Решил съм всичките си детски снимки да ги сканирам и да си ги имам и на цифров носител. Нищо не разбирам от скенери ,а виждам че цените варират от 100 до 300 лева по магазините. Можете ли да ми дадете съвет трябва ли ми толкова скъп скенер за снимките ми или за да се получи добре трябва да си купя хубав скенер? Предварително благодаря
Аз взех от един приятел Нр някакво 3 в 1 и му ползвах скенера точно за тая работа. Всички снимки си станаха едно към едно без странични дефекти. Около 400 снимки успях да сканирам за 3-4 часа и малко отгоре. Не мисля че ще има някаква фрапираща разлика при евтиния и скъпия скенер.
Много зависи с какво качество са ти снимките. Ако са много добри (в смисъл с добър фотоапарат снимани, на добра хартия) аз на твое място бих заложил на максимално качествен скенер, например един епсон фото ненам къв си, докъдето ти стигнат парите.
Същото важи и ако имаш оригиналния филм проявен и искаш да сканираш директно от него. Тогава може да се огледаш и за специален фото скенер, почват от има няма 200 лв. Добре е да има автоматично почистване на прашинки от снимките (ICE). Това обаче се отразява в цената, но ти не си написал на каква цена търсиш
Варианта с най-евтиния скенер (по-горе примера с някой актуален Канон) бих избрал само ако качеството на снимките е от средно до лошо - не на фокус например...Тогава и с най-скъпия скенер едва ли ще можеш да направиш чудеса.
Успех!
П.С. Сега видях, че си писал за парите. За да ти отговоря кратко: Ако изходния материал ти е качествен, аз бих те посъветвал да вземеш максимално скъп скенер, до където ти стигнат парите.
Днес сканирах няколко снимки със скенера на един приятел. Моделът е http://www.technomarket.bg/product_deta ... d=09035980 В едно фото ми искаха по 1 лев на снимка за сканиране и това е причината да искам да си купя скенер. След като споделих идеята за моите снимки на баща ми той също пожела да качим и негови и бройката нарасна неимоверно много. Мисля ,че един скенер никога няма да е излишен. Ето и резултатът.
Много благодаря колега ,но ако го правя ще е след нова година живи и здрави Просто ангажиментите ме налегнаха и нямам време сега ,но отново благодаря за жеста