Някой да има някаква програмка или оне да знае за такава дето смята отоплителни инсталации???
Много ще съм благодарен!
Изчисляване на отоплителни инсталации
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- ANNIHILATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- ANNIHILATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
веселин написа:Освен ако не си решил да си правиш инсталацията сам!
Бинго!!!
Искам сам да си я направя.Като всичко друго което не изисква специални апаратури и др. такива.
Имам и познат дето може да ми я проектира, но и на него нямам 100% доверие. Освен това искам да видя какви мощности като радятори трябва да си хакна при темп. на водата 80 -50 градуса.
Сеаг се ровя из нета но питам тук във форума щото може и да има някой колега дето да помогне.
- ANNIHILATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Не ще се газивицирам.И искам да си сметна с един вид котел и с друг вид разликата.
Едните са кондензационни и са по-икономични, но за постигнеш иконимията трябва водата да е на 50-60 градуса.
Другите са обикновенни но харчт повече. При тях почти няма разлика в консумацията газ ако водата е 80 или 50 градуса.
Разликата е, че за да стоплиш едно и също помещение при различна температура на водата трябва да имаш различни мощности на радиаторите.
Т.е. при по-ниска темп на водата по-големи радятори и обратно при по-висока температура.
Бобчо всичко това го знам но ме интересувт и тръбите.Освен това искам нещо по- сигурно.
Едните са кондензационни и са по-икономични, но за постигнеш иконимията трябва водата да е на 50-60 градуса.
Другите са обикновенни но харчт повече. При тях почти няма разлика в консумацията газ ако водата е 80 или 50 градуса.
Разликата е, че за да стоплиш едно и също помещение при различна температура на водата трябва да имаш различни мощности на радиаторите.
Т.е. при по-ниска темп на водата по-големи радятори и обратно при по-висока температура.
Бобчо всичко това го знам но ме интересувт и тръбите.Освен това искам нещо по- сигурно.
- ANNIHILATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:

То всичко добре но искам като правя нещо да бъде издържано. Не обичам да се моля на колеги за нещо което мога сам да направя и затова си търся такава програмка.
Дограмата е дървена двукрилна но все още е нова.И тази година я уплатних много добре. Сградата е тухлена кооперация.В момента съм на подово. Много съжалявам че когато стройхме не сложихме и маркучи за подово на вода.
- tyo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Изчисляване на отоплителни инсталации
ANNIHILATOR написа:Някой да има някаква програмка или оне да знае за такава дето смята отоплителни инсталации???
Много ще съм благодарен!
пример да сметнеш една стая:
4метра ширина х 5 метра дължина х 2.70 метра височина = 54 кубически метра х 50(коефицент) = 2.7kW (2700W) радиатор Ако едно ребро е, примерно 270W значи 10 ребра.
За баня се умножава по коефицент 60.
- ANNIHILATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Изчисляване на отоплителни инсталации
tyo написа:пример да сметнеш една стая:
4метра ширина х 5 метра дължина х 2.70 метра височина = 54 кубически метра х 50 = 2700W радиатор
Това го знам ама не е професионално и 100% достоверно.Има едни коефициенти дето се определят в зависимост и от сградата както пита Веселин.
И защо мислиш, че ще са достатъчни тези 50W на кубичен метър.
После tyo айде кажи какви тръби да пускам.
- ANNIHILATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ей тук намерих някви идей въпреки че не е точно каквото ми трябва.
http://www.kovex.omega.bg/
- tyo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ANNIHILATOR написа:Ей тук намерих някви идей въпреки че не е точно каквото ми трябва.
Я виж тука:
http://www.yourcalculators.com.au/v1/homepath/heat%5Bjs%5D/heat.htm
- ANNIHILATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Върни се в “ОФФ-Топик - други”