Цени на материали+ труд, строителство

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Милослав
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Милослав » Чет 12 юни 2008 15:35

Rabbit_TDI написа:Що реши че това не са нопрмални условия - дневна......,2 спални ,кенеф,баня,не се трепеш по стълби,постоянно си излизаш на хубаво дворче.Сметки за ток мнооого малки.........То за всеки "нормални усовия" са различно нещо.

Аман бре :)

Казвам, че точно това ме устройва ;)
Не искам стълби, искам един етаж, на плоча, не повече от 100кв.м.
Кое по-доброто в случая, кой вид къщурки?

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 12 юни 2008 15:36

Дървена :wink:

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 12 юни 2008 15:41

Rabbit_TDI написа:Дървена :wink:

абе мани Мечката ще се напие някоя нощ ще се спъне в табуретката и с глава през стената...
:lol:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 12 юни 2008 15:48

DragoGT написа:
Rabbit_TDI написа:Дървена :wink:

абе мани Мечката ще се напие някоя нощ ще се спъне в табуретката и с глава през стената...
:lol:

2 етажа също си имат своите положителни страни
не скърца бре
поне докато е нова

п.с. модски спам :cry:

Потребителски аватар
iceberg9
Автомобил: Passat B8 2 TDI 4Motion 240
Двигател:

...

Мнениеот iceberg9 » Чет 12 юни 2008 16:03

Колвги аз се занимавам със строителство, и мога да кажа че сглобяемите къщи са изгоден вариант,но още не се наложил, но както исотрията говори и итонга беше, ама спряха да го употребяват освен за пълнеж, защо според вас, не е това което се очаква от него податлив е на влага..и се отхвърли като алтернативен материал на тухлата,всеки предпочита сигурното и изпитаното, така че наи добре МОНОЛИТНО строителство, то поне се е доказало.... а за цената излиза малко по скъпо от сглобяемото... а и ако някои го интереува по конкретно нещо за строителство да пита.... :)

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: :))

Мнениеот rosy » Чет 12 юни 2008 18:08

connor cane написа:[
Имаш ли архитектурен проект, земята в регулация ли е, има ли виза за строителство, как са тока, водата, има ли канализация...

Всичко има. И кокошки и зайци също има :lol: Там сега е стара къща градоред, няма плоча. Не виждам как ще и се прави ъпгрейд, затова мисля за нова двуетажна около 200 кв. Не ща лукс, искам да е удобно и топло:)

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 12 юни 2008 18:34

моя съвет е прави си тухла + изолация
хубав стъклопакет и една камина (Задължително в средата на къщата)
с водна риза
без мазе че оскъпява само...
фирма ще ти оскъпи много
а и трудно ще намериш ако нямаш някой познат
както е казано по-горе не си заслужава

така че търси свястна бригада :wink:

няма да намериш обаче нито фирма нито бригада на която да платиш чак накрая
и също така да се спази срока 99% няма да стане...

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Чет 12 юни 2008 18:52

DragoGT написа:моя съвет е прави си тухла + изолация
с водна риза
фирма ще ти оскъпи много

Тухла с изолация задължително. Мазе има, ще видя има ли вариант да го запазя. Камина, готино, незнам дали ми е нужно. Стъклопакет реално по-добро ли е от пвц? Че е по-скъпо знам, ама дали има смисъл? Имам позната бригада която ми прави основния ремонт на апартамента (доволен съм), но не искам да ме ебават много и за това проучвам как вървят цените. Иначе приятел ми предлага за отопление някаква система с 4 дупки на 40 метра под земята, оттам се дърпала някаква топлина с тръби, не го разбрах много- цена 2500 евро без сондата :roll:
Отностно сроковете, това ми е важно. Ще плащам на етапи. Накрая винаги остават едни около 30% от офертата. Ако ме замотат много къщата- няма финалната сума.

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 12 юни 2008 19:04

rosy написа:
DragoGT написа:моя съвет е прави си тухла + изолация
с водна риза
фирма ще ти оскъпи много

Тухла с изолация задължително. Мазе има, ще видя има ли вариант да го запазя. Камина, готино, незнам дали ми е нужно. Стъклопакет реално по-добро ли е от пвц? Че е по-скъпо знам, ама дали има смисъл? Имам позната бригада която ми прави основния ремонт на апартамента (доволен съм), но не искам да ме ебават много и за това проучвам как вървят цените. Иначе приятел ми предлага за отопление някаква система с 4 дупки на 40 метра под земята, оттам се дърпала някаква топлина с тръпи, не го разбрах много- цена 2500 евро без сондата :roll:

така щом къщата ти е гредоред и е стара най-добре да я съборите и наново
и зарежи мазето
по-добре си направи килер

под камина имах предвид и печка
какво и да е с водна риза но комина да е задължително в средата на къщата :wink:
можеш и на климатици да се топлиш студиш ама друго си е огъня
затова и камината по я обичам че може и църпър

стъклопакет е самото стъкло
а алуминиева или пвц е вече дограмата
има и дървена със стъклопакет но това е най-скъпото
вариянта който те е устройва е ПВЦ заради конденза на алуминиевата
поне за мен е по-добър вариянт
е то зависи и къде се намира къщатата де...

това с тръбите го знам но не очаквай чудеса
идеално е да поддържа температура 3-5-10 градуса и вече ти с котле например да вдигаш нагоре

а и между бригада за основен ремонт и бригада за къща има разлика :wink:

Потребителски аватар
bodlivez
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bodlivez » Чет 12 юни 2008 19:51

така щом къщата ти е гредоред и е стара най-добре да я съборите и наново

:wink:

Най лесния и евтин начин е да събориш старата къща после на същата основа да построиш нова, пускаш в общината молба за ремонт на покрив.
Ако искаш да изменяш скицата ти трябва вече 'приятел' в общината после да нанесе измененията в скицата, но пак е възможно и много по лесно от начина всичко наново.
Според мен ако имаш вече узаконена стара къща с партиди за ток и вода и мястото и в парцела ти те урежда, избери си един от горните вариянти и действай преди да е свършило лятото.
Квадрата при горните операции едноетажно излиза 250-300Е (тапи на водата, с ел инсталация, без врати плочки, под. насилки)

Късмет и търпение (и двете трябват много)

ПС. Горното е възможно САМО ако си в идеални отношения със съседите си.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 12 юни 2008 21:12

Темата доста се разви но аз да се изкажа по първоначалното запитване за 400 евро с довършителните работи. Ако някой ти предложи такава оферта направо подписвай договора и да почва стига после да не се окаже че има "преоценка" :wink:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 13 юни 2008 8:18

Идеята на bodivez ще ти спести доста главоболия и време.Иначе ако мислиш ,че ще намериш стройтел ,или бригада дето да ти направят цялата и последното им плащане да е 30% от сумата и сички това в региона на София заради 150-20 квадрата - трябва да си голям оптимист.За съжаление в сегашното стройтелство не стройтелите ти дават оферти ,а ти трябва да ги офертираш и "курбанясваш" :lol: :cry: /казвам го от личен опит щото сега си правя апартамент :cry: /

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Пет 13 юни 2008 8:32

Rabbit_TDI написа:Идеята на bodivez ще ти спести доста главоболия и време.Иначе ако мислиш ,че ще намериш стройтел ,или бригада дето да ти направят цялата и последното им плащане да е 30% от сумата и сички това в региона на София заради 150-20 квадрата - трябва да си голям оптимист.За съжаление в сегашното стройтелство не стройтелите ти дават оферти ,а ти трябва да ги офертираш и "курбанясваш" :lol: :cry: /казвам го от личен опит щото сега си правя апартамент :cry: /

То нали уж за това има договори. Договора е на база оферта, в офертата е описано всичко което трябва да се прави по етапи и цени. В договора е нормално да има срок. Разумен срок. Който да бъдат така добри да си спазят. В случая аз им се явявам като работодател на бригадата. Това че те не си спазват сроковете, защото поемат по 5 обекта наведнъж въобще не ме интересува. Аз си искам спазване на договора.

Потребителски аватар
zdravko_dimitrov1986
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_dimitrov1986 » Пет 13 юни 2008 8:36

Строителството мамати си е таковало. Всичко стана толкова скъпо, че нема на къде. 1кг желязо 2.20лв. Егати скъпотията. Иначе, както заека ти е казал за едноетажна къща най добрият вариант е бетонни основи, бетонна настилка армирана с мрежа от Ф6 в двете посоки, и от кота 0.00 на горе си правиш дървена конструкция. :idea:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 13 юни 2008 9:03

rosy има си сички договори и т.н. ,ама аз казвах друго.Като идеш при стройтел и му кажеш че искате да сключите договр за срок , с неустойки ,за цялата работа ,за една къщичка и че последното плащане е в размер на 30 процента ще ти праснат оферта от 500-600 евро квадрат ,или ще ти кажат учтиво "Аве пич що ма занимаващ с глупости".Иначе общо взето при обекти като твоя става така: намираш си бригада за грубия строеж/по възможност и със зидовете/ и от там ходене по мъките:бригада за покрива,бригада за изолацията на сутерена/големите бригади за груб строеж правят и тези двете ,ама надали ще намериш такава/,бригада ВиК,бригада електро,бригада мазачи,бригада бояджий,бригада за фасадата,дограмаджий/презните две е лесно има ги бол/ и още там няколко ама не се сещам/те освен грубия строеж и фасадата другите ще са ти по 2-3 човека не повече/.Междо другото за да следиш майсторите има една книга - автора се казва Едуард Калъпов и беше нещо от сорта "стройтелни ремонти - как майсторите да не ви излъжат" - със сигурност си я купи.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”