? към производители на ракия (не към пиячите)

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

? към производители на ракия (не към пиячите)

Мнениеот K22 » Пон 16 окт 2006 10:12

От няколко години си варя в домашни условия ракия от грозде.Мачкам гроздето ферментира и след три седмици си варя ракията.Тази година съкратих срока на две седмици.От казанчето събиращо 70 литра искарах 17 л ракия 50градуса. Като количество е добре.
Някакви последствия от съкратения срок на ферментация?

Потребителски аватар
K22

Мнениеот K22 » Пон 16 окт 2006 10:30

Нали ви писах че въпроса ми е към хора разбиращи от технологията, дегустаторите в друга тема. :lol:

Потребителски аватар
Iavor
Автомобил: Škoda Octavia VRS
Двигател: CEGA 2008

Мнениеот Iavor » Пон 16 окт 2006 10:43

Питай Imedarov !

Потребителски аватар
ItsoVT
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: ? към производители на ракия (не към пиячите)

Мнениеот ItsoVT » Пон 16 окт 2006 12:49

kaloyan22 написа:От няколко години си варя в домашни условия ракия от грозде.Мачкам гроздето ферментира и след три седмици си варя ракията.Тази година съкратих срока на две седмици.От казанчето събиращо 70 литра искарах 17 л ракия 50градуса. Като количество е добре.
Някакви последствия от съкратения срок на ферментация?

Варим с баща ми всяка година, единственото което е станало според мен с избързването, е че количеството е по-млако и градуса по нисък от при нормална ферментация.

Потребителски аватар
kiril_p
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kiril_p » Пон 16 окт 2006 12:51

Фермантацията зависи от много неща - захарен градус, външна температура. Затова няма голямо значение колко време точно е минало. Имаше начин да се провери дали един материал е готов. Ако материала е паднал на дъното и отгоре е останало само рядко значи е готов. Така знам от баща ми а него определено си го бива!

Потребителски аватар
K22

Мнениеот K22 » Пон 16 окт 2006 13:00

Яворе мерси-Медаров е спец по класическата технология вино и после ракия.Аз се опасявах да не би от непълната ферментация да се повишават метиловите алкохоли...
А бе трябва да у пусна на няколко дегустатора-доброволци :horror:

Потребителски аватар
Iavor
Автомобил: Škoda Octavia VRS
Двигател: CEGA 2008

Мнениеот Iavor » Пон 16 окт 2006 13:56

kaloyan22 написа:А бе трябва да у пусна на няколко дегустатора-доброволци :horror:

Върни си думите назад,защото сега става една..... :wink: !
То Скубата,Нии,кайзера,мани ,мани!
И аз ,де! :oops:

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Пон 16 окт 2006 20:41

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Bo ... apsed&sb=5 Тук претендират,че произвеждат абсент :shock Което ме подсеща да звънна утре на половинката да ми купи 1-2 шишенца за подарък от Чехия! :drinking: :stumm http://forum.abv.bg/lofiversion/index.php/t7976.html Аре и тука изрових малко тънкости на занаята :drinking: Наздраве!

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Вто 17 окт 2006 11:40

По време на ферментацията пектинът се разпада на пектинова киселина и метилов алкохол. Следоватвлно, съдържанието на метанол би трябвало да бъде толкова по-голямо, колкото по-дълго време се задържи плодовата каша. Най-добре е веднага след ферментацията да започне дестилацията. От тази гледна точка не би трябвало да имаш увеличено съдържание на метанол, защото си държал материала по-малко. Но съдържанието му в готовия продукт зависи преди всичко от качеството на дестилационния процес. В началото по-полека и т. нат… ти си знаеш де.

Както са казали по-горе колегите, скоростта на ферментация зависи и от редица фактори – захарност, раздробяване, температура, начин на съхранение, честота на разбъркване… Средно е 8-10 дни, но понякога може да продължи и 18-20 дни. Кашата е готова за”печене”, когато в нея спрат да се усещат захарите за сметка на алкохола. Обикновено захарността на материала спада с около 2% на ден. На външен вид се усеща, когато “шапката” падне на дъното или когато изчезнат мухите-винарки. Но това не е сигурен знак и затова истинските майстори “усещат” материала на вкус и/или мерят захарността периодично. :lol:

Потребителски аватар
K22

Мнениеот K22 » Вто 17 окт 2006 15:02

stil написа:По време на ферментацията пектинът се разпада на пектинова киселина и метилов алкохол. Следоватвлно, съдържанието на метанол би трябвало да бъде толкова по-голямо, колкото по-дълго време се задържи плодовата каша. Най-добре е веднага след ферментацията да започне дестилацията. От тази гледна точка не би трябвало да имаш увеличено съдържание на метанол, защото си държал материала по-малко...

E точно това исках да чуя.Че ще загубя някой грам не е фатално , важното е че икономисвам време и не развалям качеството.
Благодаря на теб и на Веселин че се е постарал за информацията :D

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Вто 17 окт 2006 15:51

За да няма метилов алкохол в готовият продукт(в случая ракия) изисква по специална конструкция на казана 8)
Ето това е НЕправилно :!:

Изображение

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Вто 17 окт 2006 15:58

tyo написа:За да няма метилов алкохол в готовият продукт(в случая ракия) изисква по специална конструкция на казана 8)
Ето това е НЕправилно :D

Изображение

това не мое да истински казан, истинкия казан тая дългата медна тръба требе да е на спирала, иначе не е същото

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Вто 17 окт 2006 16:01

Нещо аз ли не съм в час, ама що ми се струва, че в гроздето няма пектин? :D В ябълките да, но питането беше за грозданка.
Колега, не се притеснявай - просто джибрето ти е пуснало по-малко ракиджос. А по въпроса за метиловия алкохол - той се съдържа в първака, затова при всеки казан се отделя първия половин-един литър за разтривки (зависи колко голям е казана), а дугото вече става за поркане. :wink:

Едит: по повод на тръбата в горните постове - много си е наред тръбата, серпантините трябва да са в десния съд, там става втечняването на алкохолните пари.

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Вто 17 окт 2006 16:10

batmilko написа:това не мое да истински казан, истинкия казан тая дългата медна тръба требе да е на спирала, иначе не е същото

Не само това. Наклона на тръбата трябва да е точно обратно 8)
И още нещо... :wink:

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Вто 17 окт 2006 16:15

tyo написа:И още нещо... :wink:

казанджията? mhihi

Върни се в “ОФФ-Топик - други”