Възрастова граница за шофьор?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Да има ли горна граница за книжка?

ДА
153
44%
НЕ
64
18%
След 65 да се полага изпит
133
38%

Общо гласове: 350
Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Пет 03 окт 2008 19:49

Oxyde написа:
Smoke написа:и кой ще плаща за това?ти ли?

От кога слагаме цена на човешкия живот колега?Защо да се свидиме за един изпит и проверка на преценката на дадения шофьор..вместо да умират хора по пътищата защото са пренебрегнати законите за движение по пътищата?
:twisted:

И ти си прав, но в България всичко си има цена просто на такъв хал живеем...

Потребителски аватар
StanTheMan
Автомобил:
Двигател: AFT
Контакти:

Мнениеот StanTheMan » Пет 03 окт 2008 20:58

Гласувах с "Да", ама си мисля, че с изпит ще е най-добре, ама не след 65, ами малко по-късно: 70 - 75,
все пак си мисля, че на около 65 се пенсионират мъжете, така че се подразбира, че още ги бива :wink:

Потребителски аватар
The_Overmind
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот The_Overmind » Пет 03 окт 2008 21:06

Кой на 65 ще се хване те първа да кара шофьорски курс?? Те парите за хляб не им стигат на пенсионерите, камо ли за шофьорски курсове. Гласувах с не.

Потребителски аватар
vw_manqk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_manqk » Пет 03 окт 2008 21:21

категорично ДА на 70 годишна възраст мозъка ти е толкова изветрел че неможеш да ходиш камо ли да караш автомобил :twisted:

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пет 03 окт 2008 21:23

vw_manqk написа:категорично ДА на 70 годишна възраст мозъка ти е толкова изветрел че неможеш да ходиш камо ли да караш автомобил :twisted:

Абе как ги преценявате така, ти на 70 ли си ?Мога да ти кажа, че има 20 годишни с много по изветрели мозъци

Потребителски аватар
FaTDoG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот FaTDoG » Пет 03 окт 2008 22:16

Гласувах с не, тия дето са гласували с да са имали малшанса да видят някой бавен дядка и направил няква глупост. Да ама тия като мен на по 19-20 години правят много повече глупости, просто като видите няква жигулка да прави глупост и вътре почти винаги е дядка, ама не ви правят впечатление голфовете, бмв-тата и всички други марки...
Като стана на 70 ще си карам яваш яваш и хич не ми пука ако ме псуват и ала бала, даже и ся си карам бавно (под разбиране по бавно от нормалното 50-60) и хич не ми пука как ме гледат всички на криво.
Ако има медицински и психичестки тестове ок супер даже, ама да кажеш на човек на 75 да не кара е тъпо, по-добре да кажат на 20 годишните хлапаци...

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пет 03 окт 2008 22:37

FaTDoG написа:Гласувах с не, тия дето са гласували с да са имали малшанса да видят някой бавен дядка и направил няква глупост. Да ама тия като мен на по 19-20 години правят много повече глупости, просто като видите няква жигулка да прави глупост и вътре почти винаги е дядка, ама не ви правят впечатление голфовете, бмв-тата и всички други марки...
Като стана на 70 ще си карам яваш яваш и хич не ми пука ако ме псуват и ала бала, даже и ся си карам бавно (под разбиране по бавно от нормалното 50-60) и хич не ми пука как ме гледат всички на криво.
Ако има медицински и психичестки тестове ок супер даже, ама да кажеш на човек на 75 да не кара е тъпо, по-добре да кажат на 20 годишните хлапаци...

Хубаво е, че си признаваш собствените грешки.
Но да толерираш шофиране, което пречи на другите (което е забранено в закона), не е на добре работата...

Потребителски аватар
Rijo
Автомобил: BMW e39
Двигател: M54B22

Мнениеот Rijo » Пет 03 окт 2008 22:43

Oxyde написа:Според мен трябва да има изпит на всеки 10 години за проверка на шофьора...само от вчера спомените които имам колко хора м/у 40 и 60 ме засякоха...и като им кажеш внимавай бе човек..някой няма да може да спре ще те удари..той те псува и се чуди за какво му се караш...че прави обратен завой пред тебе докат караш с 80....

Напълно съгласен. Защото има баби и дядовци в града, но има и такива на село, дето ходят до нивичката през 2 дни.
Кой ще плаща за изпита - като искаш да караш, ще плащташ. Ако крайният резултат е един смъртен случай по малко, дори един, съм съгласен.
С казаното от Oxyde се решава още един проблем - неделните шофьори. Или такива, които са изкарали книжка преди 10 години и ако ги пуснеш в сегашната джунгла, ще направят 10 простотии за 5 км ...
The_Overmind написа:Кой на 65 ще се хване те първа да кара шофьорски курс?? Те парите за хляб не им стигат на пенсионерите, камо ли за шофьорски курсове. Гласувах с не.

Щом няма пари за хляб и курсове, значи няма пари и за бензин. Да предположим, че има все пак. А дали ще има пари, за да обслужва колата по такъв начин, че да е изправна и да не застрашава живота си и този на останалите участници в движението?

Потребителски аватар
The_Overmind
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот The_Overmind » Пет 03 окт 2008 22:46

Rijo написа:...
The_Overmind написа:Кой на 65 ще се хване те първа да кара шофьорски курс?? Те парите за хляб не им стигат на пенсионерите, камо ли за шофьорски курсове. Гласувах с не.

Щом няма пари за хляб и курсове, значи няма пари и за бензин. Да предположим, че има все пак. А дали ще има пари, за да обслужва колата по такъв начин, че да е изправна и да не застрашава живота си и този на останалите участници в движението?

Ако предположим, че има пари да изкара книжка, то може да спокойно предположим, че и колата му ще е изправна и няма да застрашава живота на който и да е участник в движението :D

Потребителски аватар
kusho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kusho » Пет 03 окт 2008 22:48

В САЩ, където са много чувствителни на тема дискреминация, в Род Айлънд подновяването на книжка вместо по пощата след определена възраст е лично на гишето на DMV-то. Един вид ако си здрав да си я вземеш лично на място. Ок, ама всичките ми изпълнения бяха са с 80+ баби и дядовци правещи глупости.
ГЛАСУВАМ " ДА "

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пет 03 окт 2008 23:23

След 65- изпит!
Всичко е прекалено индивидуално!
Има хора, които и на 85 ще се оправят достаъно добре.
Други още на 55-60 години (...не ми остава необозримо много до тогава...) вече не знаят на кой свят са!

Потребителски аватар
Rijo
Автомобил: BMW e39
Двигател: M54B22

Мнениеот Rijo » Съб 04 окт 2008 1:52

The_Overmind написа:...

Да, обаче в действителност даже няма пари за хляб.
То и аз намирам пари за бензин, но не намирам такива да си взема нови спирачни дискове и накладки. Затова карам яваш. А дали всички са като мен? ...
Както казва radotom е индивидуално.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Нед 05 окт 2008 9:37

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Нед 05 окт 2008 11:21

musura написа:
В БГ сме големи фенове да поставяме ограничения на различните от нас Wink Днес сме на 30-40 години и искаме както 18 годишните, така и 60 годишните да не шофират. Утре ще сме на 60 и ще искаме всички 20-40 годишни да не са се раждали Smile

А е толкова просто - когато си вадиш/подновяваш книжка се минава медицински преглед. Ако докторите не са корумпирани и си вършат съвестно работата за която им се плаща, то всички шофьори по улиците ще са "в час" и няма да са опасни... понеже опасните няма да им подновят книжката...

Същото е и с "възрастните" автомобили - не е важна възрастта им, а техническото състояние. Ако може да мине преглед и отговаря на изискванията за безопасност, защо да не се движи по пътищата Rolling Eyes

Много точно казано Idea
За анкетата гласувах с не

Колегата musura го е казал по най- точния начин ! Евала ! А относно изветрелите мозъци - на мен ако остане бих се разхождал с ловна пушка 12 калибър в колата и бих разстрелвал от упор мръсните долни копелета на 18 - 22 години "родени с волан в гъз...ръцете " дето с многото си рефлекси и бърз мозък ( течен сапун ) шпорят с 120 по тесни улички пълни с деца или задминаващи ме с 180 на нормалните улици извън града но...... не може :evil: Затова гласувах с да се провежда проверовъчен изпит след 65 ..... а бе на колегата musura мнението е есенцията от темата ! :bowdown :bowdown :bowdown

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пон 06 окт 2008 10:02

И относно статистиката - нормално е повечето катастрофи да да предизвикани от млади шофьори, защото те са и много повече от старите. И го знаете това, обаче пак си грачите, че те били повече, както и за жените шофьори...
Против съм тотална забрана, по-скоро изпит+преглед.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”