dobrin написа:Тук не става въпрос за това какъв ефект би имало поведението на всеки отделен потребител на продукти на авторско право. Сигурно нищожно. Става въпрос за това незаконно ли е или не и имат ли основание органите на реда да преследват такова поведение? Отговорът е еднозначен - да, незаконно е и да, имат право да ти налагат наказания за това, ако реши някой да се занимава точно с теб и има достатъчно доказателства в тази насока, и ...
Аз не съм юрист, и малко не е на място да споря на Добрин, но бих искал да подчертая някои неща:
Може да е незаконно, но практически е недоказуемо. Технологията е такава, че към сега действащото законодателство в милата ни родина почти няма вариант някой да осъди краен потребител.
На второ място е важно да се знае, че държавното обвинение е толкова технически неграмотно и извън материята, че практически няма шанс да повдигнат обвинение и да водят адекватно дело в тази посока.
Единствения шанс за някаква осъдителна присъда към краен потребител е ако правоносители или някакви организации заведат дело плащайки на дебели адвокати специалисти. Това обаче не е рентабилно защото единствения ефект е назидателен. Тоест ако осъдят да речем мен като краен потребител ще ми вземат къщата, колата, ще ме тикнат в пандиза и ще ми разсипят живота без да съм в състояние да си покрия делото, глобите, лихвите и тн. Това макар и стресиращо никога няма да откаже останалите бедни хорица в тази държава да продължат да свалят, а компаниите не могат да заведат 2 000 000 дела и да тикнат всички в затвора.
Другото интересно нещо го написах и по-назад в темата. В БГ няма политическа воля и нито едно правителство до сега няма топки да промени законите и да се справи с проблема с пиратството. Просто парламента, който го направи автоматично си подписва политическата смъртна присъда.
Това са част от причините за случващото се в родината по този въпрос.
Имаше времена, когато под натиска на САЩ и в пряка симбиоза с американското посолство, нашите служби правеха акции и реализираха арести на "пирати". Опитваха да затварят сайтове и тн. Тогава обаче акциите бяха насочени към главата на "октопода", а именно към ъплоудърите и към собствениците на сайтове. Логично, че с гонене на крайни потребители резултати не се постигат. Е да ама не. До ден днешен се водят дела срещу арена, замунда, разни сис админи и редица ъплоудъри. От 2006-та когато станаха тези акции до днес осъдени няма. Вероятно няма и да има.
Ако (когато) някой ден нещата се променят и дойде края на торентите, отговорност отново ще се търси от хората печелили от този бизнес. Собственици на сайтове, администратори и от преките разпространители ъплоудърите. Ако се предприемат мерки срещу крайния потребител те ще са бързи и най-логично административни (като да те снимат с превишена скорост). Акт, глоба и да идва следващия!
От друга страна колкото и да го дъвчем проблем с пиратството има по целия свят. Това навява някои малко странни идеи, че бизнес модела за правене на пари чрез създаване, продуциране, разпространяване и тн. на интелектуална собственост не е съвсем правилен. На много форуми, конгреси и тн. се дискутират нови модели, промени в концепцията за авторство и права върху интелектуалната собственост, нови модели за заплащане и компенсации и др. За жалост големите играчи в бранша не им отърва и драпат всячески да не допускат изваждането на продуцентите и разпространителите от уравнението. Както и да е, това е една друга доста необхватна тема.
Тук искам да дам един малък пример:
Някой някога да е чул Майкрософт да е завела дело срещу краен потребител ползващ пиратски уиндоус у дома си? Не, а вероятно няма и да чуем такова нещо :)