Вълчан написа:След 20год стабилно пушене отказах цигарите отведнъж.Вече 3 години съм чист.Явно и със алкохола трябва да направя това. Реално си попиивам от 10-12год.а съм на 42год сега.Преди това само бира от време на време.Пуснах тази тема защото съпругата ми направи няколко пъти забележка и малко се позамислих дали пък наистина не вървя на лошо със тези 150гр почти всяка вечер които смятах за нищо особено.Става въпрос за водка или уиски.Не се усеща човек понякога и маи не иска да си признае че се превръща във проблем това.Не се напивам..не се замаивам нещо...не приказвам глупости или да ставам агресивен.Да седна зад волана --абсурд.Но може би това е стадии на пристрастяване и трябва да се вземат мерки.Чета повечето мнения тук и се убеждавам че нещо съм в грешка.
Абе Вълчане,
Колега,
Чета ти писаното и все едно аз съм го писал - това се казва криза на средната възраст и самоосъзнаване - и аз съм на 42, и аз спрях цигарите миналата година (не преди 3 като теб но...), и аз уважавам качествената домашнярка на баща ми от 20+ години, и аз "мотам" по 200-400 гр. вечер, след вчеря, с мезе, не правя глупости, и на мен жената ми "рендосва"....
На мен си ми е добре, нямам сутринта проблеми, не ме "тегли" от сутринта - просто вечер след ядене ми е дневният "антидепресант" - просто ми е гот...
Ама...
Макар че си пия редовно хаповете за кръвно и холестерол - твърде често ходилата са ми с оттоци - едно че ще сменя хаповете - ще трябва осъзнато да редуцирам и ракийката - истината е че полека влизаме в години и трябва да подхождаме все по-отговорно...
Това е наборе - и черния дроб одъртява с нас и не смогва, трябва да сме отговорни - не само заради нас, но и заради жените и децата - трябва да се пазим и отказваме от вредно-приятните навици - тъкмо прочетох че велик наш колега, на нашата възраст - Виктор - SСUBA е починал от инфаркт....
Та мисълта ми е - не си търси оправдание - истината е че трябва след 40+ да редуцираме "благинките" в името на здравето и семейството...