Въпрос за предварителен договор за покупка на апартамент?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
Въпрос за предварителен договор за покупка на апартамент?
Като начало да се похваля днеска си запазих апартаментче в Младост 2 и в сряде ще подписваме договор и ще давам 50% от сумата.Въпроса ми е към запознатите предварителния договор трябва ли да се заверява при нотариус или само при продавача?
- valeri dimov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- Дашо
- Пернишки бек
- Автомобил:
- Двигател:
Закон за задълженията и договорите Чл. 19. Предварителният договор за сключване на определен окончателен договор, за който се изисква нотариална или нотариално заверена форма, трябва да се сключи в писмена форма.
Предварителният договор трябва да съдържа уговорки относно съществените условия на окончателния договор.
Всяка от страните по предварителния договор може да предяви иск за сключване на окончателния договор. В такъв случай договорът се счита сключен в момента, в който решението влезе в законна сила.
Като тълкувам законовия текст мисля че нетрябва да се заверява предварителния при нотариус.Единствено трябва да го сключите в писмена форма!!!
П.П.Дано съм ти бил от полза
Предварителният договор трябва да съдържа уговорки относно съществените условия на окончателния договор.
Всяка от страните по предварителния договор може да предяви иск за сключване на окончателния договор. В такъв случай договорът се счита сключен в момента, в който решението влезе в законна сила.
Като тълкувам законовия текст мисля че нетрябва да се заверява предварителния при нотариус.Единствено трябва да го сключите в писмена форма!!!
- Rabbit_TDI
- Контакти:
da6o_amvr написа:Закон за задълженията и договорите Чл. 19. Предварителният договор за сключване на определен окончателен договор, за който се изисква нотариална или нотариално заверена форма, трябва да се сключи в писмена форма.
Мерси това много ми помага,щото никаде не е указано как става.

- Rabbit_TDI
- Контакти:
-
- Автомобил:
- Двигател:
колега заверявяй.провери дали са платени всички сметки за всичко, както и за вещни тежести/ипотеки и прочие/-да не се окажеш петия поред собственик и да си правите фенклуб.
е тва е песимистичната прогноза не всичко е лошо у нас ама се "презастраховай".късмет ти желая-дано всичко да приключи гладко.обикновено ако сделката е през агенция те изследват всички кофти ситуации за теб -но ако се канеш да спестиш комисиони сам го правиш-не е скъпо ама иска търчане....
е тва е песимистичната прогноза не всичко е лошо у нас ама се "презастраховай".късмет ти желая-дано всичко да приключи гладко.обикновено ако сделката е през агенция те изследват всички кофти ситуации за теб -но ако се канеш да спестиш комисиони сам го правиш-не е скъпо ама иска търчане....
- Rabbit_TDI
- Контакти:
arseslav написа:колега заверявяй.провери дали са платени всички сметки за всичко, както и за вещни тежести/ипотеки и прочие/-да не се окажеш петия поред собственик и да си правите фенклуб.
Ми то документите аз съм им ги правил щото проектирах сградата ,а шефа даже им копуваше земята/просто за скрити клопки нямам притеснения/.Просто на мен притеснението ми е ,че давам 30к евро на базата на два подписа,но май такава си е процедурата

- valeri dimov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- Lawyer
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Въпрос за предварителен договор за покупка на апартамент
Rabbit_TDI написа:Като начало да се похваля днеска си запазих апартаментче в Младост 2 и в сряде ще подписваме договор и ще давам 50% от сумата.Въпроса ми е към запознатите предварителния договор трябва ли да се заверява при нотариус или само при продавача?
Добре е много да внимаваш - нищо, че си много "вътрешен". Ако искаш, сканирай проекта на договора и ми го изпрати.
- Rabbit_TDI
- Контакти:
Lawyer написа:Rabbit_TDI написа:Като начало да се похваля днеска си запазих апартаментче в Младост 2 и в сряде ще подписваме договор и ще давам 50% от сумата.Въпроса ми е към запознатите предварителния договор трябва ли да се заверява при нотариус или само при продавача?
Добре е много да внимаваш - нищо, че си много "вътрешен". Ако искаш, сканирай проекта на договора и ми го изпрати.
Утре ще ти го пратя ,аз го имам уърдовски в офиса.Мерси предварително

- batetony67
- Автомобил: VW Beetle
- Двигател: CU 1980
- Контакти:
Значи ще ставаме комшии, аз съм в 206-ти блок.Rabbit_TDI написа:Като начало да се похваля днеска си запазих апартаментче в Младост 2 и в сряде ще подписваме договор и ще давам 50% от сумата.Въпроса ми е към запознатите предварителния договор трябва ли да се заверява при нотариус или само при продавача?
- stanimir
- Автомобил:
- Двигател:
Здрасти Рабит,
не знам сключил ли си го вече, но малко късно се включвам в темата.
Моят съвет е да го завериш договора, верно ще платиш някоя и друга такса, но - не дай си Боже при тези неспокойни времена ще си осигуриш известна доза комфорт и сигурност.
Освен това какво ти препоръчвам: 1) Провери земята и обекта за тежести - това може да стане и чрез компютърна справка в службата по вписвания.
Не знам на какъв етап ти е строежа, но защо първоначалната такса е 50% ,а не по-млако,да речем 30%?Ако си на зелено(а не на груб строеж-опитай да предоговориш
Доста често предприемачите избягват да получават цялата сума по банков път,а искат само част от нея, знам,че звучи глупавато,но не забравяй да си вземеш квитанция за парите,които - и ако - дадеш на ръка.Често пъти в подобни случаи все бързаме и ...забравяме...
Погледни все пак предходните документи за собственост - нотариални актове,скици и пр,както и поискай си одобрения архитектурен проект(план). Разбери кога и колко ще платиш за прилежащата към апартамента ти земя, която - уверявам те - ще ти я продадат също,защото на строителя ти не му трябва.
Ако пък апартаментът ти е напълно изграден, то си в по-добра позиция, но задължително го провери - вече с удостоверенеи за тежести - в Службата по вписванията(Агенция по вписвания), и както са кзали колегите -сметките за ток,парно и etc.
Съветвам те проверката за тежести да я повтроиш преди сключване на окончателния договор, вече само чрез компютърна справка. Ако сградата ти не е нова(над 5г. строителство)добрата новина е,че няма да дължиш ДДС.
тва е на прима виста,пиши,ако има некво развитие
не знам сключил ли си го вече, но малко късно се включвам в темата.
Моят съвет е да го завериш договора, верно ще платиш някоя и друга такса, но - не дай си Боже при тези неспокойни времена ще си осигуриш известна доза комфорт и сигурност.
Освен това какво ти препоръчвам: 1) Провери земята и обекта за тежести - това може да стане и чрез компютърна справка в службата по вписвания.
Не знам на какъв етап ти е строежа, но защо първоначалната такса е 50% ,а не по-млако,да речем 30%?Ако си на зелено(а не на груб строеж-опитай да предоговориш
Доста често предприемачите избягват да получават цялата сума по банков път,а искат само част от нея, знам,че звучи глупавато,но не забравяй да си вземеш квитанция за парите,които - и ако - дадеш на ръка.Често пъти в подобни случаи все бързаме и ...забравяме...
Погледни все пак предходните документи за собственост - нотариални актове,скици и пр,както и поискай си одобрения архитектурен проект(план). Разбери кога и колко ще платиш за прилежащата към апартамента ти земя, която - уверявам те - ще ти я продадат също,защото на строителя ти не му трябва.
Ако пък апартаментът ти е напълно изграден, то си в по-добра позиция, но задължително го провери - вече с удостоверенеи за тежести - в Службата по вписванията(Агенция по вписвания), и както са кзали колегите -сметките за ток,парно и etc.
Съветвам те проверката за тежести да я повтроиш преди сключване на окончателния договор, вече само чрез компютърна справка. Ако сградата ти не е нова(над 5г. строителство)добрата новина е,че няма да дължиш ДДС.
тва е на прима виста,пиши,ако има некво развитие
- Rabbit_TDI
- Контакти:
batetony67 написа:Значи ще ставаме комшии, аз съм в 206-ти блок.Rabbit_TDI написа:Като начало да се похваля днеска си запазих апартаментче в Младост 2 и в сряде ще подписваме договор и ще давам 50% от сумата.Въпроса ми е към запознатите предварителния договор трябва ли да се заверява при нотариус или само при продавача?
Ще ме научиш на кварталните кръчми

Върни се в “ОФФ-Топик - други”