Щом си имал стафордшири , ще си наясно и с характера на добермана

искат твърда ръка , да не ти се качи на главата , за здравословните проблеми : всички така наречени тънки и високи породи ( дог, доберман, боксер , сетери , даламтинец , някои овч.породи и др. ) трябва да се внимава с обема на храната , да не се претоварва кученцето и "форсира" растежа. Отделно е склонен към малформации в прешлените (шийните) ! Правилното хранене и многото движение ( голям двор) ще са фактор за добро здраве . Студа няма му пречи много , само там където ще спи , да е на завет ,сухо и по възможност къщичката да е под навес /сайвант .
За спец здравословни проблеми : почти всички изкуствено създадени породи си имат проблеми , спец за Доберман също няма изключения .
За възпитанието - твърда ръка ,
никога наказанията не бъдат с пръчка ( тя е за игра) или ръка/крак 
Ако трябва да се "респектира" ,
навиваш вестник на руло и го "наказваш" с него. Подпомогнато и със съответния тон- строго и заповедно .
Защо да не е с пръчка : тя е за игра и кучето тр да я възприема като игра , а не да има лоши спомени от нея .
Ръката: тя е за галене и награда . Кракът - също , като върви до вас, не трябва да е на "полусъединител" да не получи ритник случайно . Така и някой който играе/ритне топка да не го афектира.
Задължително да свикне с повод , да свикне вързано при нужда . и т.н. и т.н.
Отнесох се

Гледал съм доста "тежки" породи и имам що годе представа от възпитаване на дом.любимци

Конкретно Доберман не съм имал . Много мога да говоря и за избор на самото кученце ( от самото кучило), и за гледането му , и за възпитанието . Но все пак едно е на думи- друго си е да го изпиташ

Успех с кученцето