Правилно отглеждане на рибки? Акваристика

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Re: Правилно отглеждане на рибки?

Мнениеот hooligans » Сря 29 юни 2011 20:41

Re5Pec7 написа:или ако искаш ще ви дам телефон на човека от Варна. До колкото знам и той праща по еконт :)

Супер, скоро имам път към варна и може да се разберем нещо...
верно ли е 10 лв :shock

Потребителски аватар
Re5Pec7
Автомобил: Passat B5 V6
Двигател: AQD

Мнениеот Re5Pec7 » Сря 29 юни 2011 20:53

Toчно 10лв платих за него :) Дори и ми показа големите аквариуми от по 500+ литра, които ги прави :) Човека е много печен :) Който иска телефона да драска на ЛС.

btw само предупреждавам, че телефона му не съм на 100% дали е актуален. Може да си го е сменил. Така, че както решите :)

Едит: Всъщност ще ви пусна направо темите, които са пуснали Мишо и Жоро. Така ще може да им разгледате по-подробно офертите, но за най-сигурно им се обадете, за да се разберете :)

Жоро (Варна)
Мишо Калкана

Потребителски аватар
marianchev
Автомобил: Passat B5 + B6
Двигател: AFN + BKP

Мнениеот marianchev » Сря 29 юни 2011 21:06

Тези дни - най-късно сряда вечерта (другата седмица) ще пътувам към София с влак, оттам качвам към Швейцария. Мога да метна рамо да занеса нещо от Варна към София до Централна ЖП гара и оттам да дойдете да си го вземете. Ще пиша в темата "Ще ходя до..." като стане ясна датата, само да не забравя.

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Чет 30 юни 2011 8:58

Варианта за аквариум в София на същата цена е Томата, не че Мишо няма да свърши работа. За 50 литра повече от 50 ст. на литър си е чиста проба обир,не че и това е малко.

Потребителски аватар
Re5Pec7

Мнениеот Re5Pec7 » Чет 30 юни 2011 10:07

Kакви 50ст .... Жоро ми го прави за 0,20 лв/л. Това са 150% разлика, което не е малко ... :) Все пак не знам как вървят цените в София. Просто за 50л аквариум повече от 4мм стъкло няма смисъл. То може и с 10мм стъкло да го направят и да искат 0,70лв/л, но не там е работата :)

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Чет 30 юни 2011 17:14

Re5Pec7 написа:Kакви 50ст .... Жоро ми го прави за 0,20 лв/л. Това са 150% разлика, което не е малко ... :) Все пак не знам как вървят цените в София. Просто за 50л аквариум повече от 4мм стъкло няма смисъл. То може и с 10мм стъкло да го направят и да искат 0,70лв/л, но не там е работата :)

Има има. При изчисляване на аквариуми има един фактор дет се нарича риск-фактор и ако искаш да си сигурен минималната му стойност е 3.8, а за още по-сигурно може и 4. И аквариума се смята по него. Вкъщи ми е на букмарк ще ти пусна сайта да си сметнеш за какъв литраж и по-специално размери, колко дебело стъкло трябва. За 50 литров точно 5мм мисля, че беше минимума.

Потребителски аватар
Re5Pec7

Мнениеот Re5Pec7 » Чет 30 юни 2011 17:30

Мда и аз ги знам тия сайтове :) И аз съм ги смятал. А и човека се занимава от доста години с това и мисля, че е наясно. :)

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Чет 30 юни 2011 17:50

Re5Pec7 написа:Kакви 50ст .... Жоро ми го прави за 0,20 лв/л. Това са 150% разлика, което не е малко ... :) Все пак не знам как вървят цените в София. Просто за 50л аквариум повече от 4мм стъкло няма смисъл. То може и с 10мм стъкло да го направят и да искат 0,70лв/л, но не там е работата :)

10 мм стъкло си е скъпо, ако се прави и кантиране цената скача прилично. Аз лично си лепя сам именно заради безумните цени които се предлагаха. Говоря за големи аквариуми 300-700 литра не за легенчета от 50 литра.

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Вто 05 юли 2011 17:29

Ето аз вече какво има в аквариумчето:

Изображение
Изображение

2бр анцитруси,а този рапан майка го сложила отвън...не знам защо.Капака и осветлението са временни.В момента изработвам такъв.

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Вто 05 юли 2011 18:27

Toзи чакъл сигурен ли си, че не е варовиков?
Жълтите като копчета къде са какво са всъщност? Стъкла някакви?

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пет 08 юли 2011 17:32

Жълтото е от стъкло.Каманите не са варовити.Пробвах малка проба от тях.Взех ги от пясъка на село.Той е взиман от с.Ягода до Стара Загора от пресевните.Доколкото знам,там не е варовита водата.Отделно вече рибите са вътре от близо 2 седмици и няма проблем.От днес взех и 2 неона,докато се разчетох обаче,ще трябва да взема още 4,за пасаж.Днес сложих подложка на аквариума,а вчера направих основата на капака с нова 6w лампа тип пура с цвят жълто,а не бяло.Остана да направя нагоре покривалото на бъдещия разклонител и помпата за въздух във водата.Надолу мисля да спусна също един лист ламарина,за да не се вижда края на водата нарочно.

Изображение
Изображение

Засега толкова.Имам намерение до зимата да направя един аквариум с неправилната форма натова на което е сложен аквариума и предполагам,че ще стане с вкусен размер и като литри също :)

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Пет 08 юли 2011 20:53

6W ми се струва много малко. По принцип го дават половин ват за литър да е нормалното осветяване, а ако ще гледаш растения ват за литър.
Аз днес си взех аквариума от един колега от Шумен - 112 литров, от флоатно 6мм стъкло с разпънки и лепен с черен силикон, страшно се е получило. Взех днес кварцов пясък 1.6-3мм - 25кг. торба. Поръчах осветлението 3х18 вата, оборудване също поръчах. Което дойде утре ще го взема, останалото в понеделник. Остава утре да се отбия до бриколажа да видя за лист стиропор да подложа и някакви плоскости за капак, че един колега вика кажи им да ти итрежат точни размери, даже можели и да го сглобят, ама ще се види на място. Идната седмица мога да пусна някакви снимки ако някой иска ;)

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пет 08 юли 2011 20:56

Може ли снимки на аквариума да видя колко е гоуем
:beer

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пет 08 юли 2011 21:28

Някога през 70-те гледах рибки почти професионално.В 3 аквариума със стени от винкел(тогава така се правеха!) с обем от окло 80л гледах и развъждах около 3о вида...Аквариумът е красив ,когато:
1.Водата е кристално чиста.
2.Има добро осветление
3.Има добра "декорация"....водорасли,камъни,дънна покривка
4.Има дълбочина и височина на визията.
5.Рибите са жизнени и активни.

За целта спазвах няколко основни правила.
1.Всяка вечер с маркуч отнемах около 5-6 л вода като заедно с това засмуквах и екскрементите на рибите от дъното.
2.Дъното имаше 4 слоя чакъл,който събирах от морето...най-отгоре бе едрата и декоративна фракция,а отдолу най-дребната.събирах го от морето,но задължително го преварявах с бързовар!
3.Въздушната помпа минаваше задължително през дунапрен,но той бе скрит зад декоративна скала...иамх много такива(в морето потрести камъни податливи на обрабка има бол!)
4.хранех рибите си само с жива храна(тубифекси).
но това беше.....ееееееех ...преди 40 г....

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пет 08 юли 2011 21:40

xploda написа:6W ми се струва много малко. По принцип го дават половин ват за литър да е нормалното осветяване, а ако ще гледаш растения ват за литър.
Аз днес си взех аквариума от един колега от Шумен - 112 литров, от флоатно 6мм стъкло с разпънки и лепен с черен силикон, страшно се е получило. Взех днес кварцов пясък 1.6-3мм - 25кг. торба. Поръчах осветлението 3х18 вата, оборудване също поръчах. Което дойде утре ще го взема, останалото в понеделник. Остава утре да се отбия до бриколажа да видя за лист стиропор да подложа и някакви плоскости за капак, че един колега вика кажи им да ти итрежат точни размери, даже можели и да го сглобят, ама ще се види на място. Идната седмица мога да пусна някакви снимки ако някой иска ;)

Колега ясно,но дори тази 6в лампа яката нагрява водата.Осветенеността е голяма.Дали заради малките размери на аквариума ли незнам,но в стаята не се стой с пусната лампа за рибките вечер....

joker написа:Някога през 70-те гледах рибки почти професионално.В 3 аквариума със стени от винкел(тогава така се правеха!) с обем от окло 80л гледах и развъждах около 3о вида...Аквариумът е красив ,когато:
1.Водата е кристално чиста.
2.Има добро осветление
3.Има добра "декорация"....водорасли,камъни,дънна покривка
4.Има дълбочина и височина на визията.
5.Рибите са жизнени и активни.

За целта спазвах няколко основни правила.
1.Всяка вечер с маркуч отнемах около 5-6 л вода като заедно с това засмуквах и екскрементите на рибите от дъното.
2.Дъното имаше 4 слоя чакъл,който събирах от морето...най-отгоре бе едрата и декоративна фракция,а отдолу най-дребната.събирах го от морето,но задължително го преварявах с бързовар!
3.Въздушната помпа минаваше задължително през дунапрен,но той бе скрит зад декоративна скала...иамх много такива(в морето потрести камъни податливи на обрабка има бол!)
4.хранех рибите си само с жива храна(тубифекси).
но това беше.....ееееееех ...преди 40 г....

Храненето само с жива храна(тубифекс) по спомен не е супер добре за рибките,защото помня ,че често се предаваха болести така..

Върни се в “ОФФ-Топик - други”