Моля за съвети при отдаване под наем

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
One
Автомобил:
Двигател:

Моля за съвети при отдаване под наем

Мнениеот One » Сря 14 ное 2007 9:13

Здравейте колеги, понеже нашия форум е декозано компетентен във всичко ще питам патилите тук :)

замислил съм се да отдам под наем апартамент (напълно обазаведен и оборудван), и тук идват въпросите (никога не съм се занимавал с това и не съм имал време да проуча как стоят нещата)
за какво трябва да внимавам, какви са възможните рискове и как да ги избегна. уреждане на вазаимоотношения наемодател-наемател, използването на агенция......?
давайте идеи и съвети ;)

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Сря 14 ное 2007 9:17

от личен опит ще ти кажа - най-добре на познат.....колега, роднина нещо такова, за да са ти по-малко главоболията после :wink:

Потребителски аватар
veritas
Капитан пустиняк
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот veritas » Сря 14 ное 2007 9:19

И аз съм съгласен с това да се отдаде на познат или най-малкото да ти го е препоръчал познат.А между другото дай някво инфо за обекта кайто мислиш да отдадеш под наем ,че имам една две идеи за нормални и коректни хора които биха могли да го наемат :wink: :wink: :wink:
И евентуално някакви снимки ако имаш

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Сря 14 ное 2007 9:33

veritas написа:И аз съм съгласен с това да се отдаде на познат или най-малкото да ти го е препоръчал познат.А между другото дай някво инфо за обекта кайто мислиш да отдадеш под наем ,че имам една две идеи за нормални и коректни хора които биха могли да го наемат :wink: :wink: :wink:
И евентуално някакви снимки ако имаш

ето за това говорех ;)

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Сря 14 ное 2007 9:35

Ludia написа:от личен опит ще ти кажа - най-добре на познат.....колега, роднина нещо такова, за да са ти по-малко главоболията после :wink:

предпочитам да нямам финансови обвързаности с приятели и роднини
практиката ми показва, че след това горчиво съжалявам за това.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Сря 14 ное 2007 9:36

One написа:
Ludia написа:от личен опит ще ти кажа - най-добре на познат.....колега, роднина нещо такова, за да са ти по-малко главоболията после :wink:

предпочитам да нямам финансови обвързаности с приятели и роднини
практиката ми показва, че след това горчиво съжалявам за това.

ами според мен по-горчиво ще ти стане ако го дадеш на непознати....

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Сря 14 ное 2007 9:38

ами трябва да внимаваш със сметките дали се плащат, уреждане на финасовите въпроси с входа, кой плаща, колко и т.н. според мен не използвай агенция, естествено е хората да търсят да спестят от агенция и ще се лапне по-бързо

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Сря 14 ное 2007 9:41

вариант ли е фирма да го наеме за свой служител, но срещу официален документ за наем (бтв. това вид разписка ли требе да е , ордер, що ли) ?

Потребителски аватар
greda
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот greda » Сря 14 ное 2007 9:43

Здрасти колега. Снощи сключих договор за отдаване под наем. И на мен ми е ца сефте и се надявам да съм уцелил правилните наематели :roll:
И аз съм фен на препоръчаните наематели, но близо два месеца търсих позанти и познати на познати, но не открих и се принудих да го дам на агенция. Плюсовете от там са няколко (поне тази, която ние ползвахме):
-Те се занимават с огледи и "докладват" какви са забележките.
-Имат готови договори, протоколи за приемане (особено в твоя случай, след като е обзаведен) т.е. не е нужно да се правиш на адвокат :wink:
-Могат да ти дадат ценни съвети.
.Ако брокера(ката) са ОК, могат да селектират евентуалните наематели, според твоите критерии. (пушачи/не, семейство с дете/без, студенти, гърци/не и т.н.) - не е лошо предварително да знаеш какви хора (като социално положение) искаш да вкараш вътре.
Минусът на агенциите е, че все пак и те гонят оборот, т.е. може да не са достатъчно коректни и естествено взимат половин наем :wink:

Бих те посъветвал да си обявиш доходите в данъчното, т.е. да сключиш легален договор. Не дай си боже ако се наложи да гониш наематели, това ти е защитата от наглеци. (да не чуе дяволът)
Всичкото това го пиша, пак казвам, без никакъв реален опит. Просто ми отне два месеца лутане и разговори с кого ли не.
Друг е въпросът, че не се сетих да питам тук :oops:
Ако стигнеш до търсене на агенция, мога да споделя с коя работих аз, но все пак пробвай първо през познати.

Успех

Потребителски аватар
greda
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот greda » Сря 14 ное 2007 9:48

One написа:вариант ли е фирма да го наеме за свой служител, но срещу официален документ за наем (бтв. това вид разписка ли требе да е , ордер, що ли) ?

има разписки за наем във всяка книжарница. колкото до сметките ние се разбрахме да ги плащаме ние, а те да ги осребряват заедно с наема.

Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Сря 14 ное 2007 9:55

майка ми се занимава с такива неща и мога да ти дам малко инфо

1. Задължително се прави опис на апартамента, за да не изчезне нещо и да не счупят нещо и да се покрият
2. Един наем винаги се дава като депозит предварително, за да седи в теб, ако те напускат без предизвестие и ти оставят неплатени сметки
3. Задължително неустойки по договора да бъдат включени
4. Може да заложиш клауза, че до еди кое си число трябва да ти представят бележките от платените консумативи като ток, вода, парно

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 14 ное 2007 11:17

Един съвет - най-добре ще е договорът ти да е написан от адвокат, или някой с юридическо образование. Защото каквито и да са наемателите, който и да гарантира за тях, единствената ти гаранция /ако има изобщо такава/, че ще си получаваш наема, е договорът за наем. В него се описва всичко, включително състоянието на жилището, което даваш под наем, какво има в него като обзавеждане, сроковете за плащане, начини да изгониш некоректни наематели, и т.н. Както и в други теми съм писал, малко са сериозните агенции, които си вършат качествено работата. Повечето са тотално некомпетентни, ползват едни и същи бланки за договори, независимо от особеностите на всеки конкретин случай, или иначе казано единственото нещо, което ги интересува, е да си вземат комисионната. Пак казвам, не всички са такива. А пък изготвянето на договор за наем от адвокат със сигурност няма да ти струва половин наем, а по-малко. Селектиране и огледи можеш да си правиш и сам, пък и аз не бих дал ключове от моя собственост на която и да е агенция. Отдаването под наем/продажбата става най-лесно с една две обяви на правилните места - www.imot.bg, Позвънете, Софийски имоти, София днес и други специализирани вестници. За по-луксозни имоти има и списания - Имотът и други. В сп. Имотът обява със снимка е мисля 5 лева, имаше и някакви отстъпки. Даваш си телефона и действаш.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 14 ное 2007 12:03

къде се намира това което давааш под наем ?

Потребителски аватар
stinka
Автомобил: pasat b5 i pasat b3
Двигател:

наеми

Мнениеот stinka » Сря 14 ное 2007 12:05

ще споделя моят скромен опит от отдаване под наем.от доста време отдавам апартамент под наем/само кухнята е обзаведена/.най важното е да са коректни наемателите- ако не са господ да те пази,особено като е обзаведен.и с договор от адвокат /даже и натурално заверен и деклариран в общината/ няма спасение.значи 1-обзавеждането го прежалваш/ имах наематели с куче ,а после и с котка/ ,2 щом е обзаведен поне 2 наема депозит ,3 направи така датата за получаване на наема ,да е след плащане на текущите сметки/взимай парите в отдадения имот-така ще видиш и как се стопанисва /.4 лошото с парното -изравнителните сметки идват късно.5-ако има стационарен тел -ограничи го/има такава опция/6 - ако го декларираш на реалния наем -дължиш освен ДОД и здравна осигуровка -6% . 7- от 1.10 до 31.03. не можеш да ги изгониш ,ако няма определен срок в договора/затава поне първоначално договор за 3-месеца/ 8 - много важно е да се знае и колко хора ще са/имах едни наематели -уж 2 да живеят,а те 8 бяха/.9-поддържай връзки с комшиите - те ще ти дават полезна информация. 10-депозита се връща поне с месец закъснение заради последните сметки и наема винаги в аванс....има още тънкости , но за момента това се сещам. ако те интересува нещо по конкретно на лс....и също срок за разваляне/предупреждение за разваляне/ -1месец ,не повече.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Сря 14 ное 2007 12:45

Много важно освен договорно/юридическата част е да се запознаеш с наемодателя и да се опиташ да го прецениш доколкото може.Ако апартамента е в добро състояние не ти препоръчвам да го даваш на студент ,или тинейджър :!:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”