Началото на края на дизелите, истината за замърсяването

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Началото на края на дизелите, истината за замърсяването

Мнениеот kossel » Вто 02 дек 2014 22:01

Ето едно добро решение:
http://fakti.bg/avto/122811-francia-se-otkazva-ot-dizelite
много е неприятно да се кара след дизелов автомобил и да мирише и замърсява.

"Френските власти планират поетапно намаляване дизеловите автомобили в страната с цел ограничаване на замърсяванията. Правителството смята да въведе и система за отсяване на най-неекологичните возила, заявява пред Reuters премиерът Манюел Валс."
Дано скоро и в България да стане. Ама надали.

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Re: Началото на края на дизелите, истината за замърсяването

Мнениеот НарКол » Вто 02 дек 2014 22:07

Не бързай да се радваш. Като забранят дизелите във Франция, нали се сещаш къде ще отидат. :mhihi

Потребителски аватар
GuLiVeR
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GuLiVeR » Вто 02 дек 2014 22:16

Аз карам дизел и мисля,че има дизели и дизели,както и бензинови коли и бинзинови и на газ и на метан ,някои пушещ смраден дърт дизел да,но съвременните даже от 96г мисля даже че бяха евро 2 или 3 ,и бензиновите има смрадове и свестни ,да отбележа че най-обичам да карам след някой на газ които гори и масло ,аромата които се образува е просто уникален ,направо мога да се издраифам от смесицата на масло с газ ,това ми е любимото :Mr Green Fun ,когато заплатата ни отговаря на европеиските стандарти да ги спират, но сега всеки според джоба си все пак живеем в България :bishop

Потребителски аватар
Presli82
Автомобил: Volkswagen Passat b2
Двигател: diesel
Контакти:

Мнениеот Presli82 » Вто 02 дек 2014 22:43

" направо мога да се издраифам от смесицата на масло с газ " и аз така :mhihi
Както знаете ,изкопаемите горива (нафта бензин газ) ще свършат след не много дълго време. Според някои прогнози , след 40 50 години. Остават алтернативните горива , като метан и рапично масло. Така че не отписвайте дизела. Бъдещето му предстои.

П.П. Четох някъде ,че точно в германия се правят сериозни изпитания за рапичното масло като гориво.

Последна промяна от Presli82 на Вто 02 дек 2014 23:30, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kossel

Мнениеот kossel » Вто 02 дек 2014 22:52

Presli82 написа:" .... Бъдещето му предстои.

Така ли ? А в Германия можеш да заредиш водород, как стават тези неща ?

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Вто 02 дек 2014 22:58

Баща ми човека е на 70 и кусур години, да е жив и здрав. Та той ми е разправял, че още от 80-десетте години миналия век се е говорило че нефта е на изчерпване а вече сме 2014. Аз на тия приказки много много не вярвам :c010

Потребителски аватар
RoadRunner
Автомобил: VW Golf
Двигател: ASZ 2003

Мнениеот RoadRunner » Вто 02 дек 2014 23:10

Kossel, я кажи като си такъв защитник на природата твоя чисто нов пасат има ли катализатор?

Потребителски аватар
kossel

Мнениеот kossel » Вто 02 дек 2014 23:19

Не защитавам природата, просто коментирам нещо което ми харесва. Моя пасат няма катализатор, но може да работи на пропан-бутан , метан и бензин. Иначе се дразня на хора които през деня, карат дизели, вземат си нафта и за личната кола. Аз също имам служебна кола дизел !

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 02 дек 2014 23:22

Не стига, че служебната кола им е дизел, пък и личната им дизел...
Тия са от наглите :mhihi
Само не разбрах каква е идеята на темата?

Потребителски аватар
kossel

Мнениеот kossel » Вто 02 дек 2014 23:26

Идеята на темата е, че се обмисля едно добро решение за намаляване на дизелите, които са много дразнещи, например за мен - човек с астма. Знам, че някой няма да е хепи защото ще се чуди какво да прави бидоните си от по 10 литра нафта в багажника.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Вто 02 дек 2014 23:35

За България това не важи.Тука карат до последно,докато се разпадне на пътя и после за желязо.По-скоро ще забранят старите пушещи кочини и ще ги пратят на нас.
Няма как да забранят дизела,след като всичко се движи с него.Бусове,камиони,трактори,влакове,кораби...освен да ги направят на газ :mhihi

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Вто 02 дек 2014 23:51

Ние в БГ нали винаги искаме да изпреварим всичките и все сме на опашката. Давайте от утре да спираме дизелите и край. Е така...да дадем пример...да се издигнем в очите на слепите. :death

Потребителски аватар
kossel

Мнениеот kossel » Сря 03 дек 2014 0:03

Не е лошо да се сравняваме със страни като Франция, Германия. Иначе си знаем как е при нас, Андрешковци - всеки се прави на хитър. И виждаме резултата - формален техн. преглед на автомобилите. Спираме по тротоарите и в тревните площи и други екстри с които се срещаме докато шофираме разумно в София.

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Сря 03 дек 2014 0:03

Дизелът се води "горивото на бизнеса" , естествено в скоро бъдеще няма да има друга алтернатива. Дизелът си има своите много добри предимства, хиляда пъти е по-добре да караш икономичен дизелов автомобил , отколкото да пестиш от бензин/газ (бомба в колата). Аз карам един от най-икономичните дизели от всички възможни варианти на мк2, по книга при каране със 120 - разход 6,1 на 100 , при каране с 90 - 4,3 на 100 ,(среден разход се приема 5/100), а това го дава именно легендарния турбо дизел с 5 скорости , 70 коня. Не че искам да се хваля , но го давам за пример , тъй като през 2004-та година платих 3500 лв за този голф , като думите на продавача бяха - "може наистина да намериш по-евтини голф 2-ки, но определено с този двигател ще си ги избиеш парите от карането и километрите" - така и стана , карах в първите години около 20 000 км на година , дизела си е дизел! Между впрочем човека , който ми докара голфа не ми го докара специално за мен, а просто го е използвал като най-икономичен вариант да се прибере от Германия с автомобил ( имайки предвид разхода). Така че изобщо не вярвам , че може да се забрани подобно нещо - то се говореше , че ще забраняват и по-стари коли да се карат от 20-25 години , ама познай... Всичко е само за пари направено , за да им купуваме новите кошници, какъв е проблема ако колата е технически изрядна , пък било то дизел , пък и на възраст? Твърдо против съм и ако стане нещо подобно аз първи ще изляза на протест!Не съм чул до сега за нито една катастрофа , свързана с това , че автомобила е стар - може да е стара просто някоя резервна част и неподменена, но не и самия автомобил!

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 03 дек 2014 0:05

Интересно, защо "края на дизелите"?! Аз съм на мнение , че те за разлика от бензиновите имат добрата алтернатива, да работят с растителни масла . Знам за метанолова алтернатива при бензиновите , но има доста "но" при тях , няма да коментирам метана и пропан-бутана като горива ( и двете си имат негативи сериозни и един малък плюс ) . При електричките...ма хубаво , ами тези акута ? Тях от какво ги правят ? Колко струват? Мобилността с тях каква е ?
Навремето заклеймиха "оловните" бензини и с какво ги замениха ? С още по-гадни , ама биле без съдържание на олово ?! Замениха ги с един куп силно токсични съдържащи горива ( за бензина говоря !! ) .
Темата е много тежка . В Германия от години въведоха Еко ограничения за МПС-тата , експерти обаче признават под сурдинка , че ефектът е...буквално нулев . Но пък адски положителен за опрелен кръг хора :exclaim
Съжалявам да го науча
kossel написа:например за мен - човек с астма.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”