Колегата по-горе (
радотом) доста правилно е описал ситуацията. Като един бивш служител от бранша (работил съм в най-големия тогава дилър на Мост в гр.Стара Загора) мога да потвърдя на 100%, че е така. Общо взето процесът протича по следния начин:
1. ТехноШИТ взимат някакво огромно количество или цяла партида от вид техника - в случая лаптопи на дадена марка, съответно с ОГРОМНА отстъпка в цената (затова там има и такива привлекателни промоции, колкото и да не ви се вярва, дори и тогава имат печалба от цената)
2. Идва Драган в магазина и казва искам лаптоп, насочва се към избрания от него модел и го купува.
3. В един момент Драган установява примерно, че не му работи записвачката да кажем, не пише еди си какви дискове. Носи съответно лаптопа в Техно*
4. Техно* приемчикът пита какъв е проблемът, отбелязва го, понякога може и да реши да провери дали наистина има такъв проблем, но само ако е нещо по-просто.
5. Праща го на доставчика си, тук са два варианта:
- търси дилър на Мост в съответния град, при нас така правеха. Идваха разни неща, закупени от Техно*, с описан проблем. Политиката е такава, че тези проблеми се отстраняваха само и единствено в сервиза в СОфия, поне тогава беше такава практиката, сега не знам как е. Никой освен тях не беше оторизиран да пипа по техника закупена от Техно*
- директно се пращат до София
6. Оттам насетне Петкан от гр. София получава стоката с бележка "еди си какъв проблем" и той започва да работи по отстраняването.
7. Когато се счита, че проблемът е остранен стоката се връща до Техно* или дилъра с бележка какъв е бил проблемът. Ако има подменена част се вписва серийният номер и се прикрепя с бележка, подпечатана, че тази част е подменена с еди си каква с еди си какъв сериен номер, за да е валидна гаранцията.
8. Вика се клиентът да си получи нещата.
В тая процедура няма лошо, неприятното е, когато се случи няколко пъти, точно както при Петко е станало и става една...
Петко относно смяната на хардовете - тези, които ти ги слагат мислиш ли, че може да се разбере дали са нови? Или са просто "отремонтирани" такива?

...понеже не са му сложили и ме убеждават че драйверите не били толкова важни

съм сигурен че пак ше посинее. Той и без тях може да работи това са думите на продавач-консултант от великата верига Техномаркет.
Когато продавах компютри и правех конфигурации на клиентите имаше и такива, които им се виждаше по-скъпо (да кажем с 30-40 лева на 900-1000)и викат "Ооо, аз в Техно* ще отида оттам ще го взема за толкоз пари", като знам, че това, което ми казваш е вярно само ме напушваше на смях и нищо повече. Човек, който не се е опарил не знае за какво иде реч...