Съзнанието на роба, бай-ганьовщината и менталната деградация

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Съзнанието на роба, бай-ганьовщината и менталната деградация

Мнениеот apa6o » Чет 05 юли 2012 7:28

Добро утро на потребителите на форума,

желая тук да споделя нещо, което ме потресе истински и за пореден път се убеждавам, че за родината ни бъдеще няма, не и докато сме такова глупаво племе :bishop

Всичко е свързано със СУСИ-студентската информационна система на СУ, през която става записването за изборни предмети през периода на обучението. Принципа на записване не е свързан с успех и постижения, а е от типа "Кой превари-той завари", като съответно хубавите курсове се запълват за секунди. Чудесно, значи ще падне едно яко чакане, но да съм от първите. Да де, но типично по български - сървара пада точно когато трябва да почне записването, защото техниката е допотопна, а на нея разчита цял СУ :screwy До тук нищо нетипично, но тепърва се разви потресаващото за мен нещо - специалността ми има група във ФБ, където аз явно споделих негодуванието за случващото се, насочено конкретно към хората отговорни за което, защото просто не намирам за нормално да вися като дебил 6 часа пред монитора, да се ядосвам и изнервям, наместо да се готвя за изпит и за предстоящия си стаж в БАН.
Пак всичко в реда на нещата уж, но изненада - бях оплют от колегите си, задето смея да надигам глава и да казвам нещо :shock Започна яката храна, че видиш ли аз съм бил неуважителен към труда на хората (които работят практически 3 пъти в годината - при записване на изборни дисциплини за два семестъра и кандидат-студентската кампания), бил съм още какво ли не, не е това важното. Стана дума и за това, че съм бил обикновен оплаквач, който нищо не вършел...

За сметка на това това са бъдещите интелигенти на страната, отличници, медалисти от състезания и какво ли още не.
Според тези хора да имаш глас, да не бъдеш роб на системата, си е чиста проба престъпление. Трябва да се прилага безропотно подчинение и смирение :dummy:

Това ли ни е гражданското общество, това ли са студентите - синоним на буден дух, бунтарство и идеализъм facepalm
За сметка на това до сега аз имам повече часове благотворителен труд, отколкото те в 9gag и ФБ, раздавал съм дрешки на семейства в затруднено положение, на Коледа и Великден съм посещавал домове за изоставени деца и хора с увреждания, нито за миг не съм бил пасивен в гражданската си позиция, аз, заедно с помощта на още двама приятели организирах протеста срещу АКТА в Перник и за два дни кампания във ФБ изкарахме около 50 души на кучия студ, да ни подкрепят, отново с помощта на приятели помагахме безвъзмездно в една подписка, която тече към момента, защото това е идея, която подкрепяме, мое дело бе и плаката в центъра на Перник, в подкрепа на употребата на кирилица, какво ли още не съм правил в полза на младите хора около себе си... И какво, оказва се, че съм го правил буквално за на баба ми хвърчилото, овцата си е овца, без акъл се е родила, без акъл и ще си умре, като през цялото време ще я дои кой как може. Истински съм огорчен, че от 150 от най-интелигентните млади хора в страната се оказва, че никой не е направил и крачка напред от съзнанието на българин от началото на 19-ти век. Никога до сега не съм го мислил, ама май оправията вярно е Терминал 2 и кой както успее да се спаси death

Едно е да виждаш човешката апатия, тя е до време, апатичните могат да се събудят, да заемат позиция. Какво обаче ще се случи с тия, робите по дух, ограничените ментално, хора за които е важно съседа да е зле, не те да са добре ?! От всички млади хора, които познавам - мнозинството са точно това, искат американския модел - да робуват цял живот, да живеят със заема за колата, къщата, храната, да мълчат като рибки, когато някой ги клати юнашки, да се полюшват в такт в поредната чалготека или на някое метъл събитие, докато се напиват, за да забравят поне за миг комплексите, а когато някой им каже, че може иначе, да го препсуват набързо, като прокажен, който пречи на мечтата за съществувание като водорасло :|

...все едно е кой ще управлява овцата,
проблемът на овцата е в това, че тя си мисли,
овцете нямат глас, всички сме статисти,
к’во ме занимават тея тъпи оптимисти,
живея, ям и сера, някой друг да чисти,
докато в сърцето няма бойна искра,
човекът не е човек, а човекът-овца,
изгубил вяра в себе си, пречупен от властта,
забравил за мечтите си се лута във нощта...

Къде остана наследството, оставено ни от тези хора ?!
Наистина, къде ?!

ПС-Ако темата се струва прекалено мелодраматична на управленското тяло на форума, ключете, трийте, колете, бесете, но по спомен форумът е място, където в древността хората са могли да кажат своето мнение, да споделят какво ги вълнува пред съгражданите си или пък просто да се направят на клоуни :wink:

Последна промяна от apa6o на Чет 05 юли 2012 7:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
2.4I
Автомобил:
Двигател:

Re: Съзнанието на роба, бай-ганьовщината и менталната деградация

Мнениеот 2.4I » Чет 05 юли 2012 7:49

Колега да направим малко уточнение - Българин от 19 век погледнато в исторически план е антипод на това което е твоето виждане за Българина в момента (споменаваш образовани и интелигентни, т.е. предполагаме касаещо се до тях), да ти изброя няколко за които ако прочетеш, то ще си промениш мнението за Българин от 19 век, па може и за пример да започнеш да ги даваш:Любен Каравелов, Васил Левски, Атанас Узунов, Фамилията Вазови, Стефан Стамболов (тук е момента да се похваля, че притежавам родната му къща), Христо Ботев, и много други за които историята говори, Българите от 19 век сигурно ще са още дълго пример за поколенията напред.
Относно ситуацията в БГ, почти навсякъде е така, некомпетентност, негодувание премесено с нежелание за промяна, безпътица.

............................................................................................

Хубаво е да се корегираш, но един съвет - мери после режи, щото иначе се получава, нещо неясно което макар и правилно е неудобно.

Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Мнениеот apa6o » Чет 05 юли 2012 7:55

2.4I написа:Колега да направим малко уточнение - Българин от 19 век погледнато в исторически план е антипод на това което е твоето виждане за Българина в момента (споменаваш образовани и интелигентни, т.е. предполагаме касаещо се до тях), да ти изброя няколко за които ако прочетеш, то ще си промениш мнението за Българин от 19 век, па може и за пример да започнеш да ги даваш:Любен Каравелов, Васил Левски, Атанас Узунов, Фамилията Вазови, Стефан Стамболов (тук е момента да се похваля, че притежавам родната му къща), Христо Ботев, и много други за които историята говори, Българите от 19 век сигурно ще са още дълго пример за поколенията напред.
Относно ситуацията в БГ, почти навсякъде е така, некомпетентност, негодувание премесено с нежелание за промяна, безпътица.

Точно за България от началото на 19 век, когато започва масовото пробуждане на народа говоря, не е случайно, защото тогава селянина с мотиката и ралото се потил на нивата, прибирал се е с кървави ръце, но не е позволил на духа му да бъде сломен, дал е искрата на своите деца, позволил им е да се образоват и да се борят :!: Същото се забелязва отчасти и днес, деца от бедни семейства, измъчени, изстрадали от живота, но будни и борбени. Докато всички тези синковци, които са от т.нар. средна класа, те упадат най-силно... Асоциацията поне за мен е твърде точна :cry:
Роби сме били тогава, тялом и духом, вече само духом, но ни най-малко не желаем да се променяме :wink:

Потребителски аватар
2.4I
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 2.4I » Чет 05 юли 2012 8:18

apa6o написа:
2.4I написа:Колега да направим малко уточнение - Българин от 19 век погледнато в исторически план е антипод на това което е твоето виждане за Българина в момента (споменаваш образовани и интелигентни, т.е. предполагаме касаещо се до тях), да ти изброя няколко за които ако прочетеш, то ще си промениш мнението за Българин от 19 век, па може и за пример да започнеш да ги даваш:Любен Каравелов, Васил Левски, Атанас Узунов, Фамилията Вазови, Стефан Стамболов (тук е момента да се похваля, че притежавам родната му къща), Христо Ботев, и много други за които историята говори, Българите от 19 век сигурно ще са още дълго пример за поколенията напред.

Точно за България от началото на 19 век, когато започва масовото пробуждане на народа говоря, не е случайно, защото тогава селянина с мотиката и ралото се потил на нивата, прибирал се е с кървави ръце, но не е позволил на духа му да бъде сломен, дал е искрата на своите деца, позволил им е да се образоват и да се борят :!: Същото се забелязва отчасти и днес, деца от бедни семейства, измъчени, изстрадали от живота, но будни и борбени. Докато всички тези синковци, които са от т.нар. средна класа, те упадат най-силно... Асоциацията поне за мен е твърде точна :cry:
Роби сме били тогава, тялом и духом, вече само духом, но ни най-малко не желаем да се променяме :wink:

Колега историята явно не ти и от силните страни, показано от това което пишеш дали е от незнание или си афектиран от ... прочети за Роба колко пъти се е опитвал да се освободи за 500г., относно обикновенния човечец, че е възпитано у него примиренческо поведение има доза истина, но като, че в повече да важи за поколението на соца и непосредствено след него.
Похвално е, че се бориш за некомерсиални каузи в които вярваш (не са много тези в наши дни по нашите земи), но за да направиш една кауза всеобща, то трябва да я направиш и удобна за приемане, т.е. логични аргументи, да уважиш и чуждото мнение (макар и да ти е неприятно), да си готов да жертваш себе си, т.е. да си готов да пренебрегнеш своя интерес в името на успеха на каузата, устрем и неуморимост в действията, и нещо което вярно си налучил - гласност.
Чао засега и успех :wink:

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 05 юли 2012 19:45

от тази година униеверситетите започват да приемат набор '90, първият набор след Промените, при който раждаемостта в бг спада в пъти. За сметка на това броя на местата за прием в униерситетите остава непроменен. Изводът можеш да си го направиш и сам ... от тук натам по-добре няма да става :)

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 05 юли 2012 20:50

VWGT написа:от тази година униеверситетите започват да приемат набор '90, първият набор след Промените, при който раждаемостта в бг спада в пъти. За сметка на това броя на местата за прием в униерситетите остава непроменен. Изводът можеш да си го направиш и сам ... от тук натам по-добре няма да става :)

Нещо не те разбрах :shock
Набор 90 бяха преди 3 години :Mr Green Fun

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Чет 05 юли 2012 21:06

2.4I :не: , за какво изброи имената на една шепа велики българи? Те се знаят от всеки средноинтелигентен българин. Честно казано не разбрах какво целиш, освен, че разбрах чия къща притежаваш.
Апашо е прав, че бъдещата интелигенция е овца, може би с мнение, но без намерение да го изкаже.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 05 юли 2012 21:09

хехе прав си, тея от 90-те вече са станали магистри сигурно :drunk

с две думи по-малко хора, по-малко кандидати + повече места = който иска, той влиза => университетите не са сборище на млади, будни и образовани люде и това са студентите нищо общо със
синоним на буден дух, бунтарство и идеализъм
.

терминал 2 винаги е решение, колкото по-рано, толкова по-добре :Р

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 05 юли 2012 21:18

VWGT написа:хехе прав си, тея от 90-те вече са станали магистри сигурно :drunk

с две думи по-малко хора, по-малко кандидати + повече места = който иска, той влиза => университетите не са сборище на млади, будни и образовани люде и това са студентите нищо общо със
синоним на буден дух, бунтарство и идеализъм
.

терминал 2 винаги е решение, колкото по-рано, толкова по-добре :Р

По твоята логика, терминал 2 означава, да си свалиш гащите и да избягаш?
Никаква борба, ами директно бягане? Интересно ...
Приятно миене на чинии от другата страна на Терминал 2

ПП: То всички влизат, но не всички излизат!
И зад терминал 2 е така, влиза се по диплома, но доста не излизат!

Потребителски аватар
2.4I
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 2.4I » Чет 05 юли 2012 21:40

110afn написа:2.4I :не: , за какво изброи имената на една шепа велики българи? Те се знаят от всеки средноинтелигентен българин. Честно казано не разбрах какво целиш, освен, че разбрах чия къща притежаваш.
Апашо е прав, че бъдещата интелигенция е овца, може би с мнение, но без намерение да го изкаже.

Ако прочетеш пак - ще разбереш, ако не разбереш проблема е изцяло твой.
Какво знае средностатистическия Българин е спорен въпрос. Какви изводи си вади е още по-спорен.

Потребителски аватар
110afn

Мнениеот 110afn » Чет 05 юли 2012 21:54

Какво да чета пак? Що се опитваш да ми втълпиш ,че черното е бяло
Ти ако си бил на въпросната случка с Апашо щеше да си траеш или....
Да не изчепваме темата, но трябва да минат поне 50-60г от падането на комунизма, две поколения поне, за да почне да се променя мисленето

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Чет 05 юли 2012 21:55

Странно разсъждение!Не е ли доста по-добре да живееш живота си в нормална държава където няма битовизми и не е нужно да се притесняваш всяка вечер ако детето ти остане до по-късно навън?
Ами финансовата страна,ами сигурността? Ами факта,че е пълно с престъпници в бг навсякъде вече и човек не може спокойно да излезе дори??? То от мизерия всички станаха престъпници вече...
В бг може някога и да има пари,но никога няма да има бели хора! Ами циганите,бездомните кучета и дупките по пътищата? Детската смъртност и броя на самоубийците???
Това с миенето на чинии са пълни глупости.Е,ако не знаеш език и си глупав,то и в бг това те чака! Истината е една,независимо какво работиш,ако си в бяла държава,ще имаш пари да гледаш себе си,жена си,да поддържаш две коли,да плащаш наем,да гледаш дете,да заделяш пари за почивка,да си купуваш всичко необходимо и тн...
Тук кога ще стане това ако работи само единия в семейството??? И двамата да се скъсат от бачкане,пак не става! Затова и младите хора се изнесоха масово,трябва да си меко казано побъркан,за да си млад,да знаеш език,да не те е страх и да останеш в бг.
Виж за мамини синенца,връзкари,и неудачници желаещи да живеят с техните до навършване на поне 40 години,бг е най-добрия избор!
Аз лично за пръв път като ходих до щатите не можех да повярвам колко сме зле... И така и след като бях до Англия,Ирландия и тн...
В Гърция също съм бил... Ами и тях има да гоним.Който иска да остане тук и да осигурява на децата си съмнително бъдеще-да заповяда.Оправдания колкото искаш. Аз лично имам един живот...
Естествено има и изключения,ако човек има пари,може и да не напуска бг.
Макар,че след като знам как живеят и се държат нормалните хора по белите страни,за нищо за нищо ама за нищичко на света не бих останал в бг... Просто НЯМА СМИСЪЛ! Сега очаквам да ме оплюете...
Човек от хубаво не заминава... Не съм страдал от недоимък за да замина,просто като отидеш и поживееш и после се върнеш в нашата родина и сравниш и имаш избор,трябва да си луд да останеш в България... Самата атмосфера,злобните и завистливи хора,начина на мислене.Тези неща у българина никога не можах да ги приема! Факта,че за да свърша нещо просто трябваше да си взимам отпуска и да вися по инстанциите където заядливи лелки те правят на луд-също.
Имам роднини по цял свят,Щатите,Ирландия,Канада,Англия,Австрия...
Просто човек ако иска да се развива-това е начина,другото е оцеляване!
Пак казвам,говорим за МАСАТА Българи и това какъв е живота... Това,че 2000 пазаруват в мола всеки ден не означава,че 7 000 000 живеят нормално!
Няма човек който да е имал избор и да е избрал България,няма и такъв който да е работлив и умен и да се е върнал! :да:
За какво бягане говорите изобщо,бягане от кое? На какво е задължен човек,на държава която го третира като незаконен емигрант??? Не благодаря...
Ако всяко едно Българско семейство почне да има поне по 3 деца,ще се прибера и аз и аз ще си гледам децата в бг! Като гледам обаче,това за съжаление никога няма да стане... И добре,че сме ние да пращаме пари в тази и без това пропаднала бг икономика,то си има официални статистики за тая работа... България агонизира...
Да,родина ми е,обичам си я и се кефя да си идвам в отпуска,да си видя малкото останали роднини.... И докато ми свърши отпуската малките неща показващи ти каква е България и какви са масата от хората ме карат да се прибера още на третия ден и да си изкарам отпуската някъде....Де да знам къде,но само не и в България!

tdi90 turbo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tdi90 turbo » Чет 05 юли 2012 22:13

lion_heart002 написа:Странно разсъждение!Не е ли доста по-добре да живееш живота си в нормална държава където няма битовизми и не е нужно да се притесняваш всяка вечер ако детето ти остане до по-късно навън?
Ами финансовата страна,ами сигурността? Ами факта,че е пълно с престъпници в бг навсякъде вече и човек не може спокойно да излезе дори??? То от мизерия всички станаха престъпници вече...
В бг може някога и да има пари,но никога няма да има бели хора! Ами циганите,бездомните кучета и дупките по пътищата? Детската смъртност и броя на самоубийците???
Това с миенето на чинии са пълни глупости.Е,ако не знаеш език и си глупав,то и в бг това те чака! Истината е една,независимо какво работиш,ако си в бяла държава,ще имаш пари да гледаш себе си,жена си,да поддържаш две коли,да плащаш наем,да гледаш дете,да заделяш пари за почивка,да си купуваш всичко необходимо и тн...
Тук кога ще стане това ако работи само единия в семейството??? И двамата да се скъсат от бачкане,пак не става! Затова и младите хора се изнесоха масово,трябва да си меко казано побъркан,за да си млад,да знаеш език,да не те е страх и да останеш в бг.
Виж за мамини синенца,връзкари,и неудачници желаещи да живеят с техните до навършване на поне 40 години,бг е най-добрия избор!
Аз лично за пръв път като ходих до щатите не можех да повярвам колко сме зле... И така и след като бях до Англия,Ирландия и тн...
В Гърция също съм бил... Ами и тях има да гоним.Който иска да остане тук и да осигурява на децата си съмнително бъдеще-да заповяда.Оправдания колкото искаш. Аз лично имам един живот...
Естествено има и изключения,ако човек има пари,може и да не напуска бг.
Макар,че след като знам как живеят и се държат нормалните хора по белите страни,за нищо за нищо ама за нищичко на света не бих останал в бг... Просто НЯМА СМИСЪЛ! Сега очаквам да ме оплюете...
Човек от хубаво не заминава... Не съм страдал от недоимък за да замина,просто като отидеш и поживееш и после се върнеш в нашата родина и сравниш и имаш избор,трябва да си луд да останеш в България... Самата атмосфера,злобните и завистливи хора,начина на мислене.Тези неща у българина никога не можах да ги приема! Факта,че за да свърша нещо просто трябваше да си взимам отпуска и да вися по инстанциите където заядливи лелки те правят на луд-също.
Имам роднини по цял свят,Щатите,Ирландия,Канада,Англия,Австрия...
Просто човек ако иска да се развива-това е начина,другото е оцеляване!
Пак казвам,говорим за МАСАТА Българи и това какъв е живота... Това,че 2000 пазаруват в мола всеки ден не означава,че 7 000 000 живеят нормално!
Няма човек който да е имал избор и да е избрал България,няма и такъв който да е работлив и умен и да се е върнал! :да:
За какво бягане говорите изобщо,бягане от кое? На какво е задължен човек,на държава която го третира като незаконен емигрант??? Не благодаря...
Ако всяко едно Българско семейство почне да има поне по 3 деца,ще се прибера и аз и аз ще си гледам децата в бг! Като гледам обаче,това за съжаление никога няма да стане... И добре,че сме ние да пращаме пари в тази и без това пропаднала бг икономика,то си има официални статистики за тая работа... България агонизира...
Да,родина ми е,обичам си я и се кефя да си идвам в отпуска,да си видя малкото останали роднини.... И докато ми свърши отпуската малките неща показващи ти каква е България и какви са масата от хората ме карат да се прибера още на третия ден и да си изкарам отпуската някъде....Де да знам къде,но само не и в България!

колега подкрепям те с двете ръце и с двата крака,значи в момента и аз съм в чужбина за по дълго само че не знам до кога,преди бях излизал в чужбина но за кратко,а сега когато е за по дълго виждаш нещата, е всичко което си писал е верно :да:

Потребителски аватар
110afn

Мнениеот 110afn » Чет 05 юли 2012 22:20

lion_heart002, Още малко и щях да се подтисна ,че съм българин, който все още живее в България.
90 процента от "изселниците" ви е такова "мисленето". А там сте по-големи измекяри от нас тука.
А в това сигурен ли си - "Няма човек който да е имал избор и да е избрал България,няма и такъв който да е работлив и умен и да се е върнал! "
Ей такива като тебе като слугуват повече време, после се правят и , че са забравили някой думи, пък и акцент имат

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Чет 05 юли 2012 22:22

tdi90 turbo написа: е всичко което си писал е верно :да:

Да,ама ти не знаеш как ми се иска да не беше вярно! Истината е,че ако в бг имаше гражданско самосъзнание нямаше да съм тук.Както и да е... Човек с малко пари може да живее,но заобиколен от простотия,мизерия,завист под път и над път не може,поне аз не можах да се науча... Липсва човешко отношение на хората помежду им в бг.

Пък и сега ще наизскочат некви батки и ще ми обяснят колко съм заблуден, mhihi така или иначе така,че всичко си идва на място!

А твоето мнение така и не можах да го схвана,ако имаш предвид,че живея още по-добре отколкото в бг,да прав си... Ако имаш предвид,че мога да си пия бирата с някой който не ми гледа в чашата,прав си... Мнението не съм го писал за да се подтискаш. Съжалявам,ако така се е получило. Коментари като твоя,просто показват точно това което написах! Много хора не могат да заминат по една или друга причина,финансова,имат задължения към близки,възраст и тн... Това не означава,че тия които сме заминали сме си предали родината или семействата по някакъв начин,или,че пък мием чинии... Напротив! Точно затова го и написах! Както и да е,мир да има! :beer

Последна промяна от lion_heart002 на Чет 05 юли 2012 22:30, променено общо 1 път.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”