Варене ракия

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
calidad
Автомобил: Golf 4
Двигател: 2.0 AZH 4motion
Контакти:

Re: Варене ракия

Мнениеот calidad » Пон 30 мар 2015 20:39

Ракия може да направи почти всеки,от почти всичко :) даже и фъшкии само да има захар, но да направиш вино се иска майсторлък.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пон 30 мар 2015 20:55

Пичове, ракията става от захар, не от плодовете!
Плодовете/или там квото ползвате/ дават нужния старт на ферментация.
Опитвали ли сте да варите ракия само с подове? И какво изкарахте ? :mhihi Ама хубава била, еми хубава ще е ми, като е пит литра от казан какво да кажете за нея...
На въпроса за екзотиките, както казах, квото сложиш все ще стане ако има захар.
Варил съм от мандарини и портокали /набарах измръзнали преди няколко години/ и стана. Правих я двоина преварка, беше много ароматен както материала така и крайния резултат. На първата преварка като потече в началото едно оранжево олио от лулата, не моа да отреагирам... За пръв и последен път видях такова нещо тогава... Вероятно се дължеше на това мазното отвън по кората на плодовете, така си го обяснявам аз.
Варил съм от трънки/ е тва е трън - http://kasnaprolet9999.blog.bg/photos/63527/original/prunus_spinosa_frucht1.jpg /. В случай че не знаете, тва е много стипциво за ядене, но пък достига най-висок захарен градус от всички плодове по нашите ширини. Добра става, а който е мераклия принципно от тоя плод първо вино може да направи, също е хубаво.
От пъпеши и любеници съм варил, харабийска работа е! Има уникалния аромат на пъпеш!!! А и това като заготовка става супер бързо, един път че плодовете са с габарити, второ че и много бързо ферментира.
От акациев цвят съм правил няколко пъти. Имаше някаква пропорция колко цвят-колко вода-колко захар. Няма кой знае какви чудни свойства, малко трудно ферментира но то от трева какво да очакваш :mhihi
Но както казах това са екзотики!
Традиционно се залага вкъщи на гроздовата и от костилкови плодове/круши, ябълки, сини сливи, праскови, кайсии, дюли, череши/ като тея с едрите костилки задължително ги чистя че променят вкуса пустиняците. Винаги двойна преварка, винаги с прекъснато варене. Оскъпявало се, губело се... Тва са тъпотий, нито е скъпо, нито се губи а и премахва лоши аромати... Особено пък за плодовите ракии е задължително да се вари двойно/но, всеки си има глава на раменете/.
От доста време и бурета ползвам, да полежи там, па през некоя и друга година отварям да видя кво става в тях. Е те тук найстина се губи количество, бурето пие ракията, но пък аромата и мекотата и след престоя в него нямат равни!
Но, не забравяйте най-важното при консумацията! Пийте умерено, проблеми не решава, само създава главоболие!

Потребителски аватар
geleznia1
Автомобил: golf 4
Двигател: 1.6 SR 98

Мнениеот geleznia1 » Пон 30 мар 2015 21:17

:drunk велик си- :bowdown напълно подкрепям от опит :th_up

penko_pulev
Автомобил: Passat
Двигател: AFN

Мнениеот penko_pulev » Пон 30 мар 2015 23:30

joromnt написа: Винаги двойна преварка, винаги с прекъснато варене. Оскъпявало се, губело се... Тва са тъпотий, нито е скъпо, нито се губи а и премахва лоши аромати... Особено пък за плодовите ракии е задължително да се вари двойно/но, всеки си има глава на раменете/.

Ако визираш мен с този коментар, явно не знаеш, какво означава прекъсната дестилация (в случая за анасонлийката). Обясни ни на нас невежите каква е тази прекъсната дестилация и защо мислиш, че е тъпотия оскъпяването с този метод? Без да се заяждам или каквото и да било :th_up
А за захарта е така наистина, без нея не се изкарва много. Все пак един килограм захар дава 700 грама ракия :) А виното си иска майсторлък наистина, но пък и ракия не всеки може да прави :)
:drunk
phantom_ написа: Пил съм и от анасонлийката като на колегата,не знам за вас ама мастиката(нашата) си е мастика,ракия с аромат на анасон :thumb_down А наздраве че салатата станала :beer

Колега може да си пил ама явно не знаеш каква е разликата между мастика и аналонлийка. А разлика има и то голяма, защото се правят по различен начин и с различни съставки :) А на какво ти мирише на теб мастиката ако не анетол, който е основно масло в анасона но масово произвеждан от резене :mhihi При анасолийката сладостта по небцето след отпиване като при мастиката липсва! Това е защото в мастиката използват масово анетол! Освен това в производството и не се използва захар или какъвто и да било подсладител, като при мастиката. Така, че разликите са толкова големи, че двете питиета са абсолютно различни :th_up А точно българската мастика ... ще ме извинявате... , че е мастика. Както и нашенската глупост със слагането на мастиката във фризера :h020

Последна промяна от penko_pulev на Вто 31 мар 2015 0:01, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 31 мар 2015 0:00

kris11 написа:пешка - от дренки / едри по2-2,5 см дълги /облагородени дрянове варя почти всяка година - /според годината-условията/. Хубава е ракийката.
За цитрусовите пловове - не съм , но направи справка в" ракията .ком "- там ги отричат. Бях чел там за 1 нашешнец в Испания с опити за ракия от портокали.

Днес се чух с моя човек , от лимони е била ичкията , имало е съвсем малко мандарина , портокали не е имало . Бе не знам, ама още си спомням вкуса , а минаха доста години оттогава ....
Правил съм си с мед ракия , вместо захар да слагам, сложих мед . Това на материал джибри , стана еб@ти ракията , и мека , и с висок градус ( 48 мисля я докарах тогава ), няма глава да боли , няма никакви негативи , ама свърши за жалост :icon_lol И най-интересното , сварих материала след сигурно 10 месеца , ако щете вярвайте . Дали от мързел , дали и щото не съм пияч , но пък ми потрябва бидоня за новото грозде ( на следващата година ) . Без малко щях да го хвърля съдържанието , бях убеден, че е дало фирата 100 на 100 и ракия няма пусне, но като дигнах капака, се изненадах . Повиках и казанджията да го види, след проверка с нагряване и запалване на парите, отсече в никакъв случай да не го хвърлям и ще пусне доволно ракия . Тя излезе мечта ...спомени само :beer

penko_pulev

Мнениеот penko_pulev » Вто 31 мар 2015 0:12

Ако джибрите са превряли (ферментирали) можеш и след 2 години да вариш ракията, стига да са съхранени както трябва. Той алкохола си е в тях и само трябва да го извлечеш :mhihi Викаш не си пияч ама ей така за крастата не правиш ли, да почерпиш гости като дойдат, за разтривка :mhihi Абе магията покрай казаните, като дойде ракиеното време е голяма ... Не, че и аз съм пияч ама обичам да опитвам различни питиета и ми е интересно кое как се прави :th_up А най мразя казанджията като каже, в 4 сутринта идвам за джибрите... и почва висенето пред казаните по 12-14 часа... Ама после отпиваш от огнената вода с удовлетворение, че ти си го правил, без значение хубаво или лошо :mhihi

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 31 мар 2015 10:11

[quote="joromnt"],
..."от костилкови плодове/круши, ябълки, сини сливи, праскови, кайсии, дюли, череши/ като тея с едрите костилки задължително ги чистя че променят вкуса" quote]
За дребните -сливи, череши, вишни,вишнап,дрян,хинап - сито с отвори 5-6мм.
Особено първите 4 след няколко дни от слагането в бидона и разбъркане могат да се прецедят и изхвърлят костилките. малко двойна работа е слагането в бидона и после вадене за прецеждане , но ....
Още малко да се постопли и ще варя от хинап /облагороден/ Плодовете са 2,5-3 см .Материала е прецеден и след превиране е запечатан в туби от 10-11л

penko_pulev

Мнениеот penko_pulev » Вто 31 мар 2015 11:24

И по нашия край така правим. Ако пък слагаме гроздови джибри, преди да ги смелим им роним зърната от чепките. На мрежа, на щайга (касетка) или кой каквото приспособление има. Така заемат много по-малко място ако имаш повече материал и не ти стигат съдовете. След като преври джибрата я пресоваме за да остане само чорбата. Така се застраховаме да не загори материала в казана. Споделете по различните краища какво правите вие колеги :)

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Вто 31 мар 2015 11:39

И по нашия край така правим. Преди ползвах гроздомелачка, но като пробвах с касетка ми се стори по-лесно и така вече доста години. Иначе като дойде време за варене и аз пресовам матриЯла(сегашната кола е без теглич) и транспорта го осъществявам като пълня чорбата в 10 литрови шишета.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Вто 31 мар 2015 11:40

Един колега си купува грозде всяка година от Бяла. На място му отделят чепките с нещо като шнек и му пълнят направо в бидоните. Оскъпява се ама мисля, че беше около 5ст/кг, нищо работа.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Сря 01 апр 2015 10:17

Ама пукници а :mhihi :mhihi Цъфнаха дърветата ,разлистиха се лозниците и пак за варене на ракия захванаха :drunk :drunk :drunk

Върни се в “ОФФ-Топик - други”