От няколко години си варя в домашни условия ракия от грозде.Мачкам гроздето ферментира и след три седмици си варя ракията.Тази година съкратих срока на две седмици.От казанчето събиращо 70 литра искарах 17 л ракия 50градуса. Като количество е добре.
Някакви последствия от съкратения срок на ферментация?
? към производители на ракия (не към пиячите)
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- ItsoVT
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: ? към производители на ракия (не към пиячите)
kaloyan22 написа:От няколко години си варя в домашни условия ракия от грозде.Мачкам гроздето ферментира и след три седмици си варя ракията.Тази година съкратих срока на две седмици.От казанчето събиращо 70 литра искарах 17 л ракия 50градуса. Като количество е добре.
Някакви последствия от съкратения срок на ферментация?
Варим с баща ми всяка година, единственото което е станало според мен с избързването, е че количеството е по-млако и градуса по нисък от при нормална ферментация.
- kiril_p
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Фермантацията зависи от много неща - захарен градус, външна температура. Затова няма голямо значение колко време точно е минало. Имаше начин да се провери дали един материал е готов. Ако материала е паднал на дъното и отгоре е останало само рядко значи е готов. Така знам от баща ми а него определено си го бива!
- веселин
- Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
- Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
- Контакти:
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Bo ... apsed&sb=5 Тук претендират,че произвеждат абсент
Което ме подсеща да звънна утре на половинката да ми купи 1-2 шишенца за подарък от Чехия!
http://forum.abv.bg/lofiversion/index.php/t7976.html Аре и тука изрових малко тънкости на занаята
Наздраве!

-
- Автомобил: VW Polo 1991
- Двигател: NZ
По време на ферментацията пектинът се разпада на пектинова киселина и метилов алкохол. Следоватвлно, съдържанието на метанол би трябвало да бъде толкова по-голямо, колкото по-дълго време се задържи плодовата каша. Най-добре е веднага след ферментацията да започне дестилацията. От тази гледна точка не би трябвало да имаш увеличено съдържание на метанол, защото си държал материала по-малко. Но съдържанието му в готовия продукт зависи преди всичко от качеството на дестилационния процес. В началото по-полека и т. нат… ти си знаеш де.
Както са казали по-горе колегите, скоростта на ферментация зависи и от редица фактори – захарност, раздробяване, температура, начин на съхранение, честота на разбъркване… Средно е 8-10 дни, но понякога може да продължи и 18-20 дни. Кашата е готова за”печене”, когато в нея спрат да се усещат захарите за сметка на алкохола. Обикновено захарността на материала спада с около 2% на ден. На външен вид се усеща, когато “шапката” падне на дъното или когато изчезнат мухите-винарки. Но това не е сигурен знак и затова истинските майстори “усещат” материала на вкус и/или мерят захарността периодично.
Както са казали по-горе колегите, скоростта на ферментация зависи и от редица фактори – захарност, раздробяване, температура, начин на съхранение, честота на разбъркване… Средно е 8-10 дни, но понякога може да продължи и 18-20 дни. Кашата е готова за”печене”, когато в нея спрат да се усещат захарите за сметка на алкохола. Обикновено захарността на материала спада с около 2% на ден. На външен вид се усеща, когато “шапката” падне на дъното или когато изчезнат мухите-винарки. Но това не е сигурен знак и затова истинските майстори “усещат” материала на вкус и/или мерят захарността периодично.

- K22
- Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
- Двигател: 2200 Д 2005
stil написа:По време на ферментацията пектинът се разпада на пектинова киселина и метилов алкохол. Следоватвлно, съдържанието на метанол би трябвало да бъде толкова по-голямо, колкото по-дълго време се задържи плодовата каша. Най-добре е веднага след ферментацията да започне дестилацията. От тази гледна точка не би трябвало да имаш увеличено съдържание на метанол, защото си държал материала по-малко...
E точно това исках да чуя.Че ще загубя някой грам не е фатално , важното е че икономисвам време и не развалям качеството.
Благодаря на теб и на Веселин че се е постарал за информацията

- Miki
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Нещо аз ли не съм в час, ама що ми се струва, че в гроздето няма пектин?
В ябълките да, но питането беше за грозданка.
Колега, не се притеснявай - просто джибрето ти е пуснало по-малко ракиджос. А по въпроса за метиловия алкохол - той се съдържа в първака, затова при всеки казан се отделя първия половин-един литър за разтривки (зависи колко голям е казана), а дугото вече става за поркане.
Едит: по повод на тръбата в горните постове - много си е наред тръбата, серпантините трябва да са в десния съд, там става втечняването на алкохолните пари.

Колега, не се притеснявай - просто джибрето ти е пуснало по-малко ракиджос. А по въпроса за метиловия алкохол - той се съдържа в първака, затова при всеки казан се отделя първия половин-един литър за разтривки (зависи колко голям е казана), а дугото вече става за поркане.

Едит: по повод на тръбата в горните постове - много си е наред тръбата, серпантините трябва да са в десния съд, там става втечняването на алкохолните пари.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”