Въпроси относно попълване на автобиография

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпроси относно попълване на автобиография

Мнениеот инжектопляктор » Сря 01 фев 2017 12:51

gergeto написа:Няма да ти донесе някакви позитиви,ако го напишеш,но и няма да ти навреди.

Голям оптимист си, ако мислиш, че някой на който си му работил градинар без договор ще те помни или ще иска да ти дава че и препоръки, ако може в писмен вид.
Ти си знаеш. Ако ти кажеш "Аз имам Х месеца или години стаж", а тоя при който с работил не сте се разделили по най-добрия начин поради някаква причина каже "Не е работил тук, но са се оплаквали колеги" сам можеш да разбереш кой ще си вкара автогол.
CV-тата, интервютата и т.н са чисто надлъгване. Ей това е моето мнение и с много лошо око гледам и на двете.
777 написа:Ако си в ролята на кандидата за работа, какво те интересуват животозастрашаващите опасности за бившия работодател? Който го е страх от мечки не ходи в гората са го казали хората.

Мен не ме интересуват. Интересува ме факта, че мога да напиша нещо, а ако нямам документ, онзи може да отрече. Дали според теб няма да си вкарам автогол, ако от първия ден почна да "лъжа" новия си работодател? Поне за него така ще изглежда и няма сила на земята, която да докаже обратното.
Не е добре да разчиташ на добрата воля на хората.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 01 фев 2017 13:02

Инжекторе ,ти явно не четеш задълбочено-точно затова съм написал че дори да спомене в автобиграфията че е работила (без ТД) няма нито да и навреди,нито да и помогне.Виж,ако има препоръки от предишен работадател и е работила на подобна позиция (с ТД) -това е друга бира. Чети по-внимателно преди да пишеш. :a045

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 01 фев 2017 13:08

По темата, инжектопляктор получи предпоследното си предупреждение в този форум.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Сря 01 фев 2017 19:06

По темата: внимателно подбирайте снимките, които прикачвате към автобиографията си! Масово се пльоскат кръчмарски и плажни снимки, които неминуемо влияят на избора на кандидат.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 01 фев 2017 21:33

Имаше един период преди 10-15 години,когато изискванията на работодателя бяха от рода на-"Висше образование,минимум 5 години стаж по специалността и възраст в момента до 25години......." :mhihi .Надявам се че тия "аномалии" са история и всеки работодател е заинтересован да избере човек за позицията,който ще му върши работа и съответно ще носи дивиденти на фирмата. Така че отново се обръщам към авторката-Просто си едва на 19-20 год.,няма как да имаш трудова история и препоръки-просто напиши биографията си и ...тепърва доказвай възможностите си.УСПЕХ. :th_up

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Сря 01 фев 2017 22:17

Както почти всяка тема и тази се осра от философите( те си знаят кои са).

Последна промяна от hooligans на Сря 01 фев 2017 23:14, променено общо 2 пъти.
Причина: Получаваш официално предупреждение! Друг?

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 02 фев 2017 11:21

gergeto написа:Имаше един период преди 10-15 години,когато изискванията на работодателя бяха от рода на-"Висше образование,минимум 5 години стаж по специалността и възраст в момента до 25години......." :mhihi .Надявам се че тия "аномалии" са история и всеки работодател е заинтересован да избере човек за позицията,който ще му върши работа и съответно ще носи дивиденти на фирмата. Така че отново се обръщам към авторката-Просто си едва на 19-20 год.,няма как да имаш трудова история и препоръки-просто напиши биографията си и ...тепърва доказвай възможностите си.УСПЕХ. :th_up

Малко са ти изкривени спомените. Имаше изисквания за възраст, но до 29 години, а не до 25. Класика за разни телефонни оператори търсещи хора за "работа с клиенти". И не мисля, че са комбинирали изискване за възраст + 5 години стаж по специалността. Интересно е дали продължават да пускат обяви на английски - един вид ей сега ще разберем дали знаеш английски.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 02 фев 2017 11:54

Като работодател, да споделя какво е важно за мен, когато гледам CV-та:

1. Как е форматирано и оформено CV-то? Все пак става дума за IT фирма и не ми трябват хора, които нямат елементарна компютърна грамотност и не могат да си форматират CV-то в Word, а всичко им е разместено, празно или фонтовете са различни на всеки ред. И за друг вид работа да е - ако се изисква компютърна грамотност - трябва да можеш да оформиш един документ като хората. Ако трябва ще помолиш приятел да ти помогне - това говори за отговорност и внимание към детайлите. Неграмотно оформени CV-та директно заминават в коша.

2. Отговаря ли кандидата на условията, посочени в обявата, има ли необходимия опит/умения? Ако в обявата изрично са посочени в задължителните изисквания определени умения/опит, а кандидатствалия няма нито едно от тях - заминава в коша. Това е губене на време.

3. Изпълнени ли са изискванията от обявата? Често добавям допълнителни изисквания към обявата, като например да се изпрати мотивационно писмо или референция или портфолио със завършени проекти. Ако един кандидат е отговорен и сериозен, той прочита обявата, вижда какво се изисква от него и кандидатства според изискванията. Ако не е спазил изискването - явно не е моя човек и не може да изпълнява указания. Заминава в коша.

След като пресея кандидатите по тези критерии, вече започвам да гледам в детайли трудов стаж, опит и т.н. и обикновено всички останали кандидати ги каня на интервю.

На самото интервю гледам CV-то и общо взето задавам въпроси от рода на: "Какво работеше във фирма X?", "Защо напусна?", "След това какво прави 9 месеца - докато започна във фирма Y?". Като цяло не се гледа с добро око на хора, които са сменяли работата си много често.

Самата преценка дали някой да бъде нает винаги идва на интервюто, а автобиографията е само отправна точка, която позволява да се явиш на интервю.

Така че - до всички, които се чудят какво да пишат в автобиографията си, мога да дам следните препоръки:

1. Четете внимателно обявите. Вижте какво се търси и напишете всичко от своя живот (работа, хоби), което е свързано с това, което се търси. Това означава и автобиографията дори да се пише, според обявата и работодателя! Това означава, че за един работодател може да се наблегне на едни умения и стаж, а за друг - на други.

2. Напишете мотивационно писмо. Задължително е да се напише за конкретната позиция. Разгледайте сайта на фирмата, разберете нещо специфично за тях и го включете в мотивационното писмо. Това показва, че не пращате CV-та на ишлеме, а имате специално отношение към работодателя. До сега не съм имал случай да получа мотивационно писмо, писано за конкретната позиция и фирма и да не поканя човека на интервю.

3. След като напишете CV-то - консултирайте се с приятел - нека го погледне и редактира ако е нужно.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Чет 02 фев 2017 12:23

Даа ,това е което е написал колегата звучи логично,изчерпателно е и би било доста полезна насока за намиране на работа. :th_up

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 02 фев 2017 13:00

Vlad777 написа:не пращате CV-та на ишлеме, а имате специално отношение към работодателя. До сега не съм имал случай да получа мотивационно писмо, писано за конкретната позиция и фирма и да не поканя човека на интервю.

И какво точно отношение трябва да имаш към работодател, който не познаваш? Явно много ти допадат подмазвачи и лакеи. И ми е интересно какъв работодател си, щом целодневно висиш във форума и модерираш - не върви ли другата дейност?

stefannankov
Автомобил: VW Touran 19 TDI
Двигател: BKC 105 hp 2005

Мнениеот stefannankov » Чет 02 фев 2017 17:11

Таргетирането на документите за кандидатстване става с няколко трика, стига кандидата да има желание, разбира се. Един пример - стандартно в европейският формат СВ има точно под личните данни поле за кариерна цел, което повечето кандидати изтриват, понеже не знаят какво да го правят. Ето там е най-лесно да се напише не само текущо кандидатстваната позиция, а и с 1-2 кратки и прости изречения да се опишат кариерните стремежи и амбиции на кандидата. Ако тези амбиции са във връзка с предходната история, то кандидатурата вече има много солиден фундамент. Друг трик е да се внимава за някои ключови думички в обявата, за която се кандидатства. Тези ключови думички - обичайно глаголи свързани с изпълнявани дейности, както и описателните прилагателни като мотивиран, решителен, действен, работа в екип и т.н. трябва да се закодират в описанието на дейностите, които се дават в автобиографията. Сравнително груб вариант е да са директно споменати, няма лошо да има и такива, но по-финият и ненатрапчив начин е те да закодирани в документите чрез думи синоними и , разбира се ако може и с факти, които навяват на такива мисли. Например "работа в екип" е много брутално да се спомене директно - може да се съдържат препратки към общи постижения, отношения с колеги, преследване на обща цел с други колеги (нека думичката екип отсъства), заключението да се остави на четящия автобиографията. Така има малко по-добър вид.
В мотивационното писмо, също има трикове, но за съжаление повечето кандидати гледат да копи-пейстнат някое примерно. Често примерното писмо е във връзка с позиция, то трябва да се промени тотално, когато се използва за друга позиция, но разбира се кандидатите не го правят. Освен това понеже примерните качени не са толкова много, колкото си мислите, един подборчик като гледа по много документи на ден, в края на първия си месец може да каже само по оформлението и началното изречение от кой сайт е сваляно писмото.
За мен е любопитно Влад777 да каже дали досега се е сблъсквал с мотивационно писмо, в което кандидата не завършва с обичайното "много ми се иска, ама не ми стиска" (С нетърпение очаквам вашия отговор..), а с увереното напр. "За мен е удобно да проведем интервюто в петък след 16 ч." и такъв уверен край в мотивационното писмо, дори и да има несъвършенства в документите, дали ще доведе до покана за интервю при него?
Нямам нищо против да анализирам величавата автобиография на инжектопляктора, разбира се може да изтрие личните данни, но да я постави във връзка с някоя обява, по която би кандидатствал с нея, за да му помогна да види какво е куцало.

stefannankov

Мнениеот stefannankov » Чет 02 фев 2017 17:28

Колега 777... има една истина на тоя свят, която много кандидати не могат да проумеят - ако докажеш на един работодател че много искаш да работиш дадена работа и имаш амбиции да се развиваш в нея, то рядко ще намериш работодател, който да намери мотив срещу назначаването. Е, може ли да ме убедиш, как точно доказваш амбиция и желание за работа, като с цялото си поведение и документи показваш, че си слабо заинтересован (като явно си личи че изпращаш едни и същи документи на всички обяви), документите ти дават малко информация по отношение на твоите стремежи за професионално развитие, и си изпратил изкопирано мотивационно писмо, в което описаните личностни черти не съответстват на търсеното за позицията. За капак на това явно си личи, че не си отделил много време да прочетеш, да махнеш правописни и пунктуационни грешки и да оформиш с мисъл документите си. Значи той на тия основни изисквания не може да отговори, ами на всичко отгоре ние трябва да разчитаме на това той да изкарва за фирмата повече пари, отколкото заплата получава. И това разбира се трябва да стане като вярваме в него заради чистата вяра и сините му очи навярно? И как точно изглежда в очите на един работодател кандидатура, която с всяко изречение, пунктуация, оформление, отстъпи подсказва че кандидата е потрошил страшно много време, за да подготви тия 3-4 страници, които е изпратил? Кой ще поканиш на интервю първо? Отличаващият се кандидат или онзи от масата, дето документите са му като на още 50 други?

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Чет 02 фев 2017 23:11

"stefannankov", такива CV-та са може би 10% от всички пускани в джобс и сие. Аз лично предпочитам да открия телефон за връзка с фирмата. В 80-90% от случаите не съм пускал автобиография. Нося такава, нагледно подредена и принтирана, затворена в бял плик А4 формат. Както каза ти, много автобиографии се копират от нета- неграмотна работа! Абсурдно е да нямаш лично мнение и то за теб самия! Но като се има предвид и факта с обяви за авто козметик, общ работник, куриер, охранител и т.н... Та в този ред на мисли, поговорката "За всеки влак си има пътник", важи с пълна сила. Е има изключения с кандидатури от олигофрени, за позиция от която хал хабер си нямат... А и още нещо. Основна грешка е да се отиде на интервю с костюма от бала....мнооого селско :mhihi

stefannankov

Мнениеот stefannankov » Пет 03 фев 2017 0:06

Под 1% са СВ-тата, върху които си личи че кандидатът е отделил малко време. За телефона не е лоша идея, някои фирми нарочно оставят телефон и записват кой се е обаждал. Аз също съм го правил-после вадя документите първо на хората, които са се обаждали. И като се ходи на място задължително се носи разпечатка за всеки случай. Тогава е момента да приложиш и трик с разпечатката, ако ти я вземат - да е на някаква по-избелена хартия, ако има цвят, да е разпечатано в цвят, понякога е добра идея и да се ползва 110-120 гр. хартия така в стиската хартии твоите документи ще се отличават от километри. Повечето от съветите, които давам разбира се, са в зависимост от обстоятелствата - дали ще се подбира от професионалист, или от собственик/началник има разлика, също така едно е да се кандидатства за работа за "бели якички" - в администрация или изискваща висше образование и/или опит. Работата за чистач в тоалетни, общ работник в строителството, мияч в автомивка не предполага чак толкова подготвени документи, но и там спазването на повечето съвети, ако е замесен професионалист дават отражение. А за костюма от бала... еми случва се, не е чак толкова фатално при мъжете, виж при жените е друго.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 03 фев 2017 9:32

777 написа:И какво точно отношение трябва да имаш към работодател, който не познаваш? Явно много ти допадат подмазвачи и лакеи. И ми е интересно какъв работодател си, щом целодневно висиш във форума и модерираш - не върви ли другата дейност?
Аз съм написал какво бих направил аз, за да имам по-големи шансове да ме извикат на интервю за работа. Не бих и кандидатствал във фирма, която не съм проучил обстойно, доколкото може чрез интернет и познати. Както работодателят избира служителите си, така и служителите, които ценят себе си, подбират работодателите си. Ти ако искаш вземи един бял лист, избърши си гъза с него, сканирай го и го пращай на всяка обява в jobs.bg, а защо не и в натура по пощата - успех в живота! А какъв работодател съм - убеден съм, че никога няма да разбереш! :icon_lol

stefannankov написа:Друг трик е да се внимава за някои ключови думички в обявата, за която се кандидатства. Тези ключови думички - обичайно глаголи свързани с изпълнявани дейности, както и описателните прилагателни като мотивиран, решителен, действен, работа в екип и т.н. трябва да се закодират в описанието на дейностите, които се дават в автобиографията. Сравнително груб вариант е да са директно споменати, няма лошо да има и такива, но по-финият и ненатрапчив начин е те да закодирани в документите чрез думи синоними и , разбира се ако може и с факти, които навяват на такива мисли.
Това всъщност е и една от основните продажбени техники - да отговориш на търсещия с неговите ключови думи. В крайна сметка работодателят е един купувач, на който трябва да се продадем - колкото по-хубава е стоката и колкото повече отговаря точно на това, което се търси, толкова по-скъпо ще се продаде. :th_up

stefannankov написа: За мен е любопитно Влад777 да каже дали досега се е сблъсквал с мотивационно писмо, в което кандидата не завършва с обичайното "много ми се иска, ама не ми стиска" (С нетърпение очаквам вашия отговор..), а с увереното напр. "За мен е удобно да проведем интервюто в петък след 16 ч." и такъв уверен край в мотивационното писмо, дори и да има несъвършенства в документите, дали ще доведе до покана за интервю при него?
Ако търся търговец - този ще бъде даже номер едно в списъка ми. :smile Все пак зависи и от позицията, но обикновено когато има написано хубаво мотивационно писмо, то кандидатът добре е разбрал какво се търси и е отговорил на изискванията.

Благодаря колега stefannankov за компетентното включване в темата - тя вече може да се ползва като наръчник при съставянето на автобиография - ако някой ден ми се наложи - ще си отворя тази тема да си сверя часовника :bowdown

Върни се в “ОФФ-Топик - други”