Въпрос за предварителен договор за покупка на апартамент?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Въпрос за предварителен договор за покупка на апартамент?

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 26 фев 2007 21:22

Като начало да се похваля днеска си запазих апартаментче в Младост 2 и в сряде ще подписваме договор и ще давам 50% от сумата.Въпроса ми е към запознатите предварителния договор трябва ли да се заверява при нотариус или само при продавача?

Потребителски аватар
valeri dimov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот valeri dimov » Пон 26 фев 2007 21:41

доколкото знам трябва.за да си стиската рацете до края на обекта.останалото е късмет.да не забравя ме и фирмата която строи проверия преди това?

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Пон 26 фев 2007 21:42

Закон за задълженията и договорите Чл. 19. Предварителният договор за сключване на определен окончателен договор, за който се изисква нотариална или нотариално заверена форма, трябва да се сключи в писмена форма.
Предварителният договор трябва да съдържа уговорки относно съществените условия на окончателния договор.
Всяка от страните по предварителния договор може да предяви иск за сключване на окончателния договор. В такъв случай договорът се счита сключен в момента, в който решението влезе в законна сила.

Като тълкувам законовия текст мисля че нетрябва да се заверява предварителния при нотариус.Единствено трябва да го сключите в писмена форма!!!

П.П.Дано съм ти бил от полза

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 26 фев 2007 21:49

da6o_amvr написа:Закон за задълженията и договорите Чл. 19. Предварителният договор за сключване на определен окончателен договор, за който се изисква нотариална или нотариално заверена форма, трябва да се сключи в писмена форма.
Предварителният договор трябва да съдържа уговорки относно съществените условия на окончателния договор.
Всяка от страните по предварителния договор може да предяви иск за сключване на окончателния договор. В такъв случай договорът се счита сключен в момента, в който решението влезе в законна сила.

Като тълкувам законовия текст мисля че нетрябва да се заверява предварителния при нотариус.Единствено трябва да го сключите в писмена форма!!!

П.П.Дано съм ти бил от полза

Мерси това много ми помага,щото никаде не е указано как става. :handshake

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 26 фев 2007 21:50

valeri dimov написа:доколкото знам трябва.за да си стиската рацете до края на обекта.останалото е късмет.да не забравя ме и фирмата която строи проверия преди това?

Ми на тая тема нещата са ОК щото аз и колегата сме проектанти на обекта :lol: Отделно че е наш авторския и повечето инвеститорски надзор :wink:

arseslav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот arseslav » Пон 26 фев 2007 21:52

колега заверявяй.провери дали са платени всички сметки за всичко, както и за вещни тежести/ипотеки и прочие/-да не се окажеш петия поред собственик и да си правите фенклуб.
е тва е песимистичната прогноза не всичко е лошо у нас ама се "презастраховай".късмет ти желая-дано всичко да приключи гладко.обикновено ако сделката е през агенция те изследват всички кофти ситуации за теб -но ако се канеш да спестиш комисиони сам го правиш-не е скъпо ама иска търчане....

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 26 фев 2007 21:55

arseslav написа:колега заверявяй.провери дали са платени всички сметки за всичко, както и за вещни тежести/ипотеки и прочие/-да не се окажеш петия поред собственик и да си правите фенклуб.
е тва е песимистичната прогноза не всичко е лошо у нас ама се "презастраховай".късмет ти желая-дано всичко да приключи гладко.обикновено ако сделката е през агенция те изследват всички кофти ситуации за теб -но ако се канеш да спестиш комисиони сам го правиш-не е скъпо ама иска търчане....

Ми то документите аз съм им ги правил щото проектирах сградата ,а шефа даже им копуваше земята/просто за скрити клопки нямам притеснения/.Просто на мен притеснението ми е ,че давам 30к евро на базата на два подписа,но май такава си е процедурата :?

Потребителски аватар
valeri dimov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот valeri dimov » Пон 26 фев 2007 22:00

значи немаи притеснения :roll:

Потребителски аватар
Lawyer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Въпрос за предварителен договор за покупка на апартамент

Мнениеот Lawyer » Пон 26 фев 2007 22:06

Rabbit_TDI написа:Като начало да се похваля днеска си запазих апартаментче в Младост 2 и в сряде ще подписваме договор и ще давам 50% от сумата.Въпроса ми е към запознатите предварителния договор трябва ли да се заверява при нотариус или само при продавача?

Добре е много да внимаваш - нищо, че си много "вътрешен". Ако искаш, сканирай проекта на договора и ми го изпрати.

Потребителски аватар
FreeSoul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот FreeSoul » Пон 26 фев 2007 22:38

Ох и при мен има проблем с един предварителен договор, май ще търся Lawyer-a :twisted:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 26 фев 2007 22:51

Lawyer написа:
Rabbit_TDI написа:Като начало да се похваля днеска си запазих апартаментче в Младост 2 и в сряде ще подписваме договор и ще давам 50% от сумата.Въпроса ми е към запознатите предварителния договор трябва ли да се заверява при нотариус или само при продавача?

Добре е много да внимаваш - нищо, че си много "вътрешен". Ако искаш, сканирай проекта на договора и ми го изпрати.

Утре ще ти го пратя ,аз го имам уърдовски в офиса.Мерси предварително :lol:

Потребителски аватар
batetony67
Автомобил: VW Beetle
Двигател: CU 1980
Контакти:

Мнениеот batetony67 » Вто 27 фев 2007 9:32

Значи ще ставаме комшии, аз съм в 206-ти блок.

Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Вто 27 фев 2007 10:00

чакай бре човек, 50 % не са ли много за предварителен
обикновено е 10-15%
като вътре се уточняват, кога ще бъдат извършени другите вноски

П.С моя предварителен не беше заверяван нотариално, но на база на него банката ми отпусна кредит, демек явно не е проблем

Потребителски аватар
stanimir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanimir » Вто 27 фев 2007 10:03

Здрасти Рабит,
не знам сключил ли си го вече, но малко късно се включвам в темата.
Моят съвет е да го завериш договора, верно ще платиш някоя и друга такса, но - не дай си Боже при тези неспокойни времена ще си осигуриш известна доза комфорт и сигурност.
Освен това какво ти препоръчвам: 1) Провери земята и обекта за тежести - това може да стане и чрез компютърна справка в службата по вписвания.
Не знам на какъв етап ти е строежа, но защо първоначалната такса е 50% ,а не по-млако,да речем 30%?Ако си на зелено(а не на груб строеж-опитай да предоговориш
Доста често предприемачите избягват да получават цялата сума по банков път,а искат само част от нея, знам,че звучи глупавато,но не забравяй да си вземеш квитанция за парите,които - и ако - дадеш на ръка.Често пъти в подобни случаи все бързаме и ...забравяме...
Погледни все пак предходните документи за собственост - нотариални актове,скици и пр,както и поискай си одобрения архитектурен проект(план). Разбери кога и колко ще платиш за прилежащата към апартамента ти земя, която - уверявам те - ще ти я продадат също,защото на строителя ти не му трябва.

Ако пък апартаментът ти е напълно изграден, то си в по-добра позиция, но задължително го провери - вече с удостоверенеи за тежести - в Службата по вписванията(Агенция по вписвания), и както са кзали колегите -сметките за ток,парно и etc.
Съветвам те проверката за тежести да я повтроиш преди сключване на окончателния договор, вече само чрез компютърна справка. Ако сградата ти не е нова(над 5г. строителство)добрата новина е,че няма да дължиш ДДС.
тва е на прима виста,пиши,ако има некво развитие

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 27 фев 2007 11:06

batetony67 написа:
Значи ще ставаме комшии, аз съм в 206-ти блок.

Ще ме научиш на кварталните кръчми :wink:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”