Варене ракия
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- calidad
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: 2.0 AZH 4motion
- Контакти:
Re: Варене ракия
Ракия може да направи почти всеки,от почти всичко :) даже и фъшкии само да има захар, но да направиш вино се иска майсторлък.
Пичове, ракията става от захар, не от плодовете!
Плодовете/или там квото ползвате/ дават нужния старт на ферментация.
Опитвали ли сте да варите ракия само с подове? И какво изкарахте ?
Ама хубава била, еми хубава ще е ми, като е пит литра от казан какво да кажете за нея...
На въпроса за екзотиките, както казах, квото сложиш все ще стане ако има захар.
Варил съм от мандарини и портокали /набарах измръзнали преди няколко години/ и стана. Правих я двоина преварка, беше много ароматен както материала така и крайния резултат. На първата преварка като потече в началото едно оранжево олио от лулата, не моа да отреагирам... За пръв и последен път видях такова нещо тогава... Вероятно се дължеше на това мазното отвън по кората на плодовете, така си го обяснявам аз.
Варил съм от трънки/ е тва е трън - http://kasnaprolet9999.blog.bg/photos/63527/original/prunus_spinosa_frucht1.jpg /. В случай че не знаете, тва е много стипциво за ядене, но пък достига най-висок захарен градус от всички плодове по нашите ширини. Добра става, а който е мераклия принципно от тоя плод първо вино може да направи, също е хубаво.
От пъпеши и любеници съм варил, харабийска работа е! Има уникалния аромат на пъпеш!!! А и това като заготовка става супер бързо, един път че плодовете са с габарити, второ че и много бързо ферментира.
От акациев цвят съм правил няколко пъти. Имаше някаква пропорция колко цвят-колко вода-колко захар. Няма кой знае какви чудни свойства, малко трудно ферментира но то от трева какво да очакваш
Но както казах това са екзотики!
Традиционно се залага вкъщи на гроздовата и от костилкови плодове/круши, ябълки, сини сливи, праскови, кайсии, дюли, череши/ като тея с едрите костилки задължително ги чистя че променят вкуса пустиняците. Винаги двойна преварка, винаги с прекъснато варене. Оскъпявало се, губело се... Тва са тъпотий, нито е скъпо, нито се губи а и премахва лоши аромати... Особено пък за плодовите ракии е задължително да се вари двойно/но, всеки си има глава на раменете/.
От доста време и бурета ползвам, да полежи там, па през некоя и друга година отварям да видя кво става в тях. Е те тук найстина се губи количество, бурето пие ракията, но пък аромата и мекотата и след престоя в него нямат равни!
Но, не забравяйте най-важното при консумацията! Пийте умерено, проблеми не решава, само създава главоболие!
Плодовете/или там квото ползвате/ дават нужния старт на ферментация.
Опитвали ли сте да варите ракия само с подове? И какво изкарахте ?

На въпроса за екзотиките, както казах, квото сложиш все ще стане ако има захар.
Варил съм от мандарини и портокали /набарах измръзнали преди няколко години/ и стана. Правих я двоина преварка, беше много ароматен както материала така и крайния резултат. На първата преварка като потече в началото едно оранжево олио от лулата, не моа да отреагирам... За пръв и последен път видях такова нещо тогава... Вероятно се дължеше на това мазното отвън по кората на плодовете, така си го обяснявам аз.
Варил съм от трънки/ е тва е трън - http://kasnaprolet9999.blog.bg/photos/63527/original/prunus_spinosa_frucht1.jpg /. В случай че не знаете, тва е много стипциво за ядене, но пък достига най-висок захарен градус от всички плодове по нашите ширини. Добра става, а който е мераклия принципно от тоя плод първо вино може да направи, също е хубаво.
От пъпеши и любеници съм варил, харабийска работа е! Има уникалния аромат на пъпеш!!! А и това като заготовка става супер бързо, един път че плодовете са с габарити, второ че и много бързо ферментира.
От акациев цвят съм правил няколко пъти. Имаше някаква пропорция колко цвят-колко вода-колко захар. Няма кой знае какви чудни свойства, малко трудно ферментира но то от трева какво да очакваш

Но както казах това са екзотики!
Традиционно се залага вкъщи на гроздовата и от костилкови плодове/круши, ябълки, сини сливи, праскови, кайсии, дюли, череши/ като тея с едрите костилки задължително ги чистя че променят вкуса пустиняците. Винаги двойна преварка, винаги с прекъснато варене. Оскъпявало се, губело се... Тва са тъпотий, нито е скъпо, нито се губи а и премахва лоши аромати... Особено пък за плодовите ракии е задължително да се вари двойно/но, всеки си има глава на раменете/.
От доста време и бурета ползвам, да полежи там, па през некоя и друга година отварям да видя кво става в тях. Е те тук найстина се губи количество, бурето пие ракията, но пък аромата и мекотата и след престоя в него нямат равни!
Но, не забравяйте най-важното при консумацията! Пийте умерено, проблеми не решава, само създава главоболие!
- geleznia1
- Автомобил: golf 4
- Двигател: 1.6 SR 98

-
- Автомобил: Passat
- Двигател: AFN
joromnt написа: Винаги двойна преварка, винаги с прекъснато варене. Оскъпявало се, губело се... Тва са тъпотий, нито е скъпо, нито се губи а и премахва лоши аромати... Особено пък за плодовите ракии е задължително да се вари двойно/но, всеки си има глава на раменете/.
Ако визираш мен с този коментар, явно не знаеш, какво означава прекъсната дестилация (в случая за анасонлийката). Обясни ни на нас невежите каква е тази прекъсната дестилация и защо мислиш, че е тъпотия оскъпяването с този метод? Без да се заяждам или каквото и да било

А за захарта е така наистина, без нея не се изкарва много. Все пак един килограм захар дава 700 грама ракия :) А виното си иска майсторлък наистина, но пък и ракия не всеки може да прави :)

phantom_ написа: Пил съм и от анасонлийката като на колегата,не знам за вас ама мастиката(нашата) си е мастика,ракия с аромат на анасонА наздраве че салатата станала
Колега може да си пил ама явно не знаеш каква е разликата между мастика и аналонлийка. А разлика има и то голяма, защото се правят по различен начин и с различни съставки :) А на какво ти мирише на теб мастиката ако не анетол, който е основно масло в анасона но масово произвеждан от резене

Последна промяна от penko_pulev на Вто 31 мар 2015 0:01, променено общо 1 път.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
kris11 написа:пешка - от дренки / едри по2-2,5 см дълги /облагородени дрянове варя почти всяка година - /според годината-условията/. Хубава е ракийката.
За цитрусовите пловове - не съм , но направи справка в" ракията .ком "- там ги отричат. Бях чел там за 1 нашешнец в Испания с опити за ракия от портокали.
Днес се чух с моя човек , от лимони е била ичкията , имало е съвсем малко мандарина , портокали не е имало . Бе не знам, ама още си спомням вкуса , а минаха доста години оттогава ....
Правил съм си с мед ракия , вместо захар да слагам, сложих мед . Това на материал джибри , стана еб@ти ракията , и мека , и с висок градус ( 48 мисля я докарах тогава ), няма глава да боли , няма никакви негативи , ама свърши за жалост

-
Ако джибрите са превряли (ферментирали) можеш и след 2 години да вариш ракията, стига да са съхранени както трябва. Той алкохола си е в тях и само трябва да го извлечеш
Викаш не си пияч ама ей така за крастата не правиш ли, да почерпиш гости като дойдат, за разтривка
Абе магията покрай казаните, като дойде ракиеното време е голяма ... Не, че и аз съм пияч ама обичам да опитвам различни питиета и ми е интересно кое как се прави
А най мразя казанджията като каже, в 4 сутринта идвам за джибрите... и почва висенето пред казаните по 12-14 часа... Ама после отпиваш от огнената вода с удовлетворение, че ти си го правил, без значение хубаво или лошо 

- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
[quote="joromnt"],
..."от костилкови плодове/круши, ябълки, сини сливи, праскови, кайсии, дюли, череши/ като тея с едрите костилки задължително ги чистя че променят вкуса" quote]
За дребните -сливи, череши, вишни,вишнап,дрян,хинап - сито с отвори 5-6мм.
Особено първите 4 след няколко дни от слагането в бидона и разбъркане могат да се прецедят и изхвърлят костилките. малко двойна работа е слагането в бидона и после вадене за прецеждане , но ....
Още малко да се постопли и ще варя от хинап /облагороден/ Плодовете са 2,5-3 см .Материала е прецеден и след превиране е запечатан в туби от 10-11л
..."от костилкови плодове/круши, ябълки, сини сливи, праскови, кайсии, дюли, череши/ като тея с едрите костилки задължително ги чистя че променят вкуса" quote]
За дребните -сливи, череши, вишни,вишнап,дрян,хинап - сито с отвори 5-6мм.
Особено първите 4 след няколко дни от слагането в бидона и разбъркане могат да се прецедят и изхвърлят костилките. малко двойна работа е слагането в бидона и после вадене за прецеждане , но ....
Още малко да се постопли и ще варя от хинап /облагороден/ Плодовете са 2,5-3 см .Материала е прецеден и след превиране е запечатан в туби от 10-11л
-
И по нашия край така правим. Ако пък слагаме гроздови джибри, преди да ги смелим им роним зърната от чепките. На мрежа, на щайга (касетка) или кой каквото приспособление има. Така заемат много по-малко място ако имаш повече материал и не ти стигат съдовете. След като преври джибрата я пресоваме за да остане само чорбата. Така се застраховаме да не загори материала в казана. Споделете по различните краища какво правите вие колеги :)
- barezifranko
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: ABU 1993
И по нашия край така правим. Преди ползвах гроздомелачка, но като пробвах с касетка ми се стори по-лесно и така вече доста години. Иначе като дойде време за варене и аз пресовам матриЯла(сегашната кола е без теглич) и транспорта го осъществявам като пълня чорбата в 10 литрови шишета.
- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
Един колега си купува грозде всяка година от Бяла. На място му отделят чепките с нещо като шнек и му пълнят направо в бидоните. Оскъпява се ама мисля, че беше около 5ст/кг, нищо работа.
- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
Ама пукници а
Цъфнаха дърветата ,разлистиха се лозниците и пак за варене на ракия захванаха

Върни се в “ОФФ-Топик - други”