Въпрос за двигател за картинг.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
ogata
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за двигател за картинг.

Мнениеот ogata » Вто 15 юни 2010 1:01

Две съседски хлапета намериха чертежи на малък карт и аз им помагам в конструирането. Обаче първо искам да видя какъв двигател да му набучим на тоя картинг. Чух че се слагал такъв от бензинова водна помпа (6 - 6.5 к.с.) вярно ли е това и някой може ли да ми обясни как става точно ускорението - като е запален двигателя държи обороти и при подаване на газ потегля (без скорости). Може би има нещо от сорта на "плаващ съединител". Та какъв мотор да ползваме и от къде да се сдобием с него ? :)

ПП. И ако можем да ползваме мотора, който споменах по-горе, има ли начин да се турбинира. След като огледах един такъв в един магазин в Пловдив, мисля че не пречи да се сложи един малък "охлюв" на "изходна позиция" :)

Потребителски аватар
asentm
airman
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за двигател за картинг.

Мнениеот asentm » Вто 15 юни 2010 5:27

има готови хонди, с редуктори струват 1200 лв. нови това е най доброто за това което искаш...слагаш и караш
на почти всички ренталски писти се кара с такива
не слагай по-мощен двигател на нещо което правите сами :!:

Потребителски аватар
ogata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ogata » Вто 15 юни 2010 6:47

Да, само дето тва са деца на по 17 години, дето ще бачкат лятото за да си направят нещо сами. Мотора за който говоря е 180 лв с ддс - 5 к.с за 250 лв 6.5 к.с. (цени с ддс) , 1200 лв първо няма от къде да извадят, 2ро че за тея пари могат да си вземат цяла кола ..

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Вто 15 юни 2010 8:22

по принжип тези малките скутерчета са с някакъв тип центробежен съединител, нещо такова, само че този е от бензинова резачка. Пък може и той да стане, но трябва да се гледа, кое как да се напасне с двигателя. Доколкото знам картовете нямат диференциал на задната ос. Там също трябва да се подберат предавателни числа и може с венци и верига от някакъв мотор да се направи по-грамотно. Турбо на такъв двигател едва ли ше даде желания ефект, освен това и карбураторът му е прекалено елементарен. Ускорението може да се направи с някакво жило. Спирачката пак от някакъв мотор предна спирачка с диска и тн. Успех на момчетата. :да: И като го направите постни снимка да видим...

п.п. А за двигатела не може ли пак от някакъв матор пак да стане работата? така ми подсказаха, пък и сега се сещам че едното време съм виждал картове с такъв двигател. Ако е в комплект със скоросите и съединител пък нещата може и да се опростят. И веригата и венците и спирачката и тн...

Потребителски аватар
Arr0w
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Arr0w » Вто 15 юни 2010 12:46

Двигателя е 5,5 кс и принципно е за фреза, цената му е около 200 - 300 лв.
ABCD0004.JPG
Може и това да ти свърши работа ама нека кажат специалистите. :)

Потребителски аватар
ogata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ogata » Вто 15 юни 2010 15:07

Нещо подобно видях и аз. Долкото разбирам идеята на момците е да вържат двигателя към задната ос посредством верига и зъбчатки. Само дето го мислят малко елементарни - със части от колело и не знам дали няма да изпляска нещо. Не искат скорости, искат като карта .. даваш газ - тръгва, даваш спирачка - спира и не загасва :D

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Вто 15 юни 2010 15:37

е, тогава ако набарат от някое скутерче 125 кубика двигателя в комплект с осталите анджаклами, само, че по-добре да вземат зъбни колела и верига от някакъв мотор, а не от колело, че ще направят някоя беля, и спирачката пак от скутерче със дискова предна спирачка става...

Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Мнениеот apa6o » Вто 15 юни 2010 17:12

Първото тия двигатели за мотокултиватори и подобни ги оставете, понеже това са така наречените индустриални двигатели, които имат не особено високи обороти и са предвидени за работа на постоянни обороти или в много тесен диалазон, което ги прави неподходящи за картинга. Най-подходящ за случая се явява двутактов мотоциклетен двигател с високи обороти и центробежен съединител, като за спецификата на карта не е зле да е задвижван с верига тъй като повечето са с ремъчно предаване, което не е подходящо за целта-такива са някои модели като този например ЦЪК. А това с велосипедната верига си е направо опит за самоубийство, понеже при едно евентуално скъсване ще последват много грозни картинки death

Потребителски аватар
asentm
airman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот asentm » Вто 15 юни 2010 20:11

момчета, двигателите от мотокултиватори, помпи и каквото и да са сходни с тези за ренталски картове, само с еда голяма разлика ...те работят на 3600 до 4200 об/мин непрекъснато, т.е. нямат подаване и отнемане на газта, както е при управление на карт
затова двигателите за картинг са други, най-честия дефект при този тип двигатели от "косачки" е че късат валове. Ако все пак искате да си вземете такъв нов търсете само КАМА, той е едно към едно с Хондата, разликата е в опашката на вала, ако не се лъжа е 19 мм, а при Хондата е 20 мм. друг вариант е двигател 2ра ръка Хонда с рудктор
има вариянт за сух съединител, но там проблема е, че много чукат при промяна на оборотите и след време гудбай колянов вал.
ще видя дали не ми е останал някой стар редуктор да ви подаря и да се оправяте.
отностно двигатели от скутер може да се постави, но тогава трябва да направите задвижване само на едно задно колело, т.е. задната ос не трябва да е цяла, което губи от чара на карта. също така, ви съветвам да не слагате 2тактов двигател на нещо което "едни момчета намериха чертежи и ще го правят сами" ...това е изпитано много и от много...води до много труд за нищо и евентуално счупени глави.
разберете евтино в това начинание няма!
съветвам ви да намерите едно евтино шаси и да си го стегнете и се возете на воля :D

Потребителски аватар
Rad3v
Автомобил: Vw Golf 4 TDI
Двигател: ARL 2000g
Контакти:

Мнениеот Rad3v » Вто 15 юни 2010 20:25

Имам едно балканче ( моторче ) всичко си му бачка само че вече тежа малко повече и не го карам, цялото ти го давам за 50 лева има си двигател скорости верига всичко, само си го напасвате и мисля, че ще стане работата, пък и нещо да се счупи лесно се ремонтира.
Ако те интересува офертата пиши на ЛС ;]

Върни се в “ОФФ-Топик - други”