Пожарогасители

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Пожарогасители

Мнениеот Nikkolay » Пон 25 юни 2012 11:10

Онзи ден на Шипченски проход в сф. Рено Лагуна пламна по средата на пътя. Спрях да помагам за гасенето, та сега въпроса ми е къде могат да ми напълнят пожарогасителя отново ( става въпрос за обикновените 1 кг. мисля че бяха, прахови)
Преди имаше в Лозенец нещо като сервиз за пожарогасители, има ли някой идея дали е там още?

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Re: Пожарогасители

Мнениеот Dead man » Пон 25 юни 2012 11:13

Ники, :търсачкаа :beer

viewtopic.php?f=59&t=136695&hilit=%D0%9F%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB

Намира се:
София
Телефони: 029882862 ; 029864442 ; 0888888250 0888993990 029864442
E-mail: siv_90@abv.bg
http://siv90.vibs.bg

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Пон 25 юни 2012 11:18

мерси Сашо :beer

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 25 юни 2012 11:28

Видях го и аз това рено - точно когато си тръгваше пожарната минах от там и видях какво се е случило.

Хубаво е да имаш сериозен пожарогасител! Заверката/пълненето хич не е скъпа.

Преговарям и с БВА, които са производител на пожарогасители и имат и сервиз на Раковски да ползваме преференциални цени за VWclub.bg:

Магазинът в София е на, ул. „Г. С. Раковски” 32

Днес най-вероятно ще се виждам с тях.

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Пон 25 юни 2012 13:46

аз бях на светофара изведнъж като пламна това Рено. Колите си подминават, никой не спира...най-накрая спряха няколко човека, обаче бяха с пожарогасители тип дезедорант...аз и още 2-ма 3-ма впоследствие имахме що годе нормални пожарогасители, та изгасихме колата...

Потребителски аватар
shotik
Автомобил: Seat Cordoba Vario 2000
Двигател: ALM 1.6 MPI 2000
Контакти:

Мнениеот shotik » Пон 25 юни 2012 16:00

На бул. Вл.Вазов срещу стадион Герена има при спирка на тролейбус 1 посока центъра,също на ул. Градинарска срещу Мелничен комбинат. Удобно е за спиране с автомобил.

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Пон 25 юни 2012 16:23

Nikkolay написа:...
Преди имаше в Лозенец нещо като сервиз за пожарогасители, има ли някой идея дали е там още?

Там са още
http://www.solti.org/

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 25 юни 2012 17:34

Мисля, че е удачно да се вземе 2 кг пожарогасител. Или 2 х 1 кг.
Защото 1-кг-овите доста бързо се изпръскват и до там.
А за дезодорантите не ми се коментира - леш, пълен.

Аз имах едих китайски прахов, 1 кг, на 5 години, без да е воден на обслужване, като си беше в зелената зона на манометъра. Реших да го изпръскам, за да видя как ще е - еми нямаше никакъв проблем, изпръска се добре, до край.

Последна промяна от andro_ на Пон 25 юни 2012 17:48, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пон 25 юни 2012 17:36

От скоро има нов закон който изисква всички фирми занимаващи се с сервизно обслужване на ПГ да са минали определени курсове и да са лицензирани....
Има глоба за самата фирма а също така и за всеки който ползва услугите на нелицензирана фирма.
Основно се проверяват заведения и фирми с повече бройки, но важи и за малките пожарогасители - 1кг и 2кг

А иначе много внимавайте с това кога обслужвате пожарогасителите си... масово на пазара се продават китайски такива и годишното им сервизиране е повече от задължително.
Хубаво е често да се проверява манометъра и нивото на налягане, цялостта на пломбата и също така (важи за праховите) да се обръща за да се поразмести прахта и да не станава на бучки.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 26 юни 2012 7:20

AmW написа:... да се поразмести прахта и да не станава на бучки.

Тъй като от 2 години все забравям да си заверя пожарогасителя ( :oops: ще бъде направено тази седмица) говорих с пожарникаря във фирмата къде да ида.
Той точно това ми обясни - повечето 'заверкаджии' мерят теглото, поглеждат налягането и лепят стикера.
И когато, да не чува дявола, ти се наложи да го ползваш изведнъж се оказва, че вътре всичко е на бучки, на третата секунда една бучка се забива в тръбичката и я блокира и... ти само седиш и размахаш червено бурканче! :bishop
Трябва да се отвори, да се смени прахоляка, да се надуе и чак тогава може да смяташ, че има нещо, на което да разчиташ :dontknow:

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Вто 26 юни 2012 23:05

Точно заради това и тези лицензи на фирмите... никой няма да си рискува разрешителното за някакви 10-15лв.
Стъпките които трябва да се извършат при едно сервизно обслужване накратко са...
Оглед на ПГ - външен (за корозия, подбито и тн)
Изкарване на прахта... някой фирми ползват машини който хич не са евтини, други ползват изкарват налягането и после с канчето...
Вътрешен оглед на съда - най вече на заварките. Може да има корозия но в някакви граници, точковидна такава не се допуска и съда се бракува.
Измерване на кантар на съда
Почистване и оглед на "главата"(дръжката с манометъра и сифонната тръба)
Вкарване на прахта в съда и премерване на кантар отново
Ако количеството прах е достатъчно (при 6 килограмовите се допуска +/- 2%) се монтира главата и се пълни с налягане - 15 бара.

Та накратко това са стъпките, отнема около 15мин на ПГ. До ден днешен не разбирам защо има фирми които лепят само стикери без да следват по горните стъпки.

Не забравяйте... това е съд под не малко налягане, може да станат големи порази.

tony//kart
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tony//kart » Пет 06 юли 2012 21:52

AmW написа:От скоро има нов закон който изисква всички фирми занимаващи се с сервизно обслужване на ПГ да са минали определени курсове и да са лицензирани....
Има глоба за самата фирма а също така и за всеки който ползва услугите на нелицензирана фирма.
Основно се проверяват заведения и фирми с повече бройки, но важи и за малките пожарогасители - 1кг и 2кг

А иначе много внимавайте с това кога обслужвате пожарогасителите си... масово на пазара се продават китайски такива и годишното им сервизиране е повече от задължително.
Хубаво е често да се проверява манометъра и нивото на налягане, цялостта на пломбата и също така (важи за праховите) да се обръща за да се поразмести прахта и да не станава на бучки.

Първо не е закон, а наредба № Із-2377 от 15.09.2011 г. Но тази наредба обхваща само обекти (магазини, заведения, офиси, фабрики......) Тя не е валидна за пожарогасители под 6 кг. без значение от гасителното вещество. За да не изпадам в по-големи подробности и за да е ясно на цялата алдиторията контрола на пожарогасителите за МПС е по закона на КАТ.
На пазара не са масово Китайски пожарогасители, а 99 на 100 % са внос от Китай. Но останалия 1 % не са Български, Българско производство на пожарогасители бече няма!!!!!!

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 06 авг 2012 22:49

radotom написа:Тъй като от 2 години все забравям да си заверя пожарогасителя ( :oops: ще бъде направено тази седмица) говорих с...

Доооста дълга седмица, май, а?... :lol:
Днес най-накрая отидох да ми прегледат пожарогасителя.
Още като го видяха казаха, че няма да стане! Отдавна са излезли от употреба тия, не могат дори стикер да сложат.
След това едната мацка видя, че отпред е излизало прах и каза, че така или иначе би излязло по-скъпо да се направи, отколкото да си купя нов, даже да се намери кой да го направи. Моя бил с капсула под налягане, после прахоляка. Капсулата е била пробита, пожарогасителя нямало да работи...
Купих си аз нов (19.20лв) и реших да пробвам моя...
Е верно не работеше! :shock :shock
А никога не съм го ползвал :?
Вярно, нямаше шплент (беше паднал докато се е въргалял в багажника)и веднъж там имаше малко прах, амааа... наистина малко! Сещам се какво би било, ако е сработил наистина.В крайна сметка развих горната част и изсипах праха.
За отбелязване е, че си беше прахообразен, без бучки и без никакво налягане вътре.
Та тъй!
Най-сетне си имам нов и заверен пожарогасител - пожелавам си да съм си хвърлил парите на вятъра и никога да не го ползвам! :lol:

Потребителски аватар
Sashko_Trg
Автомобил: Audi A4 Avant
Двигател: 2 0 TDI

Мнениеот Sashko_Trg » Вто 07 авг 2012 16:38

Моя мин. година го заревих, обаче мин. седмица реших да го изкарам и да го видя, тръгнах да го клатя обаче не усетих нищо да се мърда вътре. Иначе на показателя виждам че има налягане, още е в зеленото, ама май трябва да ида пак при един познат който се занимава с такива работи да видим какво ще стане!

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 09 авг 2012 14:42

Sashko_Trg написа:Моя мин. година го заревих, обаче мин. седмица реших да го изкарам и да го видя, тръгнах да го клатя обаче не усетих нищо да се мърда вътре. Иначе на показателя виждам че има налягане, още е в зеленото, ама май трябва да ида пак при един познат който се занимава с такива работи да видим какво ще стане!

Ти сериозно ли пусна мнение, че си си разклатил пожарогасителя? :shock

Върни се в “ОФФ-Топик - други”