Проблем с ЧЕЗ !!!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Kingpin
Автомобил:
Двигател:

Проблем с ЧЕЗ !!!

Мнениеот Kingpin » Пон 28 юли 2008 12:42

Така...историята е следната.

Април месец получавам сметка за ток 245 лева. Пише, че тая сметка била за консумирана ел.енергия от 01.04.2008 до 29.04.2008, което е меко казано АБСУРДНО. После се оказва, че било от януари до април, което пак е абсурдно, защото излизат по 60 лева на месец.
Електроуредите в мойта квартира, които консумират ток са:

лаптоп (само вечер и през уикендите по цял ден)
hi-fi система (старичка), която работи само като работи лаптопа (през нея си пускам звука)
много рядко (2-3 пъти вмесеца за по 30 сек.) бързоварка
една лампа тип "тръба" (която има много малка консумация)
четири кружки по 75W
хладилник (сравнително нов, да харчи по 5 лева на месец максимум)

Практически и физически и да искам нямам как да консумирам толкова ток на месец и оставам с впечатлението, че или някой краде ток от мене или тия в ЧЕЗ пишат каквото им скимне и изобщо не гледат електромера.

Както и да е, платих си 245-те лева колкото и да не ми се искаше. Обаче идва следното. Във фактурата пише, че могат да бъдат платени на 3 месечни вноски от по 82.58 лв. Тази събота получавам фактура по пощата в която пише, че трябва да си платя месечната вноска (не пише коя, но май е последната), защото иначе щели да ми спрат тока. Днес я платих, колкото и пак да не ми се искаше, понеже знам, че тия първо дърпат шалтера и после се обясняват...

Въпросът е следния. Защо ми искат третата вноска за ония 245 лева при условие, че са платени кеш и си имам касова бележка, която го удостоверява? Също така в сайта на ЧЕЗ, където може да се проверяват сметките и фактурите, пише, че 245-те лева са платени.

Как да процедирам? Как да си върна тези 82.58 лв (които всъщност са 83.93 лв., щото ми друснаха глоба за закъснение :shock )? Какво да направя за да спрат да ми надписват някакви невъзможни суми?

П.П.: живея на квартира под наем. До колкото знам електромера е трифазен...

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Пон 28 юли 2008 12:46

Как ще е трифазен електромера като всичките уреди, които изброи са двуфазни, може да имаш 2 електромера

Потребителски аватар
Kingpin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kingpin » Пон 28 юли 2008 12:49

sick_fuck написа:Как ще е трифазен електромера като всичките уреди, които изброи са двуфазни, може да имаш 2 електромера

Да и аз зададох тоя въпрос на хазяина. Каза, че "всичко е нормално, споко" :shock

+ това, не съм сигурен, защото не ги разбирам тия, но трифазните май бяха по 380 волта :shock

Два електромера нямам със сигурност, защото ИТН-а ми е само един... :roll:

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Пон 28 юли 2008 12:59

Абе незнам спомням си от ИЗГРЕВ че са 220 волта, пък са трифазни,то при тях нали има фаза,нула и още нещо...Не че ги разбирам много ама двуфазните и трифазните уреди са на отделени мрежи едно от друго и се отчитат отделно,ся може да има комбинирани електромери знам ли, ама това е така...

jims
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jims » Пон 28 юли 2008 12:59

-

Последна промяна от jims на Пон 16 юни 2025 11:52, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Пон 28 юли 2008 13:01

викни елетротехник...вечер спри всички консуматори или направо си бутни бушона и замерете какво се консумира....ако има кражба ще лъсне....остава проблема с ключа за таблото....

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Пон 28 юли 2008 13:12

аз пък за февруари, март април съм плащал по 50-60 кинта на месец.... и сега ми идва сметка за тези месеци още 100 лв :shock :shock :shock бахти колко ток харча с един хладилник и една печка.... деба минавам на крушки и дървени въглища :roll:

Потребителски аватар
Kingpin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kingpin » Пон 28 юли 2008 13:13

jims написа:
sick_fuck написа:Как ще е трифазен електромера като всичките уреди, които изброи са двуфазни, може да имаш 2 електромера

Еднофазни са уредите :)
Иначе аз не разбрах едно нещо. На един път ли си платил тия 245 лв. или си започнал на вноски.
Ако си ги платил на един път защо след като си получил "честитка" си платил 83 лв. Не им ли показа бележката, че си платил цялата сума ?

Чак като ги платих на касовата бележка излезе "ПЪРВО МЕСЕЧНО ПЛАЩАНЕ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ" :shock До тогава си мислех, че е за 3-те месеца от април до юли, че нали го промениха сега да се плаща на/за 3 месеца...
Иначе го платих в пощенски клон и оная ми каза, че не се занимавали с по-сериозни въпроси - там само се плаща. Утре ще ходиме с хазяина да се разправяме в ЧЕЗ...

Потребителски аватар
pavel_12
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pavel_12 » Пон 28 юли 2008 13:14

Може това да са изравнителни сметки. Нали вече ни отчитат на всеки три месеца :?: :?: :?:
:patriot

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пон 28 юли 2008 13:21

Велко винаги съм знаел, че тайно бачкаш тенекеджия ... с тоя трифазен ток ... :lol:
Аз пък не знам защо никога не съм имал проблеми електроразпределение
плащах им на 4 месеца 1 път
1 лаптоп 1 хладилник (който в последствие изключих защото нямаше смисъл от него.. квото си купувах си го изяждах на момента :lol: ) 1, 1 микровълнова (която рядко включвах) и крушка (която се ползваше по рядко от микровълновата :D ) .. имах по 4лв сметки на месец и не ме пипаха като не си платя 2-3 месеца.. чак на 4-тия идваха да досаждат да го спират :lol: Ама аз си го включвах (показаха ми как става философията с новите бушони :lol: ) и готово :lol:
Не знам как ги мъдрите тея сметки вие :lol:

Потребителски аватар
Kingpin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kingpin » Пон 28 юли 2008 13:52

Vizor написа:Велко винаги съм знаел, че тайно бачкаш тенекеджия ... с тоя трифазен ток ... :lol:
Аз пък не знам защо никога не съм имал проблеми електроразпределение
плащах им на 4 месеца 1 път
1 лаптоп 1 хладилник (който в последствие изключих защото нямаше смисъл от него.. квото си купувах си го изяждах на момента :lol: ) 1, 1 микровълнова (която рядко включвах) и крушка (която се ползваше по рядко от микровълновата :D ) .. имах по 4лв сметки на месец и не ме пипаха като не си платя 2-3 месеца.. чак на 4-тия идваха да досаждат да го спират :lol: Ама аз си го включвах (показаха ми как става философията с новите бушони :lol: ) и готово :lol:
Не знам как ги мъдрите тея сметки вие :lol:

Ти или си ебати късметлията или си вързан към електромера на съседа... :roll:

Накрая гледай да не ти друснат 2000 лева та да им се реваншираш за предишните периоди :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 28 юли 2008 13:54

Не е трябвало да плащаш последната вноска. Отиди в съответния район - север, юг и т.н. в зависимост от това къде живееш. И им кажи, че си платил два пъти. Най-вероятно ще ти приспаднат париците.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пон 28 юли 2008 13:59

Не просто ми го отчитат правилно :)
100w крушка
70w зарядно за лаптоп
800w микровълнова (която работи средно по 10 минути на ден)

~ 1киловат разход на енергия на ден (като го смятам по нощната тарифа защото през деня не съм си в къщи) = 30кВ * 10ст = 3лв (МАМКА МУ ПАДПИСВАЛИ СА МИ 1ЛВ ОТ НЯКЪДЕ :shock )

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 28 юли 2008 14:06

Eдва ли, просто ми се струва, че отдавна вече не е 10ст на киловат :wink:

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пон 28 юли 2008 14:11

dobrinb написа:Eдва ли, просто ми се струва, че отдавна вече не е 10ст на киловат :wink:

нощната колко е ? Не съм гледал сметки за тока от когато съм в София, но мога да кажа, че в квартирата плащахме по средно ~30-35лв ток при 3 включени компютъра (по 400-500ватови) 3 монитора (не помня колко ватови) 1 печка на която се готвеше почти всяка вечер, хладилник и микровълнова (крушките не ги броя.. освен когато някой се барикадира в кенефа или се къпе :lol: )

Върни се в “ОФФ-Топик - други”