Здравейте колеги !!!
От известно време много съм се зачудил да направя вътрешна изолация на спалнята.
Като за начало да кажа че изолацията ще се прави само са външна стена.
Имам колеги който казват че ако се прави е добре да е с ФИБРАН, но пък от другаде чувам че имало вероятност да се получи конденз. Аз лично си мисля че щом ще е само една от всички стени няма да има проблем. Интересувам се примерно ако това стане с фибран колко см. да е той?
Вторият вариант който ми казват че е много добър е вата със обшивка от гипскартон. Тук вече не знам за какво става въпрос.
Дайте мнения от личния си опит :)
Вътрешна изолация?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Paceto87
- Автомобил: Golf3
- Двигател:
Re: Вътрешна изолация?
Слагай 5см и не се чуди ще усетиш че има със сигурност, а конденза е според зависи .
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Стиропор, колкото можеш да си позволиш като дебелина. Аз съм с 5 см. В старото ми жилище, дето сега живее синковеца, съм го слагал 1988 и до сега не е мръднал.
- liderass
- Автомобил:
- Двигател:
Гипсокартон и вата, това е решението на казуса! Ще останеш доволен.
- Благовест
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN
В кухнята на таванЯ съм с гипскартон и вата.На външните стени сложих 2 см фибран.Няколко години никакви ядове.
- joro_tt
- Автомобил:
- Двигател:
fibran минимум 5см.
п.с. Ако има възможност направи топлоизолацията отвън.
п.с. Ако има възможност направи топлоизолацията отвън.
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
А с каква цел искаш да си намалиш помещението? Какво ти пречи да я изолираш външно?
- dj_beat_boxer
- Автомобил: GOLF MK4 2.3 V5
- Двигател: AGZ
Цялата къща вътре ми е с гипсокартон и вата, слагай смело. Няма смисъл да слагаш вънка изолация само да грееш стените, плюс това при вънкашна изолация задържаш влагата вътре, самите стени няма как да дишат, и почва влага.
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
От три години от как сменихме дограмата,и по външните стени започна да се образува невероятен мухъл.
Ужас,чак стените седят влажни,а имаме и външна изолация.Говоря за панелка.
Миналото лято правих страшен ремонт у нас и сложихме фибран 2 см,мрежа и шпакловка на спалнята и кухнята.
И КРАЙ на мухала.На пода също съм с фибран,само че 3 см,че трябваше да вдигна малко нивото заради тръбите на парното.Сега и пода не е толкова студен понеже под нас никой не живее.И е доста по-топло на всякъде.
Сложихме фибран само на външните стени дето мухлясваха,сега мисля и на хола да направя така,понеже там не е правено още.
Ужас,чак стените седят влажни,а имаме и външна изолация.Говоря за панелка.
Миналото лято правих страшен ремонт у нас и сложихме фибран 2 см,мрежа и шпакловка на спалнята и кухнята.
И КРАЙ на мухала.На пода също съм с фибран,само че 3 см,че трябваше да вдигна малко нивото заради тръбите на парното.Сега и пода не е толкова студен понеже под нас никой не живее.И е доста по-топло на всякъде.
Сложихме фибран само на външните стени дето мухлясваха,сега мисля и на хола да направя така,понеже там не е правено още.
liderass написа:Гипсокартон и вата, това е решението на казуса! Ще останеш доволен.

- The Red Guy
- Автомобил:
- Двигател:
Minjares написа:liderass написа:Гипсокартон и вата, това е решението на казуса! Ще останеш доволен.
![]()
И аз съм за това решение, защото е най-правилно. Но , за да е пълен ефектът, трябва да имаш и външна такава - с каменна/минерална вата или стиропор.
Фибранът е само за трегери, избени помещения и подът на най-долното помещение на къщата (ако живеете в такава). Той не е паропропусклив и ще имаш конденз до откат, ако си направиш стените с него! Кондензът може да не се проявява по самите стени видимо, а да се развива микрофлора и фауна между изолацията от фибран и самата стена.
Вата или стиропор - въпрос на пари. Стиропорът май ще дойде малко по-евтин, ама ватата е негорима!
Последна промяна от The Red Guy на Съб 11 яну 2014 19:37, променено общо 1 път.
liderass написа:Гипсокартон и вата, това е решението на казуса! Ще останеш доволен.

- liderass
- Автомобил:
- Двигател:
hooligans написа:А с каква цел искаш да си намалиш помещението? Какво ти пречи да я изолираш външно?
За външна изолация пречката колега е ,че ако е за блок трябват много повече стредства, за да си викнеш фирма да ти свърши работа. Вътрешна изолация и сам може да си направиш и така спестяваш някой лев!
- Volksrod
- Автомобил:
- Двигател:
Какви 5 см. вътрешна? Ти добре ли си? Хладилна камера ли ще изолираш?
Вътрешна 5-10 мм. интерит и си готов! Отгоре тапет и става екстра. У нас, втория етаж е налепен с нещо като тънък стереопор (не повече от 5 мм.) отгоре тапет пребоядисван н-пъти още 70 и някоя. Разликата е осезеама в сравнение с първия. Важно е да се проветрява и ако може да се поддържа постоянна температура!
Вътрешна 5-10 мм. интерит и си готов! Отгоре тапет и става екстра. У нас, втория етаж е налепен с нещо като тънък стереопор (не повече от 5 мм.) отгоре тапет пребоядисван н-пъти още 70 и някоя. Разликата е осезеама в сравнение с първия. Важно е да се проветрява и ако може да се поддържа постоянна температура!
Върни се в “ОФФ-Топик - други”