Правен въпрос за строителни дейности

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Правен въпрос за строителни дейности

Мнениеот rosy » Пон 07 юли 2008 13:20

Някой запознат ли е как е регулиран въпроса с шума от строителни дейности :roll: В смисъл има ли закони, наредби или там каквото е в които да пише от колко до колко часа може да се тряска и кога не може. Има един строеж до нас, очевидно са на зор и почват от 7.30 сутринта до към 22 ч продължава тормоза :roll: То няма лошо, нека си строят хората, ама в 7.30 сутринта да ми будят детето нема да стане. От утре мисля а изтряскат, а пиратки им хвърлям. Ще видим до къде ще изкараме така, аз съм се заредил :roll:

Потребителски аватар
bomber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bomber » Пон 07 юли 2008 14:13

и мене живо ме интирисува :evil:

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Пон 07 юли 2008 14:18

еми като начало си говорете с техническия на място,ако вече не разбирата,карайте по ред:

Полиция;надзорния съвет;КЗП и т.н че не ми се изреждат всичките

Viso
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Viso » Пон 07 юли 2008 14:18

НАРЕДБА № 1 за обществения ред и опазването на общинските имоти на територията на Столична голяма община
(Приета с Решение № 8 по Протокол № 28 от 12.05 и 13.05.1993 г., изм. и доп. - Решение № 4 по Протокол № 39 от 22.12.1993 г., Решение № 11 по Протокол № 51 от 27.07. и 28.07.1994 г., Решение № 254 по Протокол № 24 от 22.07.2004 г., изм. с Решение № 507 по Протокол № 33 от 25.11.2004 г.)
......
Чл. 2. (1) Забранява се викането, пеенето и шумния говор и използването на озвучителни системи на обществени места.
(2) Забраната по предходната алинея не се прилага при обществени прояви, разрешени по реда на глава пета.
(3) (Нова - Решение № 4 по Протокол № 39 от 22.12.1993 г.) Забранява се хвърлянето и възпламеняването на бомбички и други запалителни и избухливи предмети и смеси на всички места за обществено ползване.
(4) (Предишна ал. 3 - Решение № 4 по Протокол № 39 от 22.12.1993 г.) Не се допуска продължителното загряване и форсирането на място на автомобилните двигатели в жилищните квартали.
Чл. 3. (1) Освен забраните по предходния член, в жилищните сгради се забраняват шумни увеселения, извършването на производствени дейности и ремонтни работи, които нарушават спокойствието на останалите обитатели.
(2) За задоволяване на битови потребности, дейностите по предходната алинея могат да се извършват само от 8 до 14 часа и от 16 до 20 часа в дните, обявени за работни, а със съгласието на засегнатите обитатели и в почивни дни.
(3) Промишлена, складова и шумна търговска дейност в жилищните сгради и комплекси се разрешава само след писмено съгласие на обитателите. Разрешението се издава от техническите служби при райони по установения ред.
(4) В случаите, когато не могат да се осигурят ефикасни обезшумителни мерки, за спазване на изискванията на съответните хигиенни норми, ползуването на озвучителни уредби и на шумни апарати и машини (зъболекарски, прахосмукачки, циклещи и др.) може да става само от 09.00 до 14.00 и от 16.00 до 21.00 часа.
(5) Свиренето на музикални инструменти и пеенето за обучение, репетиране, преподаване и музициране може да става само от 08.00 - 14.00 и от 16.00 - 22.00 часа.
......
Чл. 24. (1) (Изм. - Решение № 507 по Протокол № 33 от 25.11.2004 г.) На нарушителите на тази наредба се налага административно наказание - глоба до 500 лв., на основание чл. 22, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).

Потребителски аватар
kamo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kamo » Пон 07 юли 2008 14:19

Колега да ни би да живееш в Цариградски :) ?

Сега сериозно. Има си комисии, които се занимават с това. Подава се жалба в общината по местожителство и така.
По-бързо решение е да се вика полиция, ама решава проблема за кратко.

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Пон 07 юли 2008 14:24

Viso написа:....

Тоест от 8 до 14 и после от 16 до 20 ч. А за събота и неделя същия ли е режима :roll:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 07 юли 2008 14:25

Отделно по мое мнение нямаш право да се сърдиш - все пак и твойто жилище като са го строяли са бумкали на главата на доста хора.Иначе закони и т.н. си има ама само ще си изгубиш времето с тях - тъи или иначе тая сграда трябва да се вдигне с определени количество шум - дали ще ти думкат половин година от 7 до 10 или година и половина като спират в обедните почивки се едно :idea: Иначе при мен комшията прави ремонт след работа и ела да видиш кво е в тая панелка да се кърти до 12 през ноща - ама кво да права човека е на зор ,пък и не ми се изпада в ситуацията на кисела пенсионерка.

Viso
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Viso » Пон 07 юли 2008 14:35

rosy написа:

Тоест от 8 до 14 и после от 16 до 20 ч. А за събота и неделя същия ли е режима :roll:

Най-добре се обади в Инспектората на СО и питай там. Може и в РПУ.
Успех!

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Пон 07 юли 2008 14:36

Rabbit_TDI написа:Отделно по мое мнение нямаш право да се сърдиш - все пак и твойто жилище като са го строяли са бумкали на главата на доста хора.Иначе закони и т.н. си има ама само ще си изгубиш времето с тях - тъи или иначе тая сграда трябва да се вдигне с определени количество шум - дали ще ти думкат половин година от 7 до 10 или година и половина като спират в обедните почивки се едно :idea: Иначе при мен комшията прави ремонт след работа и ела да видиш кво е в тая панелка да се кърти до 12 през ноща - ама кво да права човека е на зор ,пък и не ми се изпада в ситуацията на кисела пенсионерка.

То аз и за това съм написал в началото, че няма лошо нека си строят, но да си спазват правилата. И аз миналата година бях на зор и на мен ми правиха основен ремонт, но изрично исках от майсторите да не работят между 14- 16 ч. Пак се справиха, па и срока почти хванаха. Значи можело :!:

Потребителски аватар
bobo7
форумно КГБ
Автомобил:
Двигател: AGN
Контакти:

Мнениеот bobo7 » Пон 07 юли 2008 14:37

rosy написа:

ми май пише, че ако съседите са съгласни може, ако ли не..

Потребителски аватар
Perso
Автомобил:
Двигател:

:))

Мнениеот Perso » Пон 07 юли 2008 15:17

Лошото е че шума се мери в децибели.
Дори и да дойдат ченгета няма как да се измери и докаже.
Като дойдат на ухомер - ... шуми ли? ... да!
от строежа ще престанат и след малко .... старата песен на нов глас!

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Пон 07 юли 2008 15:52

Мога да заема джаджа за мерене на сила на звук в децибели. Ако ще помогне - на ЛС.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Re: :))

Мнениеот Ivailo » Пон 07 юли 2008 15:57

Perso написа:Лошото е че шума се мери в децибели.
Дори и да дойдат ченгета няма как да се измери и докаже.
Като дойдат на ухомер - ... шуми ли? ... да!
от строежа ще престанат и след малко .... старата песен на нов глас!

Шума се измерва с уред от инспектори на ХЕИ.
Предполагам процедурата е следната -> звъниш, идват, мерят, казват дали е над нормите, ако е -> дават документ, даваш документа на кукитата, те отиват и ги глобяват.
А това дали след малко е същото -> като бях студент и празнувахме нещо комшийката ги викаше. Първия път дойдоха и казаха - така и така, сега ви записваме имената и при второ нарушение - глобата е до 500 лв.
Демек бачкат си от 8 до 2, после от 4 до 8 и ако извън тоя период още къртят викаш куките. Ако трябва и ХЕИ.
Както по-горе казаха колегите за да къртят събота+неделя трябва ти да им разрешиш. Отиди и им кажи че не ти е приятно, ако може да не къртят в събота и неделя, пък ако не може ще дойдеш с адвокат :)

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Пон 07 юли 2008 16:02

Ходи купи една бира и я занеси на техническия!
Може в замяна да ти оправят нещо у вас. Давай с добро.като се строй има шум и това е!
Ще се строи тоя блок 1 година, после няма да се думка амам ще се нанесат новите комшии и ще започнат да паркират на твоето място.
Пак ще се оплачеш. и така до безкрай.
помоли ги да не думка от 2 до 4
ако приемат приемат ако не - здраве.
оставете ги хората да си вършат работата, всеки изка да спи от два до 4 освен изнервения инвеститор.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 07 юли 2008 18:42

така като гледам наредбата:

(4) В случаите, когато не могат да се осигурят ефикасни обезшумителни мерки, за спазване на изискванията на съответните хигиенни норми, ползуването на озвучителни уредби и на шумни апарати и машини (зъболекарски, прахосмукачки, циклещи и др.) може да става само от 09.00 до 14.00 и от 16.00 до 21.00 часа.

Строително ремонтни дейности с машини - къртач и т.н. попадат в тази точка!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”