Как да променя буквата на системен дял под Windows

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Как да променя буквата на системен дял под Windows

Мнениеот buFka » Съб 25 ное 2006 11:18

Значи взех един S-ATA2 диск, на него сложих ХР. Обаче имах и старото IDE...и кво стана, инсталнал се ХР на дял H разбираш ли, което супер ме дразни. Преди да го преинсталирам си викам дай да питам, може да има начин. Значи там където се сменят буквите (сори ама съм на немски Win и незнам английските термини) ми вика, че немога да променям буквата на системен дял. Някви идеи?

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Как да променя буквата на системен дял под Windows

Мнениеот didoriginal » Съб 25 ное 2006 11:22

buFka написа:Значи взех един S-ATA2 диск, на него сложих ХР. Обаче имах и старото IDE...и кво стана, инсталнал се ХР на дял H разбираш ли, което супер ме дразни. Преди да го преинсталирам си викам дай да питам, може да има начин. Значи там където се сменят буквите (сори ама съм на немски Win и незнам английските термини) ми вика, че немога да променям буквата на системен дял. Някви идеи?

Десен бутон на My Computer -> Manage -> Disk Management -> Сменяш C: на Z: например, след това H: на C:, и Z: на H:. Номера е, че буквата която искаш да ползваш трябва да е свободна. Освобождаваш я като я слагаш на Z, X, Y... и ги ползваш като временен буфер. :wink:

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Как да променя буквата на системен дял под Windows

Мнениеот buFka » Съб 25 ное 2006 11:23

didoriginal написа:
buFka написа:Значи взех един S-ATA2 диск, на него сложих ХР. Обаче имах и старото IDE...и кво стана, инсталнал се ХР на дял H разбираш ли, което супер ме дразни. Преди да го преинсталирам си викам дай да питам, може да има начин. Значи там където се сменят буквите (сори ама съм на немски Win и незнам английските термини) ми вика, че немога да променям буквата на системен дял. Някви идеи?

Десен бутон на My Computer -> Manage -> Disk Management -> Сменяш C: на Z: например, след това H: на C:, и Z: на H:. Номера е, че буквата която искаш да ползваш трябва да е свободна. Освобождаваш я като я слагаш на Z, X, Y... и ги ползваш като временен буфер. :wink:

точно така го правя, но ми съска че е системен дяла....пробвай се при тебе да смениш C на R примерно и ше видиш кво имам в предвид...

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Съб 25 ное 2006 11:24

Моя грешка, пак недочел.. :? Пробва ли с partition magic от boot CD?

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Съб 25 ное 2006 11:27

didoriginal написа:Моя грешка, пак недочел.. :? Пробва ли с partition magic от boot CD?

мне...но мога да го пробвам от боот дискета :)

Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen_RI » Съб 25 ное 2006 11:42

С партишън меджик Буфка, той може да работи направо върху работещ системен дял

BAlexandrov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BAlexandrov » Съб 25 ное 2006 14:12

Не може да го смениш и то не толкова че няма начин - има, но няма да работи Windows-a защото има в регистрите много пътища, които си включват и буквата на у-вото. Към Partition Magic-a имаше едно Drive Map май се казваше, което да оправи именно това, но е несигурна работа - преинстлаирай, щом скоро си го направил - няма какво да губиш.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Съб 25 ное 2006 14:18

BAlexandrov написа:Не може да го смениш и то не толкова че няма начин - има, но няма да работи Windows-a

Мда, точно такова е положението.

При преинсталирането разкачи стария ХДД за да нямаш дертове с буквите. Партишъните може да ги изтриеш и създадеш наново при самата инсталация на windows без допълнителни програми.

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Съб 25 ное 2006 15:01

musura написа:
BAlexandrov написа:Не може да го смениш и то не толкова че няма начин - има, но няма да работи Windows-a

Мда, точно такова е положението.

При преинсталирането разкачи стария ХДД за да нямаш дертове с буквите. Партишъните може да ги изтриеш и създадеш наново при самата инсталация на windows без допълнителни програми.

аз стария диск го махнах, ма се чудех дали има начин да сменя буквата без да правя нов инстал...шъ прайм пак инстал, а таман си бях закачил и линукса, кой знае как ше се омешат сега нещата.

благодаря ви за помощта!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”