niks76 написа:...тук е заложено като замисъл(което не пасва на бг манталитета)че на 2-3 години има подмяна на мебелировката...
Тъкмо се бях засилил да го пиша...
Не се чудете на цените - веднъж пазарували в ИКЕА съм сигурен, че поне половината от вас ще се зарекат да не влизат повече там...И това няма да е заради цените

(имотикона кърти)
Почваме от епохалните опашки за паркомясто в час пик, обиколките на зиг-заг през целия магазин, за да ви разкарат и през последното ъгълче, където е изложен поредния евтин, ненужен боклук, за който жената/дъщерията/приятелката "ах, винаги си го е мечтала..."
След това минем през склада, където сами трябва да си намерите необходимите кашони и да си ги натруфите в количката (да живеят големите гардероби), достигнете една от 12 каси, където има табелка "Оттук до касата само 20 / 15 / 10 мин"...
След плащането почти си мислиш, че ужаса свършва, но не - минаваш през хартиените кренвирши, за които детето винаги ти мрънка, защото били "супер вкусни", и заставате след това пак на онова бленувано и с цената на дълго чакане извоювано паркомясто, намиращо се недалеч от табелата "Герман" (образно казано), където се оказва, че гардеробните плоскости от 1,80*0,80 може биха паснали голи в колата, но те са така умно опаковани, че едно нормално комби просто капитулира пред размерите на пакетите.
И въпреки всичко това...продължавам да пазарувам от Икеа, защото ми е ясно, че
1. пазарувам възможно най-евтиното, което мога да намеря за мин. кратко време (а не да обикалям 5-6 магазина)
2. пазарувам мебели еднодневки, които едва ли ще преживеят към следващото жилище
3. мебелите могат да се надграждат и разширяват сравнително лесно, засищайки до голяма глада на всеки средностатистически български мъж за екшъна наречен "направи си сам" (купувате модули, а крайната идея как се комбинират си е ваша)
4. ако се изгубят някои специфични болтчета или винтчета може да се поръчат без проблеми
Според мен на фона на БГ действителност, където всеки 2ри може всичко, въпреки че никога не го е правил, ИКЕА е прекрасно място за прихващане на идеи. Комбинирано с доволна доза свободно време може да се постигнат завидни резултати, които нерядко може да са дори по-дорби като качество на изработка и материали (говоря за мебели, а не за дрънкулките, които са поне 50% от магазина).
Като цяло обаче си остава поредната верига от типа всяко чудо за 3 дни - много голяма дандания за нищо, докато и на последния не му стане ясно, точно за какво си дава парите и сам за себе си реши дали да продължава да сипе пари в мебели еднодневки, или да си купи "истински" такива