Просто искам да споделя

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Просто искам да споделя

Мнениеот nokiangage » Чет 16 юни 2011 10:23

Здравейте, от доста време искам да споделя няколко неща, не знам дали тук е точното място, Вие ще кажете.
Да си призная много от нещата не ги разбирам, та ако може някой да ми помогне с рабрирането...
Та да вземем младите хора тук, живея в малък град, но това което ми прави впечатление:

1.Хората, които са да кажем на моята възраст около 20-те, повечето не работят обаче всеки ден пият по 5-6 кафета, обикалят с колите по ЦЯЛ ден нагоре-надолу, завоите се взимат с ръчна и гуми, чалгията естествено е на макс и прозорците съотвтно изцяло свалени за да могата и гражданите пешеходци да се насладят на това достижение на ритъм и лирика! Ако случайно изпуснете някой, няма проблем - след малко няма как да не го видите/чуете. Вечер по главната се кара със 100 защото за тези коли и рейсъри ограниченията са за балъците. Но пък при видима партулка гъзарията им спада :063: и почват да карат с 35, защото нямат я граждаснка, я точки или нещо друго...Ще си кажете, че това не е нещо нормално, но като града е 6км в диагонал се набива на очи. Присъствал съм на разговори в които участниците са над 30 години, които обясняват как една Корса 1,4 или 1,6 не помня точно, то една глупост ли е, се движела със 180 км/ч и всички: Ееее, да много въри колата! :screwy :banghead: :screwy Тук в "нащо село" може да совориш с пълен селски диалект, но ако нямаш iPhone 4 не си актуален, трудно за осмисляне е Операционна Система, рам или процесор, нямат значение функциите, но важното е да го "туриш" на масата и да те видят, пък това, че си скотувал поне половин година за да го купиш е друг въпрос. Може да живееш с "вашите", да си на 30 години, но пък като караш трябва да изглеждаш все едно притежаваш града! Мигачи, предимство и пешеходци - това са грешки и недосмислици в ЗДП! Забелязал съм нещо - колкото по-изнесена е главата на даден шофьор към средната част на колата/добавения подлакътник от 20 лева със змийска кожа или карбон mhihi толкова по-голяма важност се придава към първоначалната аура, а пък добавим ли едни слънчеви очила от 8 лева и провеждането на телефонен разговор по същото време вече става нечовек! За това ли се живее? Незнайно защо тук все още са на мода сините пръскачки, светеща въртяща се перка на тавана/антената естествено в синьо и китайския ксенон, който напоследък си мисля, че се слага за да ни видят и знаят Румънците, че караме и ние коли...освен свалянето на гълъби и подобни летателни обекти.Но всеки си има вкус явно. Спира се навсякъде, на пешеходни пътеки, на завои, пред знаци забраняващи спиране и престой, абе важното е всички да видят как се кара "ускорителя на елементарни частици" от 4 до 5 хиляди оборота и как се паркира като на лозе в градски условия!

2. Студентите - всеки реве нямало пари, колко било зле тук, но пък почти всеки е с лаптоп, пред общежитията кошниците подобни на моя стават все по малко и преобладават коли около 10 годишни, вместо пълнолетни. :Mr Green Fun Кааафетата са пълни, (работил съм барман 2 години :drunk ) всеки с цигара, синджир и сравнително нов телефон и все си продължава да няма пари. Никой не мисли за някакво развитие, ама после като свършат тези 4 години се почват едни депресии, че падна мандалото и вече номера с "мамо, прати ми 150 лева за учебници" не минава за да се изпият в следващите няколко дни и ще трябва да се търси работа...И едно голямо учудване от новата им социална мрежа jobs.bg как не им се обаждали и не получавали отговор, за какъв стаж, за какво кариерно развитие говорим! Бях в Щатите и младите там са с друго мислене, един колега беше се отделил от родителите си на 16 и сменил 2 щата та в 3-ти и беше ушравител на заведение и си имаше и втора работа вече на 20. По другите европейски държави като при нас ли е положението? :bishop

3. Живот и начин на мислене - още малко ми остава да завърша магистратурата ми и няма търпение да сменя града. Живея на 5-10 минути от центъра и до офиса ми примерно са около 1200-1300 крачки(така казва Нокия-та :Mr Green Fun в зависимост от маршрута) та в повечето дни при хубаво време няма смисъл да будя стареца(Б3-ката, то и 70 градуса не мога да стигна за това разстояние - първа, свободна, спирачка, свободна, спирачка, завой на дясно, свободна и спирам пред офиса, то пътуване ли е :Mr Green Fun ) пред нас. Но по-интересното е, че срещу квартирата има един културен топос - кръчма. :!:
Така, трудностите за мен и приятелката ми произхождат от това, че нямаме климатик в квартирата и закупуването му за още няколко месеца е нерентабилно и в следствие на което прозорците откъм улицата вечер се отварят на 50% за да има някакво течение. Но акустиката при отворени прозорци е толкова добра, че всяка една изтезана нота от репертоара на на "певицата"(който е ебсолютно един и същ всяка една вечер :banghead: и звученето е като на гладен хрипав вълк срещу месечина :Mr Green Fun ) влиза все едно съм на първи ред на кючекчийницата в панера и лепя 2-левки за да ме види селото, колко съм напред. Понякога това блаженство свършва към 23:00, но в повечето случаи продължава бая над допустимото и по-интересното е, че има блокове в съседство с кулутурно-просветния център и никой явно не го притеснява, освен нас. :shock Явно ние сме повредени нещо...

Онзи ден - както споменах се кара максимално разложен в колата, та една кола управлявана от млад човек естествено с една ръка, другата е прекалено заета с честата смяна на скоростите ама, така тежко започна да паркира още в движение(защото имаше доста хора в района и требе да го видят), че удари джанта/тас и гума в бордюра и се чу хубав звук. Колко съм се смял не е истина. :applause:

Друго - ставам една сутрин преди работа и получавам смс от Еконт, че джантите са ми пристигнали. Супер, качваме се с приятелката в колата, карам я на работа и отивам пред Еконт да си взема глупостите. Та стигам до там и една кола работи точно пред куриерите, няма никой вътре и нито може да мина, нито да паркирам. Свирнах с клаксона за да уведомя, че има някой който чака и излезе един субект на около 30-35, който ми каза: Свирни още един път и ще видиш какво ще ти се случи! :shock Издразни ме много и влязох вътре да го помоля да ми повтори, защото си мислех, че не го бях разбрал. Имаше бая хора вътре и след като го накарах да повтори пред всички какво каза отвън и защо се прави на интересен, тона му се промени и измъмри нещо. (По принцип не съм ама грам конфликтна личност, но досега съм имал съдебно вземане-даване с няколко боксьорчета и един симпатяга, който ми извади пистолет и го опря в прозореца на колата ми за мое щастие се развиха нещата както си беше редно) Та излязох и се опрях на колата ми да видя какво ще стане. След някакви секунди дойде зад мен друга кола и тя сврина, отидох и казах на човека, който си беше на средна възраст, че шефа вътре е казал да го чакаме. Ей - и той като се ядоса, влезе и той и го изкара набързо набързо и съответно шефа тръгна с гуми, иначе не може да докаже важността си. :Mr Green Fun

Та всичките тези неща от комплекси ли са, от нямане ли е, от от концентрирана форма на битовизъм ли е? :horror: Само тук ли е така, да не би само аз да съм уцелил готин град :?:

Последна промяна от nokiangage на Вто 02 апр 2013 17:05, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Re: Просто искам да споделя

Мнениеот stoi4o.d » Чет 16 юни 2011 10:40

Не колега,не е само при теб,това е България eusa

Макар,че това не се отнася за всички,даже напротив,в последно време гледам все по-малко които се правят на "акту" с цайси за 300лева,телефон за 1к. и автомобил с пробит ауспух за звук,пушенето също беше гъзарско преди 5г.,сега май не е,даже е тъпо,говоря във възрастовата група 20+ в университета,макар,че в унито ми прави впечатление,че повечето от тези по кафетата са от тези специалности с по-нисък бал,където 4-5г си карат пълен айляк и не отварят нищо за четене,те просто са студенти за живота,без амбиции за нещо повече и са влезнали на късмет,повечето само са пробвали да влезнат с диплома,а ето,че ги приели и виж ти нашият студен ще е.В училищата съм сигурен,че новата нокия,цайсите и пушенето пред оградата на двора си остават,там да си акту е задължително...последно време можи би и парите намаляха и затова има лек спад,знам ли...може и да бъркам mhihi

Потребителски аватар
dinkonikolaev
Автомобил: VW Golf 2 GTI Golf 3 Variant
Двигател: PF AAM

Мнениеот dinkonikolaev » Чет 16 юни 2011 10:47

Евала за по-горе написаното.
Не знам колко ви е малък града ама тук в Нова Загора ако тръгнеш от единия край на града до другия край си за 30 мин вървене пеша. :lol: Както е всеизвесно ако кажат от единия край на града че си пръднал то в другия край са разбрали че си се насрал. mhihi
Рейсъри винаги е имало и ще има било то на 18......та дори и до 40.
Виждал съм един чичка на около 50 с Ауди кара си човека бавничко а вътре касата му не издържа на хауса. :screwy
Виждал съм и хора които си търсят боя.Карат и се чудят с кой да се гонят по главната улица.Ама че имало дупки........това не е проблем те са с високи гуми 185/65/14 и лети джанти с по 100 грама баланс по тях.Та същите тези индивиди колко са ме псували...знам ли може би щото карам бавно,заобикалям дупки,намалям за да не тръсна някъде и да чупя и след това лепя ножове.До къде бях стигнал.А да за рейсърите.Интересни са ми хора давам пример Поло 60 коня дизел ми мига и свири да карам по бързо.Тръгва да ме изпреварва.......обаче момчето не знае че тая кола пред него може да я кара някой мааалко по-луд от него и да не му даде да го изпревари просто като натисне за момент газта до долу.Другия рейсър беше някъв викат му "Джантата" с форд ескорт незнайно колко малко коне и удошен двигател.Тоя човек имам чуството че като ме види му се иска да му набия един тръбен ключ в тиквата.Колко пъти ме е сякал,колко пъти щеше да ми захапе задната броня вече не помня.Пък не съм и само аз.Един мой набор (той от малък си е луд за връзване) евала за момчето може да кара бързо а у сички да марморят че като минел ги събуждал,че се е блъскал ДА,НО НЕ И В ГРАДА.Пича си е супер точен.Наскоро даже му бяха насинили фара защото някаф чичка с джета минава и му чупи огледалото.Нашия обръща.Спират и като цивилизовани хора УЖ да се разберат чичката не мисли много и му набива един. :horror:

Потребителски аватар
kacarov_dupnitsa
Автомобил: Ауди А6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kacarov_dupnitsa » Чет 16 юни 2011 10:52

nokiangage написа:Здравейте, от доста време искам да споделя няколко неща, не знам дали тук е точното място, Вие ще кажете.
Да си призная много от нещата не ги разбирам, та ако може някой да ми помогне с рабрирането...
Та да вземем младите хора тук, живея в малък град, но това което ми прави впечатление:

1.Хората, които са да кажем на моята възраст около 20-те, повечето не работят обаче всеки ден пият по 5-6 кафета, обикалят с колите по ЦЯЛ ден нагоре-надолу, завоите се взимат с ръчна и гуми, чалгията естествено е на макс и прозорците съотвтно изцяло свалени за да могата и гражданите пешеходци да се насладят на това достижение на ритъм и лирика! Ако случайно изпуснете някой, няма проблем - след малко няма как да не го видите/чуете. Вечер по главната се кара със 100 защото за тези коли и рейсъри ограниченията са за балъците. Но пък при видима партулка гъзарията им спада :063: и почват да карат с 35, защото нямат я граждаснка, я точки или нещо друго...Ще си кажете, че това не е нещо нормално, но като града е 6км в диагонал се набива на очи. Присъствал съм на разговори в които участниците са над 30 години, които обясняват как една Корса 1,4 или 1,6 не помня точно, то една глупост ли е, се движела със 180 км/ч и всички: Ееее, да много въри колата! :screwy :banghead: :screwy Тук в "нащо село" може да совориш с пълен селски диалект, но ако нямаш iPhone 4 не си актуален, трудно за осмисляне е Операционна Система, рам или процесор, нямат значение функциите, но важното е да го "туриш" на масата и да те видят, пък това, че си скотувал поне половин година за да го купиш е друг въпрос. Може да живееш с "вашите", да си на 30 години, но пък като караш трябва да изглеждаш все едно притежаваш града! Мигачи, предимство и пешеходци - това са грешки и недосмислици в ЗДП! Забелязал съм нещо - колкото по-изнесена е главата на даден шофьор към средната част на колата/добавения подлакътник от 20 лева със змийска кожа или карбон mhihi толкова по-голяма важност се придава към първоначалната аура, а пък добавим ли едни слънчеви очила от 8 лева и провеждането на телефонен разговор по същото време вече става нечовек! За това ли се живее? Незнайно защо тук все още са на мода сините пръскачки, светеща въртяща се перка на тавана/антената естествено в синьо и китайския ксенон, който напоследък си мисля, че се слага за да ни видят и знаят Румънците, че караме и ние коли...освен свалянето на гълъби и подобни летателни обекти.Но всеки си има вкус явно. Спира се навсякъде, на пешеходни пътеки, на завои, пред знаци забраняващи спиране и престой, абе важното е всички да видят как се кара "ускорителя на елементарни частици" от 4 до 5 хиляди оборота и как се паркира като на лозе в градски условия !

Това ми се струва като селски деца :?

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Чет 16 юни 2011 10:54

Хм....може би прекалено много хора са на държавна работа :) .. създават кофти среда, а личността се променя и нагажда спрямо средата.

http://dzver.com/blog/?p=2137

Причини за бедност в България
June 15, 2011

Знаем, че България е бедна. Много хора са с изгнили зъби, мръсни, крадливи, корумпирани, живеят в коптори и изглеждат зле. Държавата дава работа на милиони, пенсии на милиони, образование и здравеопазване на всички. Защо тогава хората са с изгнили зъби, мръсни и бедни?

Като осигурява работа на милиони, държавата предизвиква бедност:

Парите не стигат за високи заплати. Чиновниците са зле платени и това създава корупция. Корупцията унищожава частния бизнес и много хора не получават шанс да работят добра работа.
Изземва се ресурс от пазара на труда и за частния бизнес, който издържа държавата, не остават служители.
Изземва се финансов ресурс от частния бизнес, за да се издържат всички хрантутници и това сваля доходите.
Създава се манталитет, че по-добре на “държавно и сигурно”.

Като осигурява пенсии и помощи, държавата предизвиква бедност:

Управлява социалното осигуряване зле и разхищава на хората парите
Допуска ранно пенсиониране и толерира измамниците, за сметка на работливите
Не дава шанс на частните фондове да поемат социалното осигуряване и лишава хиляди хора от добре платена работа
Създава манталитет, че някой е длъжен да те отглежда, след като цял живот не си се погрижил за старините си
Налага огромна данъчна тежест, с което разорява бизнеси, гони инвеститори и лишава милиони хора от възможността да имат добри доходи

Като осигурява безплатно здравеопазване, държавата предизвиква бедност:

Плаща на докторите малко. Прави ги бедни.
Бедните доктори емигрират, създават дефицит и лишават хората от достъп до здравеопазване.
Създава корупция. Подкупите лишават хората от достъп до здравеопазване или от пари – и в двата случая ги прави бедни.
Създава манталитет, че някой е длъжен да те лекува безплатно, независимо че си пушил като смок, пил цял живот и не си си мил зъбите.
Налага огромна данъчна тежест.

Като осигурява безплатно образование, държавата предизвиква бедност:

Плаща малко на учителите, защото няма пари.
Бедните учители не се учат и обучават децата на ненужни знания.
Зле обучените млади хора не могат да вършат нищо полезно.
Създава манталитет, че се успява, като слушкаш, а се успява, като се бориш и си предприемчив.
Създава манталитет, че се учи до 18 или 23 и край.
Създава манталитет, че се учи за тройка, а не се учи за да знаеш и да можеш.

Не съм против пенсиите, здравеопазването и образованието. Те не са безплатни в действителност, ние си плащаме за тях четворно и петорно с данъци. Против съм това да ги организира държавата. Държавата не може да свърши работата вместо хората. Не може да им сложи четка за зъби в устата и да търка. В момента тя е машина за производство за бедни, глупави и мързеливи.

Ние не искаме и следващите поколения да живеят така, нали?

Потребителски аватар
dinkonikolaev
Автомобил: VW Golf 2 GTI Golf 3 Variant
Двигател: PF AAM

Мнениеот dinkonikolaev » Чет 16 юни 2011 10:59

Като каза следващо поколение се сетих за нещо.
Онзи ден си паркирам пред нас и група лапета на не повече от 12 се събрали на бесетката.Две от тях се отделят да си говорят нещо и 3то (очевидно доста по малко на години от тях) ги пита за какво си говорят.Едното от тия вика "махай се бе" то седи ся и вика кажете за какво си говорите.Същия батко пак казва "махай се бе" и лапето само се обърна и някфо ядосано се изрязва "на майка ти п..ката"

Не ми се говори за наборите от 93 нагоре........ :evil:

Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Мнениеот skotis » Чет 16 юни 2011 11:10

Онзи ден и аз бях спрял пред едно училище (в София), гледам едни момченца с цигарите и се мислят за много яки. То май във всички училища е така...и в моето беше... И аз, и предполагам и други хора се възмущаваме на подобни неща (нещата от темата) и се чудя ние ли сме прекалено интелигентни, те ли са прекалено прости, не знам кое е вярното вече. Просто нямам отправна точка по която да съдя.
Иначе да - живеят с на мама и тати парите, които хората изкарват в малко количество с труд в голямо количество. Държат се все едно са оправили живота си - точно там е моят въпрос - на какво основание имат това самочувствие? Ето това е моят въпрос, на който отговор не намирам по никакъв начин.

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Чет 16 юни 2011 11:32

Викаш малко ни е свинщината по градове и паланки та да я постнеме и във форума :screwy

Потребителски аватар
BukTop
Автомобил: Impreza WRX + Polo 2F GT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BukTop » Чет 16 юни 2011 11:35

nokiangage написа:...
Та всичките тези неща от комплекси ли са, от нямане ли е, от от концентрирана форма на битовизъм ли е? :horror: Само тук ли е така, да не би само аз да съм уцелил готин град :?:

Както се пееше в една песен: "животът ни е поп-фолк".
Във всички градове е така, като съответно в по-големите, така наречените "баровци", карат джипове на лизинг... Държанието им не се различава по никакъв начин от келешчетата с на мама голфа.
Смятам, че колкото по-малко внимание им се обръща, толкова по-бързо ще осъзнаят, че не е това начина, да ги забележат в обществото.
Аз съм на 22 (почти) и съм страшно разочарован от връстиците ми. Малко са хората, с които може да се проведе разговор, който да не е свързан с далавери, напивания, п*тки и други такива. Въпреки всичко все още има свестни млади хора, за които тая някаква надежда. Ако не: "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде"

Поздрави

Потребителски аватар
Vencitu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vencitu » Чет 16 юни 2011 11:37

Не знам и аз какво да кажа по темата освен, че децата днешно време са дали "фира" още от пред-училищната.
То не са псувни, не са алкохоли по улиците и цигари в ръцете.Просто мога да кажа: селенията е на най-високо ниво.

А колкото до младите, но много опитни шофьори виждаме почти всяка вечер по новините някой се блъснал/обърнал, заради големия опит който има зад волана на учебната кола.Такива хора дето бързо се стряскат когато им кажеш да се мръднат за да може да се вместиш и ти или да паркират са хора без елементарно чуство за колегиалност.Както той е шофьор така и аз.

Днес се пребирам от работа и две улици преди нас някой "ШОП" е решил, че притежава улицата и я беше паркирал така хубаво на завоя нито плътно до бурдюра, нито нищо, грам несъобразителност.Нямам думи и за бележете колата беше ПОЛО :banghead:

Пази боже от такива индивиди. :bishop

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Чет 16 юни 2011 11:44

Пускам мислите на един познат по темата, става дума за Плевен - хоум суиит хоум :Mr Green Fun

Много рано си започнал да се депресираш по тези въпроси... И не е само в "вашето село" така - навсякъде е така... И тук и там..Примерно вчера минавам покрай ЕГ-то и пред мен карат някакви малки 18 годишни келешчета с 15 с Волво C70 кабрио с транзитни номера... Ок хубава е колата не споря, но като минеш 4 пъти покрай ЕГ-то само и само за да се фукаш става вече супер позьорско.. ( имах възможността да ги броя понеже спрях да дам ток на един човечец с същия Пасат като твоя .. Само докато ги разменим,той запали и после всеки си монтира своя си акумулатор минаха 3 пъти.. ) Днешната младеж си е е*ала майката! Алкохолици,наркоманчета разни... Все повече по поведението си заприличват на "братята" мангали - не са прочели и една книга или учебник през живота си освен буквара но съдейки по факта, че масово са неграмотни и за него се съмнявам да са го довършили, ако изобщо са го започвали...Оставяй ги хората да прескачат между реалния и от тях създадения си паралелен свят и не им обръщай внимание... Тях живота ще ги удари по-здраво отколкото другите

Потребителски аватар
Gigabyte
Автомобил: neko drugo
Двигател: vaprosche

Мнениеот Gigabyte » Чет 16 юни 2011 11:50

Всеки гледа в своята паница, коментарите кой какъв е и какъв му бил идеала на живот мисля ,че трябва да си ги запазим и хората да решават това. Както за теб е смешно и тъпо едно ,за друг може да не е и обратното :) Например повечето от познатите ми смятат ,че съм луд щом съм запален на тема VW и автомобили ,просто не се вписва в тяхните идеали или хобита за живот :)

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Чет 16 юни 2011 11:50

Ей, хора, осъзнайте се, бе.
Това е БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ!
Не може такива приказки да думате...

Потребителски аватар
Gigabyte
Автомобил: neko drugo
Двигател: vaprosche

Мнениеот Gigabyte » Чет 16 юни 2011 11:54

А и един въпрос колеги :) По ваше време не сте пушили ,не сте пили и като сте взели книжката не сте се "гъзарели" с на татко ладата (тогава такива са били колите ,днес само това е разликата май :) )

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 16 юни 2011 12:01

Gigabyte написа:А и един въпрос колеги :) По ваше време не сте пушили ,не сте пили и като сте взели книжката не сте се "гъзарели" с на татко ладата (тогава такива са били колите ,днес само това е разликата май :) )

Един-единствен път си позволих да взема Джетата, преди около 10-11 години (която тогава беше на родителите ми), за да се "повозим" (понеже живеехме в краен квартал) това беше в месецът, който книжката ми трябваше да излезе, бях си подал документите. Родителите ми не ми даваха да карам колата без тяхно разрешение (имам спомен, че като взех книжка са ми давали 2-3 пъти общо), просто такъв им е манталитетът. В момента имат Пасат Б5.5, който съм карал няколко пъти, но честно казано не ме изкушава особено, карам си Джетата (която пък не давам никой друг да ми я пипа и те така). Та на принципа съм - всеки да си знае неговото, такова на тате на мама ала-бала портокала не ги обичам аз. И общо взето с това се изчерпват нещата с гъзареенето с на тати колата. Нещата, които описва авторът на темата ги има навсякъде. Всеки е правил по някоя глупост някога, но някои са рецидивисти по природа и живеят "с адреналин в кръвта", който може да навреди на невинни хора.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”