Монтиране на слънчев колектор
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Монтиране на слънчев колектор
и аз така на 8-ми етаж на панелка живея и тия дни мисля да монтирам един воден колектор с бойлер термосифонна система.....
солара май си го предвидил да си променя ъгъла.....
солара май си го предвидил да си променя ъгъла.....
- Jogo_1
- Автомобил:
- Двигател:
Вече три години ползвам такава система, с два селективни колектора на теси общо около 4м2 - с бойлерче 200 литра, изключително доволен съм и не съжалявам за нито една стотинка която съм дал. Моята системка е изградена изцяло с медни тръби - препоръчвам ти го, има доста хора който монтират до някъде мед, след това с тръби за парно... ама някак си не ми вдъхва доверие, като ценички мога да те ориентирам приблизително, защото при мен изграждаха цялата система със локално отопление, но по спомени... общо около 3500лв е тази част от системата. Колекторите бяха по 600лв броя, бойлера и той някъде 600лв,останалите неща -електроника, тръби, ups и т,н , и за труд ми взеха около 500,00лв Общо 3500, ако имаш локално отопление може да си сложиш топлообменик който да разтоварва в парното но за целта ти трябват поне 3 колектора и поне според мен за средно 25-40 дни който са ясни зимата не си струва и не го правих, защото излизаше около 2400 още, също и лятото имаш невероятен излишък от топла вода който ако нямаш басейн, просто те набутва. Като съвет, не слагай бойлер по малък от 200 литра, дори се замисли за 300 - въпреки, че пък ще те набутва когато топлиш на ток - но дизайна им е направен така, че на ток загряваш половината само.
Без труд,само материали -1000 лв./помпа,тръби,бойлер150л.,клектор 2 м2, дифер. термостат,кранове/.И защо смятаме всичко друго, но не инвестиции и разходи по автомобилите ни дали изобщо се възвръщт? 

- dontaskdontsay
- Автомобил: Golf III 1.6 1994
- Двигател: ABU
И аз съм се наканил да си взимам колектори това лято.
Похвалете се какви са вашите: термосифонки, вакуумно тръбни или панелки ?
На кои производител са и как сте изградили системата (затворена под налягане или отворена) ?
Мисля да я направя отворена тип дрейн бек с 2 панелки + 150-200л бойлер.
Четох че вакуумно тръбните били по добри но не са подходящи за дрейн бек защото когато останат без вода прегрявали или нещо подобно
Похвалете се какви са вашите: термосифонки, вакуумно тръбни или панелки ?
На кои производител са и как сте изградили системата (затворена под налягане или отворена) ?
Мисля да я направя отворена тип дрейн бек с 2 панелки + 150-200л бойлер.
Четох че вакуумно тръбните били по добри но не са подходящи за дрейн бек защото когато останат без вода прегрявали или нещо подобно

-
- Автомобил:
- Двигател:
ами според мен си се спрял на най-добрия вариант
като загрее се источва водата от колекторите и това
(измислел го руснака)
като загрее се источва водата от колекторите и това
(измислел го руснака)

- dontaskdontsay
Някои може ли да ми каже какво означават числата на водните помпи (примерно 25/40) ?
- Ivcho
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
25-присъединителен размер, 25 отговаря на 1цол ако е 32- отговаря на 1 1/4цол. 40 максимален напор на помпата в дециметри или 40 означава 4 метра воден стълб. 25-40 присъединителен размер 1цол максимален напор 4 метра воден стълб, 32-60 1 1/4 присъединителен размер, 6 м воден стълб. Като при затворените системи за отопление тези 4 или 6 метра воден стълб не трябва да се приемат в буквално че помпата може да вдигне водата до 4 метра примерно. Това са загуби от съпротивлението на системата може инсталацията ти да е на един етаж и пак 4 метра да не ти стигнат. Дано съм го обяснил разбрано.
- dontaskdontsay
- dontaskdontsay
Малко е рано да изказвам мнение понеже още се тества но по късно ако трябва ще дам по подробна информация.
Вече 2-ри ден съм със слънчеви колектори
2-бр колектори по 1,8кв.м, 200л бойлер емайлиран с 1 серпентина.
Вчера започна от 17С в бойлера и до вечерта беше 40С като след обяд беше облачно. Похарчихме малко вода и днес сутринта започна да грее от 32С и стигна до 65С.
Колекторите са турски алуминиеви за по 220лв. бр.
Бойлера е на Теси 699лв.
Диференциален термостат на Натурела за 65лв.
Водната помпа е втора употреба грундфос (понеже в магазина казаха че няма да ми признаят гаранцията ако я сложа на слънчев колектор
)
Системата е отворена тип Drain Back
Инсталацията е от ПП тръби + гофрирана неръждавейка за най горещите места (между колекторите и по 1м преди и след колекторите).
Крайната цена предстой да бъде сметната но грубо казано мисля че ми излезе около 1500-2000лв.
Който вече има бойлер със серпентина може да използва него и така ще спести доста.
Общо взето първите ми впечатления са добре и за сега съм доволен пък времето ще покаже. Интересно ми е зимата какво ще стане
Вече 2-ри ден съм със слънчеви колектори

Вчера започна от 17С в бойлера и до вечерта беше 40С като след обяд беше облачно. Похарчихме малко вода и днес сутринта започна да грее от 32С и стигна до 65С.
Колекторите са турски алуминиеви за по 220лв. бр.
Бойлера е на Теси 699лв.
Диференциален термостат на Натурела за 65лв.
Водната помпа е втора употреба грундфос (понеже в магазина казаха че няма да ми признаят гаранцията ако я сложа на слънчев колектор

Системата е отворена тип Drain Back
Инсталацията е от ПП тръби + гофрирана неръждавейка за най горещите места (между колекторите и по 1м преди и след колекторите).
Крайната цена предстой да бъде сметната но грубо казано мисля че ми излезе около 1500-2000лв.
Който вече има бойлер със серпентина може да използва него и така ще спести доста.
Общо взето първите ми впечатления са добре и за сега съм доволен пък времето ще покаже. Интересно ми е зимата какво ще стане

- KingoftheROAD
- Автомобил: VW Transporter T4 1995
- Двигател: ACU
- Контакти:
А с какво е заредена системата? вода или антифриз?
- dontaskdontsay
По принцип ДреинБек системите са измислени да работят с чиста вода.
При мен 200л. бойлер ми дойде малко голям и нямаше место в банята затова го сложих на тавана.
За сега системата е с вода за да видя дали ще има течове но после ще сипя антифриз за да ми е сигурна работата.
При мен 200л. бойлер ми дойде малко голям и нямаше место в банята затова го сложих на тавана.
За сега системата е с вода за да видя дали ще има течове но после ще сипя антифриз за да ми е сигурна работата.
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Температурата ще падне с около 3-5 градуса да го имаш предвид.
- dontaskdontsay
Мерси, това не го знаех 

- KingoftheROAD
- Автомобил: VW Transporter T4 1995
- Двигател: ACU
- Контакти:
А как са свързани колекторите един спрямо друг? последователно или паралелно?
- dontaskdontsay
Паралелно с лек наклон към входящата тръба!
Наклона е с цел когато спре помпата и всичката вода да се върне обратно в съда. Така колектора остава празен и няма опасност да замръзне с вода. Дори и тока да спре няма страшно и не се налага покупка на ups.
П.П: Моля да ме извините за творението но го рисувах от телефона
http://prikachi.com/images/624/8210624j.png
Наклона е с цел когато спре помпата и всичката вода да се върне обратно в съда. Така колектора остава празен и няма опасност да замръзне с вода. Дори и тока да спре няма страшно и не се налага покупка на ups.
П.П: Моля да ме извините за творението но го рисувах от телефона

http://prikachi.com/images/624/8210624j.png
Върни се в “ОФФ-Топик - други”