Здрасти на колектива.
Днес на баща ми му е бил написан акт за неспиране на пешеходна пътека. Проблемът в случая е, че пешеходката е била жена с детска количка, която в момента на преминаването на автомобила е стояла на тротоара без да дава никакви признаци за пресичане. Актът ще бъде обжалван поради тази причина, защото в него, разбира се, е написано, че жената е пресичала. И още нещо: четох, че при такъв тип актове и самия пешеходец се пише за свидетел потвърждавайки, че наистина му е било отнето предимството. В нашия случай такъв свидетел няма. За свидетел е писан (разбира се) колегата полицай.
Някой имал ли е подобен акт и до колко дни може да се обжалва?
Поздрави
Акт за неспиране на пешеходна пътека?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- emohrisstov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Акт за неспиране на пешеходна пътека?
Не искам да прозвучи като заяждане, но какви точно признаци за пресичане е търсил баща ти у тази майка с количка? Може би да му махне да спре и да пресече? От такъв акт според мен няма голям шанс да се оттървеш, но нека и колегите с опит да кажат. 

- emohrisstov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колега, ако си запознат с правилника за движение по пътищата, там пише, че пешеходецът трябва да е стъпил на пешеходната пътека, за да му се осигури преминаване ИЛИ да даде знак с ръка на водача, че възнамерява да пресича.
В нашия случай не е имали нито едно от двете действия. Точно заради това, за да няма кой крив кой прав, за да бъде написан такъв акт трябва да се впишат и показанията на пешеходеца.
В нашия случай не е имали нито едно от двете действия. Точно заради това, за да няма кой крив кой прав, за да бъде написан такъв акт трябва да се впишат и показанията на пешеходеца.
- zografski
- Автомобил: Golf IV V6 4Motion
- Двигател: AUE 2001
stefan4o написа:Не искам да прозвучи като заяждане, но какви точно признаци за пресичане е търсил баща ти у тази майка с количка? Може би да му махне да спре и да пресече? От такъв акт според мен няма голям шанс да се оттървеш, но нека и колегите с опит да кажат.
И аз съм на твоето мнение. Според мен няма как да спечелите обжалването, въпреки че пешаходката не е свидетел. Даже още по зле щом "колегата" полицай е свидетел може да забравите отговора на съдята да е във ваша полза или поне според мен. Няма начин да се докаже дали е била на пътеката или не щом тя не е призована за свидетел(освен ако ня близо няма камера която да е снимала случката), а щом 2рия полицай потвърди показанията на 1вия за съдията това ще е достатъчно за да заключат делото провив вас и всичко ще бъде загуба на пари и време. Най-добре да си плати акта и да забрави за случката, също така да внимава по пешаходните пътеки, защото много дебнат напоследък(в което няма нищо лошо).
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
emohrisstov написа:Колега, ако си запознат с правилника за движение по пътищата, там пише, че пешеходецът трябва да е стъпил на пешеходната пътека, за да му се осигури преминаване ИЛИ да даде знак с ръка на водача, че възнамерява да пресича.
Ето цитат от закона:
Чл. 32.
(1) Преди да навлязат на платното за движение, пешеходците могат да сигнализират за намерението си чрез подаване на сигнал с ръка - лява или дясна ръка, изпъната нагоре или напречно на пътя.
(2) Сигналът по ал. 1 не освобождава пешеходците от задължението преди да навлязат на платното за движение да се съобразят с разстоянието до приближаващите се превозни средства и с тяхната скорост на движение.
В закона се казва "могат", а не "длъжни".
Източник: http://www.kat.mvr.bg/zakonch2.htm
от друга страна:
Чл. 119.
(1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.
и
Чл. 120.
(2) Когато пешеходец, стоящ на банкета или тротоара, сигнализира с ръка за намерението си да премине по пешеходната пътека, водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен, без да създава опасност за движението, да спре, за да пропусне пешеходеца.
Шанс има, но трябва да е докаже, че пешеходецът е бил на тротоара и/или НЕ е дал знак, че ще пресича. Но това мисля, че е труднодоказуемо. Ако приемем, че това, което ти е казал баща ти е истина, то е в правото си да оспорва акта, само че доказването е по-трудната част на нещата

Последна промяна от stefan4o на Чет 11 окт 2012 11:22, променено общо 2 пъти.
- emohrisstov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Не е имало сигнал за пресичане. Жената просто е била на тротоара до пешеходната пътека. Мисля, че съм го написал.
-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Плати акта и не си късай нервите с адвокати дела съдии и пр
- DimitarBT
- Автомобил: VW Passat B3
- Двигател: 2E
- Контакти:
emohrisstov написа:Колега, ако си запознат с правилника за движение по пътищата, там пише, че пешеходецът трябва да е стъпил на пешеходната пътека, за да му се осигури преминаване ИЛИ да даде знак с ръка на водача, че възнамерява да пресича.
точно това пише в закона....но ако не е голям акта плати го и си спести хабенето на нерви
загубена кауза, недоказуемо каква е била ситуацията. Из европа само да си с лице към пътя и ти спират, и тук е така. Презумцията е да се научим, че има ли пешеходна едва ли не се третира като знак стоп. Зачестиха нещастните случаи по тези места и няма начин да не се променим.
- Espero
- Автомобил: Passat B4 1.9TDI
- Двигател: 1Z
Всички сме свидетели на различните типове пешеходци,особенно в големия град.Сигурно не веднъж се е случвало на пешеходна пътека да видите пешеходеца да стои и да се чуди какво да прави и на къде да хване.Съответно нито пресича по зебрата нито продължава да ходи по тротоара.В таз ситуация колите какво да правят?Да спрат и да изчакат пешеходеца да реши на къде ще ходи и тогава да продължат по пътя или да си карат и малко след това уважаемия господин полицай да ги спре и да пише акт заради неспиране на пешеходна пътека за да усигури предимство на заблудената оФФФФца дето не знае какво да прави?Тез който са тръгнали да пресичат се виждат от далече и съответно им се осигурява път.На идиотите дето са застанали на тротоара при пешеходната пътека и се оглеждат като чели са туристи и нямат ясна представа къде са тръгнали няма как да гадаем кога ще решат да минат по пътеката....Без лоши чуства моля.....Всеки ден карам и всеки ден псувам по някоя оФФФца....било тя мъжка или женска.......Трябва да има солени глоби за неправилно пресичане на пътното платно на пешеходците и да бъдат глобявани наистина.....Извинявам се предварително ако съм обидил някой....Peace!!!!! 

- nurv
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: ALF
@emohrisstov на каква стойност е акта?
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
тя не е заработвала там на тротоара колега
баща ти е трябвало да спре - това е положението
ако не е много пари да си го плаща и да има едно на ум другия път

баща ти е трябвало да спре - това е положението
ако не е много пари да си го плаща и да има едно на ум другия път
- simo
- Автомобил: VW Passat B2 1986
- Двигател: DT 1600
А аз казвам - напротив, скъсай си нервите. Всеки може да плати, плаща, щото "не моа се занимавам" и керванът си върви. Иначе мрънкаме за своеволията на КАТ, да..KirilGeorgiev написа:Плати акта и не си късай нервите с адвокати дела съдии и пр
Логиката на куките е ясна - презумпция за виновност. Щом си водач на МПС, вече си виновен; въпрос на време е да намерят повод. Затова и актовете им са написани така - сякаш на всички трябва да е ясно, че водачът е виновен.
Доколкото те разбирам, жената просто е седяла до пътеката и не е смятала да пресича. А стоенето до пешеходна пътека не е основание целият трафик да спре и да застави пешеходеца да пресече и да се махне от пътеката, за да продължат шофьорите да си карат.
Поне аз ако съм съдия, бих разсъждавал така. Но не съм съдия. И все пак...
Обжалвайте го. Имате шансове, защото "свидетелят" от КАТ няма връзка с установеното "нарушение". Съдиите обичат актове, в които свидетелят също е полицай

Вс това го пиша, защото преди години имах ПТП, за което според КАТ виновен бях аз, а след делото стана точно обратното. И в моя случай всички написани аргументи бяха против мен, ама съдиите не са куки все пак

Просто си намери адвокат, който знае какво прави. Ако ти е приятел, след като успеете, ще го черпиш нещо и това е. Не забравяй, че не всичко е свързано с пари.
Успех

Малко ОФФ: Бихте ли ми обяснили как по точно майка с количка се предполага че трябва да стъпи на пешеходната пътека, може би да прибяга пред количката и после да се върне да я бутне, да се пресегне с крак, или пък да дърпа количката зад нея, за да се брои че е стъпала!
Че баща ти НЕ е виновен по закон не е, но надали ще го докаже, все пак е негово право да пробва! Каквото и да предприеме, сега е период в който много се набляга на пешеходците, като види пешеходец който се кани да пресича, просто да СПРЕ, недай си боже блъсне някой на пешеходна пътека, ходи доказвай, че е изскочил внезапно!
Че баща ти НЕ е виновен по закон не е, но надали ще го докаже, все пак е негово право да пробва! Каквото и да предприеме, сега е период в който много се набляга на пешеходците, като види пешеходец който се кани да пресича, просто да СПРЕ, недай си боже блъсне някой на пешеходна пътека, ходи доказвай, че е изскочил внезапно!
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Моят въпрос е кога пешеходците ще бъдат глобявани, кога ченгетата ще глобяват велосипедисти на колелата си пресичащи на скорост по пешеходна пътека, ей така са ми ставали косите
, както уж няма никой на пешеходната пътека. Кога ще се глобяват пешеходци, които не пресичат на пешеходната пътека, а 10м преди или след нея от просташки мързел! Не мога да разбера защо не се спазва закона и в този му аспект, това ще предотврати още много потенциални жертви по пътищата.
Не съм съгласен, че бащата на колегата има някаква вина и трябва да бъде глобен, поне при така поднесени факти. Случва ми се постоянно, спирам на пешеходна пътека, а пешеходеца стои на тротоара и гледа безумно не в посоката от където идват колите, а в обратна
. Спирам, чакам, свиря му да пресече, а после получавам знаци от типа какво съм се разсвирил
.
Изобщо не съм против да се глобяват шофьорите, които не спират на пеш. пътека, напротив! Аз обичам да спирам на пешеходните пътеки (последно преди 2 мес ме блъсна един отзад, защото мислел, че няма да спра на пешеходната пътека
), имам семейство, деца, пък и родители, които се движат пеша, зная какво е, но законите трябва да са в сила за всички.
Ако можете да издирите тази жена и ако тя е честна и отговорна и свидетелства (като последното е асурдно невероятно да се съгласи
), само така може да се докаже!
Спомняте си случката с Теди Москов в Германия нали ? Като пешеходец, пресичащ неправилно той "блъсна" кола
, а след като излезе от болницата беше осъден, а и плати ремонта на колата !

Не съм съгласен, че бащата на колегата има някаква вина и трябва да бъде глобен, поне при така поднесени факти. Случва ми се постоянно, спирам на пешеходна пътека, а пешеходеца стои на тротоара и гледа безумно не в посоката от където идват колите, а в обратна

Изобщо не съм против да се глобяват шофьорите, които не спират на пеш. пътека, напротив! Аз обичам да спирам на пешеходните пътеки (последно преди 2 мес ме блъсна един отзад, защото мислел, че няма да спра на пешеходната пътека

Ако можете да издирите тази жена и ако тя е честна и отговорна и свидетелства (като последното е асурдно невероятно да се съгласи

Спомняте си случката с Теди Москов в Германия нали ? Като пешеходец, пресичащ неправилно той "блъсна" кола

Върни се в “ОФФ-Топик - други”