Ето едно добро решение:
http://fakti.bg/avto/122811-francia-se-otkazva-ot-dizelite
много е неприятно да се кара след дизелов автомобил и да мирише и замърсява.
"Френските власти планират поетапно намаляване дизеловите автомобили в страната с цел ограничаване на замърсяванията. Правителството смята да въведе и система за отсяване на най-неекологичните возила, заявява пред Reuters премиерът Манюел Валс."
Дано скоро и в България да стане. Ама надали.
Началото на края на дизелите, истината за замърсяването
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- НарКол
- Автомобил: Polo Classic
- Двигател: AFT
Re: Началото на края на дизелите, истината за замърсяването
Не бързай да се радваш. Като забранят дизелите във Франция, нали се сещаш къде ще отидат. 

- GuLiVeR
- Автомобил:
- Двигател:
Аз карам дизел и мисля,че има дизели и дизели,както и бензинови коли и бинзинови и на газ и на метан ,някои пушещ смраден дърт дизел да,но съвременните даже от 96г мисля даже че бяха евро 2 или 3 ,и бензиновите има смрадове и свестни ,да отбележа че най-обичам да карам след някой на газ които гори и масло ,аромата които се образува е просто уникален ,направо мога да се издраифам от смесицата на масло с газ ,това ми е любимото
,когато заплатата ни отговаря на европеиските стандарти да ги спират, но сега всеки според джоба си все пак живеем в България 

- Presli82
- Автомобил: Volkswagen Passat b2
- Двигател: diesel
- Контакти:
" направо мога да се издраифам от смесицата на масло с газ " и аз така
Както знаете ,изкопаемите горива (нафта бензин газ) ще свършат след не много дълго време. Според някои прогнози , след 40 50 години. Остават алтернативните горива , като метан и рапично масло. Така че не отписвайте дизела. Бъдещето му предстои.
П.П. Четох някъде ,че точно в германия се правят сериозни изпитания за рапичното масло като гориво.

Както знаете ,изкопаемите горива (нафта бензин газ) ще свършат след не много дълго време. Според някои прогнози , след 40 50 години. Остават алтернативните горива , като метан и рапично масло. Така че не отписвайте дизела. Бъдещето му предстои.
П.П. Четох някъде ,че точно в германия се правят сериозни изпитания за рапичното масло като гориво.
Последна промяна от Presli82 на Вто 02 дек 2014 23:30, променено общо 1 път.
- kossel
- Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
- Двигател: 103 коня 1600 16V
Presli82 написа:" .... Бъдещето му предстои.
Така ли ? А в Германия можеш да заредиш водород, как стават тези неща ?
- drago_tr
- Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
- Двигател: AFN AVB
Баща ми човека е на 70 и кусур години, да е жив и здрав. Та той ми е разправял, че още от 80-десетте години миналия век се е говорило че нефта е на изчерпване а вече сме 2014. Аз на тия приказки много много не вярвам 

- RoadRunner
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: ASZ 2003
Kossel, я кажи като си такъв защитник на природата твоя чисто нов пасат има ли катализатор?
- kossel
Не защитавам природата, просто коментирам нещо което ми харесва. Моя пасат няма катализатор, но може да работи на пропан-бутан , метан и бензин. Иначе се дразня на хора които през деня, карат дизели, вземат си нафта и за личната кола. Аз също имам служебна кола дизел !
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Не стига, че служебната кола им е дизел, пък и личната им дизел...
Тия са от наглите
Само не разбрах каква е идеята на темата?
Тия са от наглите

Само не разбрах каква е идеята на темата?
- kossel
Идеята на темата е, че се обмисля едно добро решение за намаляване на дизелите, които са много дразнещи, например за мен - човек с астма. Знам, че някой няма да е хепи защото ще се чуди какво да прави бидоните си от по 10 литра нафта в багажника.
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
За България това не важи.Тука карат до последно,докато се разпадне на пътя и после за желязо.По-скоро ще забранят старите пушещи кочини и ще ги пратят на нас.
Няма как да забранят дизела,след като всичко се движи с него.Бусове,камиони,трактори,влакове,кораби...освен да ги направят на газ
Няма как да забранят дизела,след като всичко се движи с него.Бусове,камиони,трактори,влакове,кораби...освен да ги направят на газ

- drago_tr
- Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
- Двигател: AFN AVB
Ние в БГ нали винаги искаме да изпреварим всичките и все сме на опашката. Давайте от утре да спираме дизелите и край. Е така...да дадем пример...да се издигнем в очите на слепите. 

- kossel
Не е лошо да се сравняваме със страни като Франция, Германия. Иначе си знаем как е при нас, Андрешковци - всеки се прави на хитър. И виждаме резултата - формален техн. преглед на автомобилите. Спираме по тротоарите и в тревните площи и други екстри с които се срещаме докато шофираме разумно в София.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Дизелът се води "горивото на бизнеса" , естествено в скоро бъдеще няма да има друга алтернатива. Дизелът си има своите много добри предимства, хиляда пъти е по-добре да караш икономичен дизелов автомобил , отколкото да пестиш от бензин/газ (бомба в колата). Аз карам един от най-икономичните дизели от всички възможни варианти на мк2, по книга при каране със 120 - разход 6,1 на 100 , при каране с 90 - 4,3 на 100 ,(среден разход се приема 5/100), а това го дава именно легендарния турбо дизел с 5 скорости , 70 коня. Не че искам да се хваля , но го давам за пример , тъй като през 2004-та година платих 3500 лв за този голф , като думите на продавача бяха - "може наистина да намериш по-евтини голф 2-ки, но определено с този двигател ще си ги избиеш парите от карането и километрите" - така и стана , карах в първите години около 20 000 км на година , дизела си е дизел! Между впрочем човека , който ми докара голфа не ми го докара специално за мен, а просто го е използвал като най-икономичен вариант да се прибере от Германия с автомобил ( имайки предвид разхода). Така че изобщо не вярвам , че може да се забрани подобно нещо - то се говореше , че ще забраняват и по-стари коли да се карат от 20-25 години , ама познай... Всичко е само за пари направено , за да им купуваме новите кошници, какъв е проблема ако колата е технически изрядна , пък било то дизел , пък и на възраст? Твърдо против съм и ако стане нещо подобно аз първи ще изляза на протест!Не съм чул до сега за нито една катастрофа , свързана с това , че автомобила е стар - може да е стара просто някоя резервна част и неподменена, но не и самия автомобил!
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Интересно, защо "края на дизелите"?! Аз съм на мнение , че те за разлика от бензиновите имат добрата алтернатива, да работят с растителни масла . Знам за метанолова алтернатива при бензиновите , но има доста "но" при тях , няма да коментирам метана и пропан-бутана като горива ( и двете си имат негативи сериозни и един малък плюс ) . При електричките...ма хубаво , ами тези акута ? Тях от какво ги правят ? Колко струват? Мобилността с тях каква е ?
Навремето заклеймиха "оловните" бензини и с какво ги замениха ? С още по-гадни , ама биле без съдържание на олово ?! Замениха ги с един куп силно токсични съдържащи горива ( за бензина говоря !! ) .
Темата е много тежка . В Германия от години въведоха Еко ограничения за МПС-тата , експерти обаче признават под сурдинка , че ефектът е...буквално нулев . Но пък адски положителен за опрелен кръг хора
Съжалявам да го науча
Навремето заклеймиха "оловните" бензини и с какво ги замениха ? С още по-гадни , ама биле без съдържание на олово ?! Замениха ги с един куп силно токсични съдържащи горива ( за бензина говоря !! ) .
Темата е много тежка . В Германия от години въведоха Еко ограничения за МПС-тата , експерти обаче признават под сурдинка , че ефектът е...буквално нулев . Но пък адски положителен за опрелен кръг хора

Съжалявам да го науча
kossel написа:например за мен - човек с астма.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”