Обява за работа

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Обява за работа

Мнениеот Miki » Сря 19 мар 2008 9:58

Колеги, интересно ми е какво ви е мнението за обявите за работа. Аз лично се дразня, защото почти всичките са от сорта:
Да има завършено висше образование, да владее поне един западен език, ако може и два, /а защо не и три :lol: /, да има шофоьрска книжка /за да може да го гърбиме допълнително и с несвойствена работа/, да е компютърен спец /току виж нещо се скапало, нали някой трябва да го оправя :wink: /, да е до 25 години и да има поне 3 години стаж по специалността / :shock / и все тайкива безумни изисквания общо взето все в стил "търсиме чистачка, завършила в Кебридж" , защото като се стигне до заплатата, гледат да ти дадат колкото "на тупанджия" както се изразяваше дядо ми. Да не говорим за работното време, което обикновено е докато има бач. :evil:
А нещото, което най-много ме разсмива е мотивационно писмо - абе това нещо яде ли се, пие ли се? Какви глупости трябва да си изсмуча от пръстите за да се харесам, защото освен заплатата считам, че мога да имам друга мотивация към фирмата едва след като съм поработил известно време и видя какви са условията вътре. Примерно сега, ако ми предложат по-висока заплата на друго място няма да се съглася, защото през изминалите години фирмата ми се е отнасяла коректно с мен, заплащането е навреме, осигуровките са си в пълен размер, отпуската е отпуска, колегите са свестни, шефовете са свестни, ние си вършиме съвестно работата, с две думи всичко е както трябва да бъде /голям съм късметлия :dance: /. Но това няма как да съм го знаел предварително.
Та вие какво ще кажете по въпроса?

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Сря 19 мар 2008 10:04

как да ти кажа...
мислиш малко едностранчиво.
развинти се за момент и си представи че си шеф-собственик на средно голяма производствено търговска коорпорация например.
парите-никога не са достатъчно-винаги има какво още да се желае-независимо дали си шеф или бачкатор.
фирмите-ми в повечето случаи са на кредит...
добра помощ е много трудно да се намери...
адски дори...
какво би писал ти в обявата?
ми аз бих писал хиляда глупости за да може тъпанарите да се самоотсеят-в това число и хората дето ама хич не си вярват: ааа, това не е за мене-аз не ставам...
ако някой мисли че ще устиска на тия критерии дето съм ги задал-идва да се видиме-ако ми хареса (еб@л съм дипломите и глупостите) взимаме се...

тука идва една много мъдра приказка от един мой много уважаван от мене бивш колега: професионалисти не се наемат-професионалисти се отглеждат... :wink:

Потребителски аватар
Kingpin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kingpin » Сря 19 мар 2008 10:16

vaskoto1 написа:как да ти кажа...
мислиш малко едностранчиво.
развинти се за момент и си представи че си шеф-собственик на средно голяма производствено търговска коорпорация например.
парите-никога не са достатъчно-винаги има какво още да се желае-независимо дали си шеф или бачкатор.
фирмите-ми в повечето случаи са на кредит...
добра помощ е много трудно да се намери...
адски дори...
какво би писал ти в обявата?
ми аз бих писал хиляда глупости за да може тъпанарите да се самоотсеят-в това число и хората дето ама хич не си вярват: ааа, това не е за мене-аз не ставам...
ако някой мисли че ще устиска на тия критерии дето съм ги задал-идва да се видиме-ако ми хареса (еб@л съм дипломите и глупостите) взимаме се...

тука идва една много мъдра приказка от един мой много уважаван от мене бивш колега: професионалисти не се наемат-професионалисти се отглеждат... :wink:

Ти не се офлянквай ми си спомни к'во ти предложих преди Нова Година :idea: :!: :wink:

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Сря 19 мар 2008 10:22

vaskoto1 написа:...

Съгласен, но защо тогава почти всички търсят нещо младо? Да става дума за колежка разбирам ;) , ама изобщо?

Потребителски аватар
CoZmO
Автомобил: Passat Golf Scirocco Allroad A6C4
Двигател: PG EX EG BAU CAS AEL
Контакти:

Мнениеот CoZmO » Сря 19 мар 2008 10:40

Miki написа:

Съгласен, но защо тогава почти всички търсят нещо младо? Да става дума за колежка разбирам ;) , ама изобщо?

Аз веднага мога да ти кажа моята причина да търся младо. Една от тях е, че целият екип ни е млад, другата която е най-важната при нас счетоводителите е, че много по-трудно може да се отучи стар счетоводител от начин на работа и да се приспособи към твоят начин, отколкото едно младо, което "сега прохожда" и всичко му е ново... ;-) Има и много други причини, като не са толкова взискателни например... Не като си надуя музика в офиса, на 20-тата минута да ми се каже, "Ох, не мога да го слушам това!" или пък "Заболя ме главата, намали малко!". Но все пак и аз съм още доста млад... Но във почти всички фирми, в които работех, екипа беше със средна възраст 21... Някак си младите доста по-бързо попиват от новите технологии, защото се раждат с тях... ;-)

Работех в една рекламна агенция като дизайнер-предпечатар. Колежката ми беше набор `65... Говоря за преди 3 години, тя работеше още на Куарк Експрес, Корел 7, а от Фотошоп почти неотбираше... И какъв беше резултата от това - тя правеше само визитки, а аз трябваше да върша всички големи поръчки и дори съм оставал в офиса по 48 часа, за да изпълня някаква поръчка... Не казвам, че всички са така, даже напротив. Познавам и хора на по 50 години, които си развиват знанията паралелно с новите технологии, но разликата с младите е, че наистина младите доста по-бързо попиват и навлизат в работата... ;-)

Но Офенс... :lol:

Последна промяна от CoZmO на Сря 19 мар 2008 10:46, променено общо 1 път.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Сря 19 мар 2008 10:45

Аз мога да кажа да го д..ат. Щото един път бях на такова интервю със сто изисквания. Тестове за интелигентност, незнам ти какви още глупости, преводи разни. И накрая като се стигна до заплатата казаха 350. :shock Егати тия са малоумни. Кой ще им работи за 350 лева с такива възможности. :screwy

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Сря 19 мар 2008 10:45

Miki написа:

Това НЕ Е ВЯРНО! Аз не съм млад, а ти гарантирам, че ако реша мога да си намеря работа където си искам в моя бранш. След 17 години стаж, съм стигнал до там, че НЕ ТЕ ме избират мен, А АЗ ИЗБИРАМ ТЯХ. Мога САМ да си избирам работодателя. А ако той иска да работя за него, трябва да ме впечатли с добри условия и пари!!!

Потребителски аватар
Мартин
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Мартин » Сря 19 мар 2008 10:47

Съгласен, но защо тогава почти всички търсят нещо младо?

mhihi а старо ли да търсят?

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Сря 19 мар 2008 11:28

black` написа:Аз мога да кажа да го д..ат. Щото един път бях на такова интервю със сто изисквания. Тестове за интелигентност, незнам ти какви още глупости, преводи разни. И накрая като се стигна до заплатата казаха 350. :shock Егати тия са малоумни. Кой ще им работи за 350 лева с такива възможности. :screwy

баш затова на обяви без заплата и ако фирмата не е известна и да знам как са там нещата хич и не им ги чета. договаряне според възможностите добре, ама кой се договаря в границите 350 до над 1000 лв колкото търся? договаряне разбирам според личните качества 150-200 лв, ама 700-800 няма как да стане.

Потребителски аватар
Persefona
Пололизирана
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Persefona » Сря 19 мар 2008 11:33

scuba написа:
Miki написа:

Това НЕ Е ВЯРНО! Аз не съм млад, а ти гарантирам, че ако реша мога да си намеря работа където си искам в моя бранш. След 17 години стаж, съм стигнал до там, че НЕ ТЕ ме избират мен, А АЗ ИЗБИРАМ ТЯХ. Мога САМ да си избирам работодателя. А ако той иска да работя за него, трябва да ме впечатли с добри условия и пари!!!

Да, но в случая става въпрос за момента, в който ТИ ще си търсиш работа!
Когато имаш стажа и връзките не е трудно да си намериш работа в бранша. 8)
И на тези, които сме "младо" не ни е лесно...! Когато си на 20 - 21 години, тепърва си започнал да учиш в университет и всичките сметки и разходи ти идват малко нанагорно, минеш през всичките 1000 интервюта и изпълниш всичките изисквания, губиш си времето да им ходиш на интервютата и накрая ти обявят заплата на средностатистическа сервитъорка в евтино заведение малко ти става... :roll: ... некомфортно! :evil:
Не знам, може би аз съм останала с някакви грешни впечатления от личния си опит, но за мен българския пазар за работна ръка не може да предложи работа на европейско ниво за един българин.
В момента на пазара има както български, така и доста чуждестранни работодатели. Доста често българските са неконкурентно способни (откъм условия на труд и заплата) на останалите, защото повечето от приходите им са съобразно инфлацията и икономиката в страната. Чуждестранните фирми си имат външния капитал и възможностите да предложат повече, и за това "повече" те засипват с една камара изисквания и задължения с договор от 30-40 страници с тестов период 6-12 месеца и задължение след напускане да не работиш в същия бранш 2 или 3 години.
След едно известно време установяваш, че твоята "първоначална" заплата си остава постоянна, че ти се удържат пари за да ти се дадат "купони за храна" , които малко магазини приемат и, че колегата в Англия взема 2 или 3 пъти по-голяма заплата от теб за същата работа със същите изисквания в същите условия, просто защото е имал късмета да се роди в държва, която обезпечава финансово поданиците си!!! :evil:
А представете си да нямаш късмета да си компютърен спец, полиглот и магистър с 2 висши на 25 години, който да е доволен на заплата 500-600 лева едновременно :roll: .... Какво правиш? :roll:
Сервитьор, шофьор, барман,..... :?:

Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Сря 19 мар 2008 11:48

мен изключително ме дразни, че не е възприета логиката на запад, където всяка обява има salary range, виждам обявата, не ми харесват парите, не губя и моето време и тяхното

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Сря 19 мар 2008 11:50

Persefona написа:...Когато си на 20 - 21 години, тепърва си започнал да учиш в университет

...накрая ти обявят заплата на средностатистическа сервитъорка в евтино заведение малко ти става... :roll: ... некомфортно! :evil:

...работа на европейско ниво за един българин.
...

A ти не мислиш ли, че на 20 години, БЕЗ никакви сериозни познания, БЕЗ никакъв опит, ЕВРОПЕЙСКА заплата и условия са ти малко в повечко?
Или искаш от училище директно на директорския стол с 5000 евра заплата? Не мислих ли, че такава заплата трябва ДА СИ Я ЗАСЛУЖИШ с работа, познания, компететност?

Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Сря 19 мар 2008 12:11

на 22 години ,на първата ми работа бях доволен, че ми дават 400 кинта, защото нямах никакъв опит, след година и половина напуснах разбира се, но за първа работа не търсих колосална заплата
важно е веднъж да влезнеш в системата

П.С имам някъде една обява която ми бяха пратили
с около 35 изисквания от Avon за системен администратор
отговарях на 24-5 от тях, в различна степен разбира се
като сметнах парите за тея изисквания излизаха към 2000 лв заплата през 2002 година, разбира се не ми ги дадоха
така че, и другото го има, като искаш много, ми давай много, а не с трици да ловиш маймуни

Потребителски аватар
slavi ivanov slavov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот slavi ivanov slavov » Сря 19 мар 2008 12:22

Образованието , не е критерии, казва моят шеф и е много прав.Всеки които не е казал и не е изкарал такова в днешно време(говорим за висше). Да не говорим пьк че повечето от така наречените висшисти на две магарета сламата не могат да разпределят. Като отбелязвам че има и кадьрни хора спор няма

Потребителски аватар
Persefona
Пололизирана
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Persefona » Сря 19 мар 2008 12:23

scuba написа:
Persefona написа:...Когато си на 20 - 21 години, тепърва си започнал да учиш в университет

...накрая ти обявят заплата на средностатистическа сервитъорка в евтино заведение малко ти става... :roll: ... некомфортно! :evil:

...работа на европейско ниво за един българин.
...

A ти не мислиш ли, че на 20 години, БЕЗ никакви сериозни познания, БЕЗ никакъв опит, ЕВРОПЕЙСКА заплата и условия са ти малко в повечко?
Или искаш от училище директно на директорския стол с 5000 евра заплата? Не мислиш ли, че такава заплата трябва ДА СИ Я ЗАСЛУЖИШ с работа, познания, компететност?

Понятието "ДА СИ Я ЗАСЛУЖИШ " е много абстрактно нещо :?
Заслугите за да си получиш заплатата обикновено са изисквания. :roll:
Дали те са адекватни на възнаграждението? Адекватни на условията на труд? На работното време?
Мисля, че за съответната длъжност и съответната заплата изискванията са с тенденция да се повишават твърде много (според мои наблюдения). Да вярно е, че и заплащането се повишава, но не съответно инфлацията и цените в БГ.
Мисля, че чрез покриване на съответните изисквания и владеене на определените знания трябва да си способен да си осигуриш хубаво работно място, прилична заплата и (това, което което най-рядко се предлага) възможност за развитие и кариера.
Мисля, че "сериозни познания" е много широко и разтегливо понятие и зависи от изискванията за всяка длъжност, определено от съответния работодател.
Мисля (не само аз), че перспективата за развитие в чужбина надминава българската в пъти.
Мисля, че българския пазар за работа не е конкуренция на европейския общо взето. Това имах предвид и с първия си пост :)
Не искам да споря, това е мое ЛИЧНО мнение и не искам да ангажирам никого с него. :)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”