си - не ми казвай че си посочил истинската стойност в договора, защото сигурно ще бъдеш първият който го е направил...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”